Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Συνελήφθη ο Jeff Halper στο Ισραήλ


Ο γνωστός Ισραηλινός ακτιβιστής Τζεφ Χάλπερ που έφτασε στη Γάζα το Σάββατο με την αποστολή του Free Gaza movement, που έσπασε τον Ισραηλινό αποκλεισμό, συνελήφθη κατά την επιστροφή του από ξηράς στην πόλη Sderot του Ισραήλ και κατηγορείται για παράνομη είσοδο σε παλαιστινιακή περιοχή.

O 62-χρονος Jeff Halper είναι ο μόνος Εβραίος Ισραηλινός ανάμεσα στους ακτιβιστές που έφτασαν στη Γάζα διατηρεί όμως και την αμερικανική του υπηκοότητα. Είναι καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion, υποστηρικτής του ακαδημαϊκού μποϋκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ, και υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 2006.
Γεννήθηκε και σπούδασε στις ΗΠΑ όπου και δραστηριοποιήθηκε ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ και μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1973.
Το 1997, ίδρυσε την Ισραηλινή Επιτροπή ενάντια στις κατεδαφίσεις σπιτιών.
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες διαδηλώσεις και άλλες ακτιβίστικες δράσεις ενάντια στις Ισραηλινές πολιτικές κατά τη διάρκεια των οποίων έχει πολλές φορές συλληφθεί.

Έχει συλληφθεί ξανά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών για τις παράνομες κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών. Δείτε το βίντεο από παλιότερη σύλληψή του


Δεν υπάρχουν σχόλια: