Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Επιστρέφουν τα πλοία του Free Gaza Movement στην Κύπρο

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Free Gaza Movement, τα δύο πλοία της αποστολής που το Σάββατο έφτασαν στη Γάζα, σπάζοντας τον ισραηλινό αποκλεισμό, θα αναχωρήσουν για την Κύπρο αύριο Πέμπτη στις 9 το πρωί.
Μαζί τους θα πάρουν παλαιστίνιους σπουδαστές που έχουν γίνει δεκτοί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά το Ισραήλ έχει αρνηθεί να τους δώσει άδεια εξόδου, έναν παλαιστίνιο καθηγητή που επιτέλους θα μπορέσει να επιστρέψει και να διδάξει στην Ευρώπη και μια νεαρή Παλαιστίνια που θα μπορέσει έτσι να ξαναενωθεί με τον σύζυγό της. Αρκετοί από τους διεθνείς ακτιβιστές θα παραμείνουν στη Γάζα προκειμένου να συνεχίσουν την καταγραφή προβλημάτων στην περιοχή σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αφού τα πλοία δεν θα περάσουν από ισραηλινά χωρικά ύδατα, και καθώς έχουν ζητήσει από τις λιμενικές αρχές της Γάζας, να τα ελέγξουν πριν τον απόπλου , οι διοργανωτές πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει καμιά παρέμβαση από τις ισραηλινές αρχές κατά την αποχώρησή τους από τη Γάζα.

Πέρα από μια αναφορά για το τι σηματοδοτεί το για πρώτη φορά σπάσιμο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Free Gaza Movement θα επιστρέψει σύντομα στη Γάζα με άλλη αποστολή και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσουν σε παρόμοιες προσπάθειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ανακοίνωση κλείνει με τη δέσμευση πως το Free Gaza Movement θα συνεχίσει να εργάζεται, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το ελεύθερο πέρασμα ανάμεσα στη Γάζα και τον υπόλοιπο κόσμο θα παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών Aryeh Mekel έχει δηλώσει πως η απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει στα δύο πλοία να περάσουν πάρθηκε μόνο για να μην τους δοθεί η ευκαιρία της «προβοκάτσιας που επιθυμούσαν» και επειδή οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν ποιοι επέβαιναν στα πλοία και πως μεταφέρουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση αυτή του Ισραήλ «δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι δημιουργεί κάποιο τετελεσμένο γεγονός (σε σχέση με τον αποκλεισμό), καθώς ήταν μια απόφαση που πάρθηκε μόνο για τη συγκεκριμένη αποστολή και για μια φορά μόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: