Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

8 εργάτες πλήρωσαν με τη ζωή τους τη "μάχη της ανταγωνιστικότητας"


Νέο έγκλημα κυβέρνησης και εργοδοσίας στο Πέραμα


Σχεδόν 1 χρόνο μετά τελευταίο έγκλημα στα αμπάρια δεξαμενόπλοιου που στοίχισε 2 νεκρούς εργάτες ένα νέο έγκλημα έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα.
8 νεκροί και 4 τραυματισμένοι εργάτες «θυσιάστηκαν» από τους εργολάβους, τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση στο βωμό του κέρδους. Για να φύγει το καράβι 1 μέρα νωρίτερα από τη ζώνη. Για να φέρει περισσότερα κέρδη στην εταιρεία. Μπροστά σ’ αυτόν τον υπέρτατο σκοπό οι ανθρώπινες ζωές δεν υπολογίζονται. Εξάλλου οι άνεργοι στο Πέραμα είναι πολλοί και άρα το μεροκάματο μπορεί να γίνει μεροκάματο του τρόμου και του θανάτου. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν εδώ και πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι και αυτή την πραγματικότητα αναδεικνύουν κάθε τόσο με την ίδια τους τη ζωή.

Για το έγκλημα αυτό, όπως και για τα άλλα «κατά συρροή» εγκλήματα δεν πληρώνει ποτέ κανείς. Τα συλλυπητήρια των υπουργών και των πολιτικών του δικομματισμού, ακόμα και η αγωνία του προέδρου της δημοκρατίας δεν είναι παρά μια ακόμα υποκριτική εκδήλωση ενός συστήματος και ενός νομοθετικού πλαισίου που αφήνει τους εργαζόμενους έκθετους στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Αν θέλανε όλοι αυτοί θα μπορούσανε μέσα σε μια μέρα να πάρουν μέτρα που να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους στους χώρους δουλειάς. Αλλά μπροστά στο όραμα του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας υποχωρούν και αρκούνται να χύσουν δυο κροκοδείλια δάκρυα για τις κάμερες της τηλεόρασης.

Απόδειξη η απουσία του κ. Βουλγαράκη από το υπουργείο όταν τα σωματεία της ζώνης και οι εργαζόμενοι πήγαν να ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας. Απόδειξη τα δεκάδες χημικά με τα οποία υποδέχτηκε η κυβέρνηση τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τους νεκρούς συναδέλφους τους. Απόδειξη η συνεχής χειροτέρευση των όρων και των συνθηκών δουλειάς με αποκλειστική ευθύνη όλων αυτών που τώρα δήθεν θρηνούν για τα θύματά τους.

  • Το εργατικό και το συνδικαλιστικό κίνημα να κινητοποιηθούν άμεσα για να παρθούν και να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς
  • Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός
  • Κανένα νέο θύμα για τα κέρδη του κεφαλαίου
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους της ζώνης
  • Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πραγματικά ένοχοι –οι ιδιοκτήτες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και οι εργολάβοι της επισκευής-

Δεν υπάρχουν σχόλια: