Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2007

Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

(Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας)

ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ολόπλευρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ βγάλανε στο σφυρί την Δημόσια Εκπαίδευση. Μετά τη μείωση των δαπανών για την παιδεία, τους μισθούς πείνας των εκπαιδευτικών, την οικονομική επιβάρυνση των γονιών, την οικονομική αιμορραγία με τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία, ο δικομματισμός θέλει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Τι προβλέπει το άρθρο 16;
... Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας ...
... Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από δημόσια ιδρύματα ...
... Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται ...

6 Λόγοι για να αγωνιστούμε ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Γιατί η Παιδεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο, ούτε ευκαιρία πλουτισμού των επιχειρηματιών σε βάρος της τσέπης μας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν βαλθεί να αλλάξουν το άρθρο 16, γιατί θέλουν να δώσουν έναν τεράστιο χώρο κερδοφορίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Θέλουν να εκμεταλλευτούν κάθε δημόσιο αγαθό και να το μετατρέψουν σε πηγή πλουτισμού των ολίγων. Ο μισός μισθός που ήδη δαπανά κάθε οικογένεια για τα παιδιά της στο Γυμνάσιο και το Λύκειο δεν μπορεί να επεκταθεί και στο Πανεπιστήμιο. Αν δεχτούμε τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια σημαίνει ότι η οικονομική αιμορραγία για τη «Δημόσια» και «Δωρεάν» Παιδεία, σήμερα θεσμοθετείται και αύριο θα πολλαπλασιαστεί.

Γιατί είναι υποκριτές όταν επιβάλουν το κόψιμο από τη Δημόσια Εκπαίδευση όσων υποψηφίων γράψουν κάτω από τη βάση στις εισαγωγικές εξετάσεις. Μας λένε ότι «δεν είναι ικανά όλα τα παιδιά να σπουδάσουν». Στην πραγματικότητα δημιουργούν πελατεία στα κάθε λογής κολέγια που αύριο θα μετονομαστούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Άρα μόνο όποιος πληρώνει θα είναι «ικανός» να σπουδάσει.

Γιατί τα Δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν προβλήματα όχι επειδή είναι δημόσια, αλλά επειδή το κράτος συνειδητά τα καταδικάζει στην εγκατάλειψη με την υποχρηματοδότηση. Φέτος στα ΤΕΙ δεν δίνουν συγγράμματα και υποχρεώνουν τους σπουδαστές να τα αγοράσουν από την τσέπη τους. Πέρυσι σε πολλά Πανεπιστήμια δεν είχαν να πληρώσουν συμβασιούχους καθηγητές για να κάνουν μάθημα. Η Υπουργός Παιδείας λειτουργεί σαν Υπουργός Παραπαιδείας και προωθεί την ιδιωτικοποίηση στην εκπαίδευση.

Γιατί είναι ψέμα ότι πρέπει έτσι κι αλλιώς να αλλάξουμε το Σύνταγμα λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ψέμα ότι αν δεν το αλλάξουμε, τα ελληνικά πτυχία θα είναι για πέταμα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα στην Ευρώπη. Οι ίδιοι λένε ότι θέλουν να φτιάξουν Οξφόρδη και Κέιμπριτζ στην Ελλάδα. Κρύβουν όμως ότι όλα αυτά τα «μεγάλα» Πανεπιστήμια έχουν εξαιρεθεί από τους ευρωπαϊκούς καταναγκασμούς, ακριβώς για να μη γίνουν κουρελόχαρτα τα πτυχία τους.

Γιατί θέλουν να εξαπατήσουν το λαό, όταν προσανατολίζουν τη συζήτηση στο «πως θα γίνει καλύτερο το Πανεπιστήμιο» ή «πως θα συμμετέχουν οι διάφοροι κοινωνικοί, τοπικοί, ιδιωτικοί φορείς στη δημιουργία πανεπιστημίων». Το ζήτημα είναι αν τα παιδιά μορφώνονται πραγματικά, αν οι εργαζόμενοι πληρώνουν για κάτι που ήδη έχουν πληρώσει με τη φορολογία τους και αν οι σπουδές και τα πτυχία έχουν αξία.

Γιατί δεν πρέπει να γυρίσουμε σε καταστάσεις μεσαίωνα. Με αμόρφωτους ανθρώπους, με γκέτο, αποκλεισμούς, βία, εγκληματικότητα, μιζέρια. Οι ιδιωτικοποιήσεις μας στέλνουν σε μια τέτοια κοινωνία. Το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού είναι να εξευτελίσει κάθε δημόσιο, κάθε κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Η κοινωνία που φτιάχνουν είναι η κοινωνία του ατομισμού, του απομονωμένου και αδύναμου ανθρώπου που θα έχει πρόσβαση σε δικαιώματα μόνο στο βαθμό που έχει να πληρώσει. Να τους σταματήσουμε!

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα για να κερδίζει το κεφάλαιο
Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλο το λαό
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις
Όχι στους κοινωνικούς αποκλεισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: