Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Το ταξίδι της επιστροφής

Το μεσημέρι τελικά αναχώρησαν από τη Γάζα για την Κύπρο τα δύο πλοία της αποστολής Free Gaza που έφτασαν στην πόλη το Σάββατο σπάζοντας τον Ισραηλινό αποκλεισμό.
Οχτώ από τους ακτιβιστές θα παραμείνουν στη Γάζα, ενώ μαζί με τα πλοία τα φύγουν και Παλαιστίνιοι στους οποίους το Ισραήλ έχει αρνηθεί να χορηγήσει βίζα εξόδου. Πρόκειται για μια μητέρα που έχει και κυπριακή υπηκοότητα και τα τέσσερα παιδιά της, που θα συναντήσουν άλλους συγγενείς τους στη Κύπρο, και έναν δεκάχρονο παλαιστίνιο από την Μπέιτ Χανούν. Το παιδί έχει χάσει το πόδι του από βλήμα ισραηλινού άρματος μάχης και θα φύγει από Γάζα μαζί με τον πατέρα του αναζητώντας ιατρική βοήθεια στο εξωτερικό. «Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα μπορέσουμε να φύγουμε για θεραπεία, πρόκειται για θεϊκό θαύμα», δήλωσε ο πατέρας του παιδιού.
Οι ισραηλινοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει ουσιαστικά το αν θα επιτρέψουν στα πλοία να φύγουν ανενόχλητα.

Τέλος σύμφωνα με τη σημερινή Jerusalem Post ο ισραηλινός καθηγητής Jeff Halper που βρισκόταν ανάμεσα στους ακτιβιστές του Free Gaza και συνελήφθη χθες όταν πέρασε από τη Γάζα στο Ισραήλ, αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή προστίμου ενώ του επιβλήθηκε και απαγόρευση προσέγγισης στο πέρασμα του Έρετζ και τη Λωρίδα της Γάζας για 30 μέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Halper δήλωσε: «Τη Δευτέρα, η παλαιστινιακή κυβέρνηση μου έδωσε την παλαιστινιακή υπηκοότητα - μαζί και ένα διαβατήριο. Την Τρίτη, βρίσκομαι ήδη σε ισραηλινή φυλακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: