Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ανεπιθύμητος ο πρωθυπουργός της φτώχειας, της ακρίβειας και των σκανδάλων


Λίγες μέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων και ενόψει της ΔΕΘ, ο Καραμανλής θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη φορτωμένος τα δικά του μετάλλια…Ομολογουμένως κερδίζει επάξια το χρυσό:
  • στη γιγάντωση της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
  • στην αθρόα ΕΚΠΟΙΗΣΗ της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια)
  • στα κάθε λογής ΣΚΑΝΔΑΛΑ (οικονομικά, πολιτικά, διατροφικά κλπ)
  • στη διεύρυνση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
  • στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος
  • στην υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας
Σήμερα οι εργαζόμενοι και η νεολαία ζούμε τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των «μεταρρυθμίσεων», ζούμε το άπλωμα και το βάθεμα της φτώχειας σε ολόκληρη την κοινωνία. Ζούμε την απελπιστική επιδείνωση της κατάστασης που εξελίσσεται ταυτόχρονα με τη σκανδαλώδη γιγάντωση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου (ιδιαίτερα του τραπεζικού).
Το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» δυστυχώς δεν είναι απλά ένα εκφραστικό σχήμα αλλά η πραγματικότητα. Η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων επιδεινώνεται μέρα με την μέρα. Το ετήσιο ποσοστό αύξησης των μισθών και των συντάξεων, είναι συγκρίσιμο μόνο με το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης των τιμών στα σούπερ μάρκετ.
Ταυτόχρονα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της επικοινωνίας προωθείται η ιδιωτικοποίηση νευραλγικών κοινωφελών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια, ΕΛΤΑ, Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΕΥΑΘ, Ταχυδρομικό ταμιευτήριο κλπ). Οι συνέπειες για την κοινωνία είναι οι συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε αυτές, η απώλεια κάθε μορφής δημοσίου ελέγχου, αλλά και οι δυσμενέστατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Ενώ κοντεύει να ξεπουλήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας την ίδια στιγμή καταφέρνει να μεγαλώνει το δημόσιο χρέος και να της λείπουν και 2 δις ευρώ για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (μάλλον κάτι δεν πάει καλά…)
Έτσι σε μία κατάσταση ήδη ασφυκτική, η κυβέρνηση το μόνο που μελετά είναι το πώς θα συγκεντρώσει χρήματα. Αλλά δεν τα παίρνει από όποιον κι όποιον, προτιμά να τα παίρνει από αυτούς που δεν έχουν, δηλαδή από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας. Να λοιπόν οι νέοι φόροι, να το κτηματολόγιο, να η αύξηση του ΦΠΑ, να η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η ζωή συνεχίζεται…

Αυτή η πορεία μπορεί να ανατραπεί και έχουμε ανάγκη από αυτό. Στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ πρέπει να εκφραστεί η δυσαρέσκεια και η έντονη αγανάκτηση που υπάρχει στην κοινωνία, πρέπει να ακουστεί σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση της φτώχειας, της ακρίβειας, των σκανδάλων και της ανεργίας είναι κοινωνικά καταστροφική και γι αυτό ανεπιθύμητη. Κανένας να μη μείνει θεατής, κανένας να μη μείνει μόνος, όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δηλώσουμε ότι πρέπει να αρχίσουν να υπολογίζουνε σοβαρά την αγανάκτηση μας. Η έννοια του αγώνα, της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης πρέπει να ξαναγίνουν τα όπλα του κόσμου της δουλειάς. Σε αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους νεολαίους, τους ανέργους, με όπλο μας την ενότητα. Ενότητα της αριστεράς, των κινημάτων και των εργαζομένων.

Φτάνει πια! Ήρθε η ώρα να βγουν οι ανάγκες του κόσμου στο προσκήνιο και η αριστερά οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν την υπόθεση. Έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, την οικοδόμηση ενός πλατιού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό.

ΟΛΟΙ το Σάββατο 06/09 στις 18:00 στο Αγ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Με τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ διαδηλώνουμε για τις ανάγκες μας.
  • Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Να παγώσουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και να μπει πλαφόν στα βασικά είδη κατανάλωσης.
  • Να εξασφαλιστούν πόροι για τις κοινωνικές δαπάνες από τη φορολόγηση των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου και του χρηματιστηρίου.
  • Να φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ, να μην ξαναγυρίσει το ΠΑΣΟΚ! Να ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική ανατροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: