Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Free Gaza: Δεν πρόκειται να πτοηθούμε

Σε χθεσινή του ανταπόκριση από τα πλοία της αποστολής Free Gaza, ο Ramzi Kysia (*) επανέρχεται στο θέμα της προσπάθειας τρομοκράτησης των μελών της αποστολής και των οικογενειών τους. Αναφέρεται σε απειλές που έχουν δεχτεί συγγενείς μελών της αποστολής που ζουν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και υπενθυμίζει πως σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ισραηλινής Επιτροπής ενάντια στα βασανιστήρια η διαδεδομένη ισραηλινή πρακτική, εκμετάλλευσης των συγγενών κρατουμένων αποτελεί μορφή ψυχολογικού βασανιστηρίου.

Στην ανταπόκρισή του αναφέρεται επίσης σε χθεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, σύμφωνα με το οποίο «ανώτεροι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου άμυνας τάσσονται υπέρ του να εμποδιστούν τα δύο πλοία». Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα πως το νομικό τμήμα του υπουργείου εξωτερικών υποστηρίζει πως, με βάση τις συμφωνίες του Όσλο, το Ισραήλ δικαιούται να χρησιμοποιήσει δυνάμεις ενάντια στην αποστολή. Αυτό σύμφωνα με τη Haaretz σημαίνει πως «οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα καΐκια να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Γάζας, να συλλάβουν τους επιβάτες και να ρυμουλκήσουν τα πλοία στο Ισραήλ για να ανακριθούν οι συλληφθέντες».

Στην ανταπόκρισή του ο Ramzi Kysia αναφέρει σχετικά : «Οι συμφωνίες του Όσλο έληξαν το 1999, αλλά ακόμα κι όταν ήταν σε ισχύ δεν επέτρεπαν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει φονικές δυνάμεις ενάντια σε μη-βίαιους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η ανταπόκριση κλείνει με δήλωση μελών που της αποστολής:
«Δεδομένης αυτής της κατάστασης, εμείς, τα μέλη της Κίνησης Free Gaza, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ δύο πράγματα: 1) Είμαστε μη-βίαιοι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουμε δεσμευτεί πως δεν θα ασκήσουμε λεκτική ή έμπρακτη βία, ενάντια σε οποιοδήποτε ανθρώπινο πλάσμα, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών του Ισραήλ που είναι φανερό ότι θα θελήσουν να μας βλάψουν.
2) Ο εκφοβισμός και οι απειλές που έχουμε δεχτεί τις τελευταίες μέρες, αν και είναι ενοχλητικές, δεν πλησιάζουν καν στα όσα υποφέρουν 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω του παράνομου και ανήθικου ισραηλινού αποκλεισμού. Λαμβάνοντας υπόψη μας την τερατώδη αυτή κρίση, δεν πρόκειται να πτοηθούμε.


(*) Ο Ramzi Kysia είναι Αραβο-αμερικανός (με καταγωγή από τον Λίβανο) δοκιμιογράφος και ακτιβιστής. Από το 2001 έχει περάσει σχεδόν 4 χρόνια δουλεύοντας στην Μέση Ανατολή, το ένα από αυτά στο Ιράκ με την κίνηση Voices in the Wilderness. Βρισκόταν στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης το 2006 και έχει περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ιορδανία, τη Συρία και την Υεμένη. Η τελευταία φορά που βρέθηκε στην Παλαιστίνη ήταν το καλοκαίρι του 2005.

ΥΓ: Καθώς τα πλοία κατευθύνονται προς την Κύπρο, στο Liberty έπιασαν και το πρώτο τους ... ψάρι, έναν τόνο, που στην φωτογραφία, κρατάει με περηφάνια ο Οσάμα. Μετά την φωτογράφιση, ο τόνος καθαρίστηκε και έγινε ... σούσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: