Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Συνεχίζεται το ταξίδι προς τη Γάζα...

Σε χθεσινή της ανταπόκριση από τα πλοία Free Gaza και Liberty, η δημοσιογράφος Lauren Booth(*) καταγγέλλει σαν πράξεις ψυχολογικής τρομοκρατίας, τα απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα που δέχονται τις τελευταίες ώρες, τόσο τα μέλη της αποστολής που βρίσκονται στα πλοία, όσο και εκείνοι που περιμένουν να επιβιβαστούν στην Κύπρο. Πρόκειται όπως αναφέρει, για απειλές για «σκάφη που ανατινάζονται» και «επιβάτες που δολοφονούνται».
Όπως αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις τέτοια τηλεφωνήματα έχουν δεχτεί και μέλη των οικογενειών τους. Ανάμεσά τους και ο σύζυγός της στη Γαλλία (στον απόρρητο τηλεφωνικό αριθμό του σπιτιού τους) δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο νεαρό που τον «προειδοποίησε» πως η σύζυγός του «βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Αυτά τα πλοία θα ανατιναχτούν».

(*Η Lauren Booth είναι κουνιάδα του πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Τόνυ Μπλερ)
Εντωμεταξύ, μήνυμα υποστήριξης της κίνησης Free Gaza έστειλε και η βραβευμένη το 1976, με το Νόμπελ Ειρήνης Ιρλανδή, Mairead Maguire.
Στο μήνυμά της αναφέρει: «...Το θάρρος και η δέσμευσή σας στην προσπάθεια να σπάσει η πολιορκία της Γάζας και (να σταματήσει) η συλλογική τιμωρία και τα βάσανα του πληθυσμού της Γάζας, εμπνέουν ειλικρινά και γεμίζουν με ελπίδα όχι μόνο τον λαό της Γάζα, αλλά και όλους όσους αγαπούν την ελευθερία σ' όλο τον κόσμο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς νόμοι πρέπει να τηρούνται απ’ όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανόμενου του Ισραήλ. Διαφορετικά χτίζουμε έναν κόσμο αδικίας και σκληρότητας. Εκατομμύρια ανθρώπων σ' όλο τον κόσμο βρίσκονται πνευματικά στο πλευρό σας και επιθυμούν να μεταφέρετε την αγάπη και τις θερμές ευχές τους στο λαό της Γάζας, για να ξέρουν πως νοιαζόμαστε γι' αυτούς και στεκόμαστε νοερά στο πλευρό τους...».
Ανάλογο μήνυμα υποστήριξης της κίνησης έχει ήδη στείλει και ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 1984, νοτιοαφρικανός επίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.

Τέλος η Hedy Epstein, γιόρτασε εχθές τα 84 γενέθλια της, στην Κύπρο όπου περιμένει να επιβιβαστεί στα πλοία και να συνεχίσει το ταξίδι της προς τη Γάζα.
Η Hedy που είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της αποστολής, γεννήθηκε σε Εβραϊκή οικογένεια στη Γερμανία το 1924 και μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία φυγαδεύτηκε μαζί με άλλα παιδιά εβραϊκών οικογενειών στην Αγγλία. Η οικογένειά της χάθηκε στο Άουσβιτς. Το 1948 μετανάστευσε στις ΗΠΑ και στην πορεία αναμείχθηκε σε μια σειρά ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Άρχισε να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Παλαιστίνη μετά τις ισραηλινές σφαγές το 1982 στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα στον Λίβανο. Επισκέφτηκε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη 5 φορές από το 2003 και συμμετείχε σε πολλές ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχή, το τοίχος της ντροπής που χτίζει το Ισραήλ και την κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: