Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2007

Υπογραφές ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16



* «Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους»…,
* «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους…»,
* «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά εκπαιδευτήρια…»,
* «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους»…,
* «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Άρθρο 16 του Συντάγματος

Όσες και όσοι υπογράφουμε, πολίτες από τον χώρο της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συνδικαλιστικών και των Κοινωνικών Οργανώσεων, πιστεύουμε ότι οι πιο πάνω αρχές, που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 16 του Συντάγματος αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Αυτές οι αρχές σήμερα επιχειρείται να καταργηθούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η μάχη για τη μη αναθεώρηση του Άρθρου 16 είναι τμήμα των αγώνων στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας, η εμπορευματοποίηση της οποία προωθείται εδώ και 2 δεκαετίες.

Για αυτό:

Υπερασπιζόμαστε το Άρθρο 16 του Συντάγματος. Η κατάργηση του θα είναι η ταφόπλακα σε ότι θυμίζει ή είναι η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Στηρίζουμε τις δράσεις της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των Φοιτητικών Συλλόγων.

Συντονιζόμαστε με το κοινωνικό μέτωπο και όλες τις ανάλογες πρωτοβουλίες και κινήσεις σε όλη την Ελλάδα. Θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο αυτό τον συντονισμό όλων των μικρών και μεγάλων πρωτοβουλιών και κινήσεων (σωματεία, ομοσπονδίες, σύλλογοι, τοπική αυτοδιοίκηση, επιτροπές πολιτών, εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών, γονέων), ώστε να εκφραστεί ένα παλλαϊκό ρεύμα εναντίωσης στην κατάργηση του Άρθρου 16 και στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Συμμετέχουμε στην οργάνωση τοπικών επιτροπών στις πόλεις και στους χώρους εργασίας και σπουδών.

Το παλλαϊκό μέτωπο για την Παιδεία που αυτή τη στιγμή γεννιέται, μπορεί να σταματήσει τη δρομολογημένη κατάργηση του Άρθρου 16.

Όλες και όλοι θα βρισκόμαστε στους δρόμους από τις 10 Ιανουαρίου, στα συλλαλητήρια. Για να σταματήσουμε την αναθεώρηση, για να διαδηλώσουμε ότι η Παιδεία δεν πωλείται.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16

Μπορείτε να υπογράψετε το παραπάνω κείμενο στη διεύθυνση http://www.arthro16.gr/
Δείτε ακόμα:
Απεργία δασκάλων στις 10 Γενάρη,
Απεργία καθηγητών στις 10 Γενάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: