Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Μετά το Ελληνικό ο Ελαιώνας

Οι αγώνες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής ξεκίνησαν δυναμικά το 2008 με το πετυχημένο τριήμερο στο Ελληνικό.

Σειρά (από τα 107 μέτωπα που έχει υπολογίσει πως υπάρχουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής το Παρατηρητήριο Ελεύθερων χώρων) έχει ο Ελαιώνας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

«Ένα νέο έγκλημα εις βάρος της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο ετοιμάζεται στον Ελαιώνα. Ο Δήμος Αθηναίων αποχαρακτηρίζει χώρους πρασίνου και τους παραδίδει στα εργολαβικά συμφέροντα. Μια νέα Βωβό-πολη ξεφυτρώνει, εμπορικά κέντρα και κτίρια γραφείων, εκεί που προβλεπόταν κοινόχρηστο πράσινο. Χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία το γήπεδο και την εγκατάλειψη που οι ίδιοι δημιούργησαν για να τσιμεντοποιήσουν όλη την περιοχή. Ο δήμος λέει ότι δεν έχει λεφτά για απαλλοτριώσεις ενώ χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες.»

«...Ο Ελαιώνας, μια περιοχή 10.000 στρεμμάτων με θεσμοθετημένα 3.500 στρέμματα πρασίνου, δεν αφορά μόνον τους λιγοστούς κατοίκους του. Αφορά ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και ειδικά την πιο υποβαθμισμένη περιοχή του, την Δυτική Αθήνα.

Η κυβέρνηση Καραμανλή και η Δημοτική Αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη σε αγαστή συνεργασία με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (Βαρδινογιάννη, Βωβού, Γιαννακόπουλου, Μπόμπολα, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς) και με τη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, το μπλοκ της τσιμεντοποίησης, είναι συνυπεύθυνοι για τη περιβαλλοντοκτόνα παρέμβαση στον Ελαιώνα. Οι επιπτώσεις σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο θα είναι δραματικές –ειδικά μετά την εγκληματική καταστροφή της Πάρνηθας- καθώς θα υπάρξει πολεοδομική και κυκλοφοριακή ασφυξία και δραματική χειροτέρευση της ρύπανσης.

Ο Ελαιώνας είναι αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο κρίσιμα μέτωπα αντίστασης των πολιτών στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Αν αυτή προχωρήσει τότε θα αποτελέσει μοντέλλο για όλους τους μεγάλους ελεύθερους χώρους στο Λεκανοπέδιο.

Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα για τον Ελαιώνα. Να αποτρέψουμε την τσιμεντοποίηση. Να αντισταθούμε στον πολιτιστικό εκβαρβαρισμό των εμπορικών κέντρων τύπου MALL και των γηπέδων –αρένες. Μπορούμε να τους σταματήσουμε !!!»

«Ζητάμε το αυτονόητο. Το λεκανοπέδιο έχει ανάγκη από πράσινο και όχι τσιμέντο. Να γίνουν τώρα οι απαλλοτριώσεις που χρονίζουν από το 1995. Ούτε πόντος κοινόχρηστου πράσινου στα εργολαβικά συμφέροντα. Απαιτούμε να γίνουν επιτέλους ο Ελαιώνας, το Γουδή και το Ελληνικό μητροπολιτικά πάρκα»

Αύριο Κυριακή 27 Γενάρη ας συμμετέχουμε όλοι στην ημέρα δράσης για τη διάσωση του Ελαιώνα

Στις 10:30 από το σταθμό «Κεραμεικός»
Μέσα από τις γειτονιές του Γκαζιού και του Βοτανικού, με μουσική, δρώμενα και συνθήματα, και αφού θεμελιώσουμε το Πάρκο Υψηλού Πρασίνου στον Ελαιώνα, θα φτάσουμε

Στις 12:00 μ.μ. στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Εκεί θα γίνουν συζητήσεις, προβολές βίντεο, έκθεση υλικών από κινήματα πόλης.

Στις 2:30 μ.μ. θα ακολουθήσει γλέντι

Συμμετέχουν:

Eπιστημονικοί φορείς (ΕΜΠ, ΤΕΕ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων), ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη» Αλ. Τσίπρας και «Συμπαράταξη» Στ. Λάμπρου, δημοτικοί σύμβουλοι (ανάμεσα τους ο Γ. Αναγνωστόπουλος από το ΠΑΣΟΚ), καθώς και η αντι-νομάρχης Αθήνας Δανάη Αντωνάκου. Κινήσεις και σύλλογοι πολιτών από όλες τις γύρω περιοχές, και εκπρόσωποι επαγγελματιών του Ελαιώνα, ο εκδότης του περιοδικού ΑΝΤΙ Χρήστος Παπουτσάκης, ο δημοσιογράφος Φ. Συρίγος, οι αρχιτέκτονες πολεοδόμοι μελετήτριες του Έλαιώνα Μαρία Παντελιά και Μπέτυ Βακαλοπούλου, η καθηγήτρια Ελένη Πορτάλιου από το Ε.Μ.Π. καθώς και το Εργαστήριο Πολεοδομίας του Ε.Μ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: