Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Επιχείρηση "Ελεύθερη Γάζα"


Την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους έκαναν την Κυριακή στα Χανιά, τα δύο πλοία της επιχείρησης «Ελεύθερη Γάζα». Το «Free Gaza» και το «Liberty » όπως έχουν βαφτιστεί συμβολικά τα δύο καΐκια βρέθηκαν για λίγες μέρες στο παλιό λιμάνι της πόλης, σε σύντομη στάση, του ταξιδιού τους προς την Κύπρο, απ’ όπου θα ξεκινήσει η τελευταία φάση της προσπάθειας τους να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Η ειρηνική αυτή αποστολή οργανώνεται από ένα πολυεθνικό κίνημα αλληλεγγύης, με στόχο το σπάσιμο του αποκλεισμού που έχει επιβάλλει -κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου- η σιωνιστική κυβέρνηση του Ισραήλ. Ενός βάρβαρου αποκλεισμού που έχει μετατρέψει τη Γάζα σε μια ανοιχτή φυλακή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που στερούνται στοιχειώδη αγαθά πρώτης ανάγκης, καύσιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενός αποκλεισμού που συνεχίζεται παρά την υποτιθέμενη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων το 2005.

Η συμβολική αλλά και ουσιαστική αυτή χειρονομία αποσκοπεί στο να τραβήξει την προσοχή στην επιχείρηση γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, που συνεχίζεται με την ανοχή ολόκληρης της «πολιτισμένης» Δύσης. Στόχος της προσπάθειας είναι το να φέρει το παλαιστινιακό στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και να πιέσει τη διεθνή κοινότητα να αναθεωρήσει την πολιτική κυρώσεων και να σταματήσει την υποστήριξή της προς τη συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης.

Η προσπάθεια αυτή, που όσες φορές επιχειρήθηκε στο παρελθόν αντιμετωπίστηκε βίαια από το Ισραήλ , υλοποιείται από περισσότερα από 40 άτομα ηλικίας από 22 ως 84 ετών, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακτιβιστές αλληλέγγυους στον Παλαιστινιακό λαό και εκπρόσωπους διεθνών ΜΜΕ που βρίσκονται στα δύο πλοία. Ανάμεσα τους μια 84χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, μια 81χρονη καθολική καλόγρια, ο συντονιστής της Ισραηλινής Επιτροπής Ενάντια στις Κατεδαφίσεις Σπιτιών, Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και αγωνιστές από άλλες 17 χώρες.

Πέραν του συμβολικού χαρακτήρα της προσπάθειας τα δύο πλοία μεταφέρουν μικρή ποσότητα φαρμάκων και 200 ακουστικά βαρηκοΐας για παιδιά, καθώς είναι χιλιάδες τα παιδιά που υποφέρουν από κώφωση εξαιτίας των βομβών θορύβου που χρησιμοποιεί ό ισραηλινός στρατός, και 5.000 μπαλόνια με το σύνθημα ''Ελευθερώστε την Παλαιστίνη''. Κατά την επιστροφή τους σκοπεύουν να μεταφέρουν και επτά Παλαιστινίους που κατέχουν βίζα εισόδου στις ΗΠΑ ωστόσο το Ισραήλ τους απαγορεύει την έξοδο από τα Παλαιστινιακά εδάφη

Οι διοργανωτές δεν έχουν έρθει σε καμιά επαφή με τις ισραηλινές αρχές, καθώς για να φτάσουν στη Γάζα θα διασχίσουν μόνο διεθνή ύδατα στα οποία το Ισραήλ δεν έχει καμιά δικαιοδοσία. Για να αποφύγουν δε οποιαδήποτε πιθανότητα προβοκάτσιας, έχουν ζητήσει να ελεγχθούν τα σκάφη και οι επιβαίνοντες από τις κυπριακές αρχές, προκειμένου να υπάρχουν αποδείξεις πως δεν μεταφέρουν όπλα ή οτιδήποτε άλλο επικίνδυνο.

Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές, οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργηθούν προβλήματα στην αποστολή θα εκληφθεί σαν πράξη επίθεσης έναντι μιας διεθνούς αποστολής που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει αποκάλυψη των ψεύτικων ισχυρισμών, ότι το Ισραήλ έχει αποχωρήσει από τη Γάζα από τον Αύγουστο του 2005. Οι διοργανωτές τέλος έχουν δηλώσει πως αν τα καΐκια εμποδιστούν από το Ισραήλ, είναι προετοιμασμένα να μείνουν για μέρες στη θάλασσα, και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Κύπρο για ανεφοδιασμό και θα επαναλάβουν την προσπάθεια.

Αν καταφέρουν τα πλοία να φτάσουν στη Γάζα, θα σπάσει για πρώτη φορά ο αποκλεισμός της πολύπαθης περιοχής. Αν εμποδιστούν από τους Ισραηλινούς, και πολύ περισσότερο αν δεχθούν βίαιη επίθεση, η είδηση θα κάνει αμέσως το γύρο του κόσμου, καθώς τα πλοία είναι εφοδιασμένα με συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια νίκη του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Από τη σελίδα της κίνησης «Ελεύθερη Γάζα»

«Θέλουμε να σπάσουμε την πολιορκία της Γάζας. Θέλουμε να αφυπνίσουμε τη διεθνή συνείδηση για τον σαν φυλακή αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να αναθεωρήσει την πολιτική κυρώσεων και να σταματήσει την υποστήριξή της προς τη συνεχιζόμενη Ισραηλινή κατοχή. Θέλουμε να υπεραμυνθούμε του δικαιώματος της Παλαιστίνης να καλωσορίζει τους διεθνείς ως επισκέπτες, ως παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια, ως δημοσιογράφους, και ούτω καθ' εξής Είμαστε παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια και δημοσιογράφοι. Διαθέτουμε χρόνια εμπειρίας εθελοντισμού στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη κατόπιν πρόσκλησης Παλαιστινίων. Αλλά τώρα, λόγω της έντασης του κλοιού της παράνομης Ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, πολλοί από μας είναι σχεδόν αδύνατον να εισέλθουμε στη Γάζα και σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων αρνούνται επίσης την είσοδο στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη. Παρά τη μεγάλη αναγκαιότητα της δουλειάς μας, η Ισραηλινή Κυβέρνηση δεν μας επιτρέπει να μπούμε για να τη φέρουμε σε πέρας. Είμαστε όλων των ηλικιών και προερχόμαστε από διάφορα περιβάλλοντα. Πίσω στην πατρίδα είμαστε δάσκαλοι, γιατροί, μουσικοί, γραμματείς, γονείς, παππούδες, δικηγόροι, φοιτητές, αγωνιστές, ηθοποιοί, δραματουργοί, πολιτικοί, τραγουδιστές-στιχουργοί, σχεδιαστές ιστοσελίδων, σύμβουλοι διεθνούς εκπαίδευσης, ακόμη κι ένας πρώην εργαζόμενος στη βιομηχανία του Χόλυγουντ κι ένας πιλότος. Είμαστε από τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία, την Αμερική, τη Βρετανία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και αλλού.»

Περισσότερες πληροφορίες και νέα στη σελίδα του "Free Gaza" Movement

Δεν υπάρχουν σχόλια: