Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008

Έτοιμα για αναχώρηση από τη Λάρνακα τα πλοία του Free Gaza

Τα δύο πλοία πέρασαν σήμερα στην Κύπρο από επιθεώρηση ασφάλειας και αναμένεται άμεσα να αναχωρήσουν από το λιμάνι της Λάρνακας για το διάρκειας 30 ωρών -σύμφωνα με εκτιμήσεις- ταξίδι τους προς τη Γάζα.
Σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η ισραηλινή πρεσβεία στην Κύπρο ζήτησε απο τις λιμενικές αρχές να ενημερωθεί όταν αναχωρήσουν τα πλοία, ώστε οι ισραηλινές αρχές να παρακολουθούν την κατάσταση.
Εκπρόσωπος του Ισραηλινύ υπουργείου εξωτερικών δήλωσε στο Associated Press πως οι ακτιβιστές έχουν ενημερωθεί με επιστολή ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν πρέπει να παραδοθεί μέσω των ελεγχόμενων από το Ισραήλ συνοριακών περασμάτων. Αρνήθηκε δε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με το πως θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ την προσπάθεια των πλοίων να σπάσουν τον αποκλεισμό.
Οι διοργανωτές της κίνησης και τα μέλη της αποστολής θεωρούν πως το ζήτημα δεν είναι απλά να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν. Δηλώνουν πως η κίνησή τους δεν έχει αποκλειστικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αλλά σχετίζεται κυρίως με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται βάρβαρα, από το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Σκοπός τους είναι να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο δράμα των 1.500.000 Παλαιστινίων που υποφέρουν από τον αποκλεισμό. Γι’ αυτό και επιμένουν στην προσπάθειά τους τα δύο πλοία να φτάσουν στο λιμάνι της Γάζας, σπάζοντας έμπρακτα τον αποκλεισμό.

Στο ταξίδι για τη Γάζα και ο Τάσος Κουράκης

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Τάσος Κουράκης θα είναι μεταξύ των σαράντα τριών επιβαινόντων στα πλοία του Free Gaza Movement. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού ότι δεσμεύει για στρατιωτικά γυμνάσια όλη τη θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει τη Γάζα. Η προκλητική αυτή ενέργεια είναι μια ακόμα πράξη αυθαιρεσίας και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας από τη μεριά του Ισραήλ. Η Ισραηλινή πρόκληση κάνει ακόμα πιο επιτακτική την παρέμβαση της Ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο για να περάσουν τα πλοία και να μην ασκηθεί βία κατά των ακτιβιστών. Η κατοχική βία δεν πρέπει να σταματήσει τη διεθνή αλληλεγγύη!»

Διαβάστε ακόμα το διάβημα που θα καταθέσουν στο υπουργείο εξωτερικών 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 2 του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ζητούν από την υπουργό εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη «...να εγκαταλείψει τη στάση άρνησης ανάληψης ευθύνης και να αναλάβει τις αναγκαίες διμερείς και διεθνείς πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του ταξιδιού αλληλεγγύης των μελών της κίνησης «FREE GAZA MOVEMENT» προς τα παράλια της αποκλεισμένης Γάζας, να αποτραπεί κάθε βίαιη σε βάρος τους ενέργεια και να εξασφαλιστεί η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η ελευθερία των επιβαινόντων στα δύο σκάφη ακτιβιστών».

Από το aljazeera


Στο λιμάνι της Γάζας περιμένουν... (από το Press TV)

Δεν υπάρχουν σχόλια: