Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Πραγματικά πυρά εναντίον ψαράδων στη Γάζα


Σύμφωνα με επείγον μήνυμα του Free Gaza Movement, σήμερα το πρωί, Ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις, άνοιξαν πυρ εναντία σε ψαροκάικα στη Γάζα.
Στα καίκια εκτός από παλαιστίνιους ψαράδες βρίσκονταν έξι από τους ακτιβιστές του Free Gaza, οι οποίοι δεν επέστρεψαν με τα πλοία στην Κύπρο, αλλά έμειναν στη Γάζα προκειμένου να συνεχίσουν για κάποιο διάστημα την προσφορά εθελοντικής ανθρωπιστικής εργασίας.
Τα καΐκια που δέχτηκαν αληθινά πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις είχαν βγει για ψάρεμα μέσα σε παλαιστινιακά χωρικά ύδατα, αρκετά μίλια από την ακτή της Γάζας, και σε αυτά επέβαιναν και οι ακτιβιστές (2 αμερικανοί, 1 Σκωτσέζος, 1 Ιταλός, 1 Δανός και 1 Έλληνας) προκειμένου να εμποδίσουν με την παρουσία τους επιθέσεις -σαν κι αυτή που τελικά δέχτηκαν- που στο παρελθόν έχουν φτάσει μέχρι και στο σημείο δολοφονίας άοπλων παλαιστινίων ψαράδων, που το μόνο που προσπάθησαν ήταν να ψαρέψουν (για να ζήσουν) μέσα στα χωρικά τους ύδατα.
Οι ακτιβιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην κίνησή τους αυτή μετά και τη σύλληψη -πριν πέντε ημέρες- 4 ψαράδων από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Παρόμοια προσπάθεια των ακτιβιστών να λειτουργήσουν ως «ασπίδες» των παλαιστινίων ψαράδων είχε γίνει και πριν τα πλοία «Free Gaza» και « Liberty» αναχωρήσουν για τη Κύπρο. Τότε οι ισραηλινοί -κάτω προφανώς από το φόβο της δημοσιότητας- δεν τόλμησαν να χτυπήσουν τους ψαράδες που συνοδεύονταν από 20 και πλέον ακτιβιστές.

3 σχόλια:

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Σύμφωνα με το International Middle East Media Center http://imemc.org/article/56795 κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν δύο Παλαιστίνιοι ψαράδες ο ένας από τους οποίους σοβαρά από σφαίρα στο κεφάλι.

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Σύμφωνα με την ίδια πηγή http://imemc.org/article/56795 οι Αιγυπτιακές αρχές δεν επέτρεψαν στην Laouran Bauth και άλλα 4 μέλη του Free Gaza Movement να περάσουν από τη Γάζα στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα που άνοιξε αυτές τις μέρες. Όπως καταγγέλουν οι ακτιβιστές δεν τους επετράπει η διέλευση παρόλο που είχαν όλα τα νόμιμα έγγραφα και διεθνή διαβατήρια.
Άρνηση είχαν αντιμετωπίσει νωρίτερα και από τις Ισραηλινές αρχές που δεν τους επέτρεψαν να διέλθουν από το πέρασμα του Έριτζ.

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Διαβάζοντας την ίδια είδηση και εδώ http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=31660
φαίνεται σα να πρόκειται για δύο περιστατικά. Δηλαδή μάλλον οι τραυματίες ψαράδες είναι επίσης σημερινη είδηση αλλά σε άλλο σημείο της θαλάσσιας περιοχής, και όχι στο συγκεκριμένο σημείο που δέχτηκαν την επίθεση τα ψαροκάικα με τους διεθνείς ακτιβιστές.