Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Απέπλευσαν το πρωί για τη Γάζα...

Τα πλοία της κίνησης Free Gaza, απέπλευσαν σήμερα, στις 10 το πρωί, από το λιμάνι της Λάρνακας για να υλοποιήσουν το τελευταίο και πιο κρίσιμο κομμάτι της αποστολής τους: να φτάσουν -μέσω διεθνών υδάτων και χωρίς ούτε στιγμή να βρεθούν σε ισραηλινά χωρικά ύδατα- στο λιμάνι της Γάζας, σπάζοντας έμπρακτα την ισραηλινή πολιορκία.

Όπως έχει γίνει γνωστό εντελώς ... συμπτωματικά, το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως δεσμεύει (παράνομα βέβαια) τη θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει τη Γάζα για στρατιωτική άσκηση.

Παρά την ανακοίνωση αλλά και τα απειλητικά τηλεφωνήματα που έχουν δεχτεί μέλη της αποστολής και συγγενείς τους, οι 46 επιβαίνοντες, (ανάμεσα τους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, οι πανεπιστημιακοί Βαγγέλης Πισσίας και Τάκης Πολίτης, ο δημοσιογράφος Πέτρος Γιώτης και άλλοι Έλληνες), είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος του ταξιδιού, ακόμα και με τον κίνδυνο να εμποδιστούν από Ισραηλινές δυνάμεις τις οποίες πάντως είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν ειρηνικά χωρίς να ασκήσουν καμιά μορφή ούτε σωματικής ούτε λεκτικής βίας.
Όπως έχουν δηλώσει θα προσπαθήσουν να μείνουν στη θάλασσα όσο περισσότερο μπορούν και να προκαλέσουν διεθνή κινητοποίηση για το γεγονός. «Κάθε πράξη παρεμπόδισης της αποστολής και ιδιαίτερα πολεμικές πράξεις ή πράξεις πειρατείας, που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των σκαφών και τη ζωή των επιβαινόντων σ’ αυτά, θα είναι παράνομη», ανέφερε ο εκ των διοργανωτών της κίνησης

Όπως και να έχει η αποστολή έχει ήδη πετύχει. Ο σκοπός τους να αφυπνίσουν την διεθνή κοινή γνώμη για την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πληθυσμός της Γάζας που στραγγαλίζεται από τον ισραηλινό αποκλεισμό θα έχει επιτευχθεί, είτε φτάσουν στο λιμάνι της Γάζας, είτε εμποδιστούν από το ισραηλινό ναυτικό, οπότε και η είδηση θα κάνει το γύρο του κόσμου, ξεσκεπάζοντας τα ψεύδη του Ισραήλ, ότι δήθεν η Γάζα είναι -από το 2005- ελεύθερη.

Από σήμερα στη σελίδα της κίνησης είναι διαθέσιμος χάρτης του Google earth που δείχνει το σημείο στο οποίοι βρίσκεται το πλοίο, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα ανακοινώνονται θα υπάρχουν και ζωντανές συνδέσεις με τα δύο πλοία.


ΥΓ: Η φωτογραφία είναι από την τελετή που έγινε στο λιμάνι της Λάρνακας για τη μνήμη των 14 παλαιστινίων ψαράδων που έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 4 χρόνια από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, και των 34 αμερικανών ναυτών του του USS Liberty που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά το 1967.

Δεν υπάρχουν σχόλια: