Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Οι ήρωες του λαού δεν πεθαίνουν. Ο λαός είναι ανίκητος!

Όπως ανακοίνωσε το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα–D.H.K.Ρ.., στις 11 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή, σε νοσοκομείο του εξωτερικού όπου νοσηλευόταν καθώς έπασχε από καρκίνο, ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ντουρσούν Καρατάς.

Στην ανακοίνωση του για το θάνατο του 56-χρονου ηγέτη του το D.H.K.P. αναφέρει μεταξύ άλλων: «...Σταμάτησε η καρδιά ενός μεγάλου επαναστάτη που χτυπούσε αδιάκοπα 38 ολόκληρα χρόνια μέσα στους αγώνες για την ελευθερία των λαών μας και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Όταν έδωσε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά των συντρόφων του, στο πρόσωπό του εμφανιζόταν ξεκάθαρα η περηφάνια επειδή ως ηγέτης επαναστάτης εκτέλεσε τα αγωνιστικά του καθήκοντα μέχρι την τελευταία στιγμή...
Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στους αγώνες για την ανεξάρτητη δημοκρατική σοσιαλιστική Τουρκία και θα είναι μάθημα για όλους μας. Κάθε στιγμή της ζωής του είναι γεμάτη με θυσίες που θα τιμάμε πάντα. Ο αγώνας θα συνεχίζεται αδιάκοπα και ανυποχώρητα
».

Ο κουρδικής καταγωγής Ντουρσούν Καρατάς, ιστορική μορφή του επαναστατικού κινήματος των λαών της Τουρκίας και του Β. Κουρδιστάν, συνελήφθη για πρώτη φορά το 1974 να γράφει συνθήματα ενάντια στη εισβολή της φασιστικής δικτατορίας της Άγκυρας στην Κύπρο. Από τότε μέχρι την τελευταία του πνοή συνέχιζε την πολιτική του δραστηριότητα χωρίς ποτέ, παρά την ασθένειά του να παραιτηθεί από τον αγώνα.
Όταν η φασιστική τρομοκρατία του Τουρκικού καθεστώτος έφτασε στο απόγειο της, ως ηγετικό στέλεχος της DEV-SOL (Επαναστατικής Αριστεράς) έγραφε: « Η αμερικανοκίνητη φασιστική χούντα δε θα συντρίψει τα 45 εκατομμύρια του λαού μας!» καλώντας όλους για τη συνέχιση της αντίστασης.
Στην ιστορική δίκη της DEV-SOL που «καταδικάστηκαν» 1453 αγωνιστές, ο Καρατάς, διάβασε ένα μανιφέστο αντίστασης γραμμένο απο κοινού από τους κατηγορούμενους που το ονόμασαν «Έχουμε Δίκιο, Θα νικήσουμε!».
Η καταδίκη του σε θάνατο το 1980, και η μετατροπή της ποινής του αργότερα σε ισόβια δεν τον πτόησαν. Τον Οκτώβρη του 1989, απέδρασε αφήνοντας ένα σημείωμα: « Η ελευθερία δε χαρίζεται! Φεύγουμε για να συμμετάσχουμε στην πάλη της κατάκτησης της ελευθερίας!».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η κηδεία του χθες στην περιοχή Γκάζι της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκε σε τρίωρη διαδήλωση. Οι συμμετέχοντες ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι ήρωες είναι αθάνατοι, ο λαός είναι ανίκητος, θάνατος στο φασισμό, ζήτω ο αγώνας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: