Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Έφυγε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Περισσότερα εδώ και στο Ιndymedia 1, 2

Ανακοίνωση του συλλόγου "Ιντιφάντα"

Φόρος τιμής στον Ζορζ Χαμπάς

Το Σάββατο 26 Γενάρη 2007 πέθανε σε ηλικία 81 ετών μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Παλαιστινιακής Αντίστασης, ο Ζορζ Χαμπάς. Ο Ζορζ Χαμπάς υπήρξε ο ιδρυτής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Στο πρόσωπο του εκπροσωπήθηκαν από τη μεριά οι πιο μαχητικές τάσεις του Παλαιστινιακού κινήματος και από την άλλη η συνάντηση της αγωνιζόμενης Παλαιστίνης με τη διεθνή Αριστερά.

Η ζωή του Ζορζ Χαμπάς ταυτίστηκε με την πορεία του Παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος. Γεννημένος το 1926 στην πόλη Λύδδα (αλ-Λουντ) της κεντρικής Παλαιστίνης, θα ακολουθήσει το δρόμο της προσφυγιάς το 1948. Σπουδάζει Ιατρική στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού όπου αρχίζει την πολιτική δράση του. Προσχωρεί στο νασερικό παναραβισμό και συμμετέχει στην ίδρυση του Κινήματος Αράβων Εθνικιστών. Το1967, έξι μήνες μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, ιδρύει το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το Λαϊκό Μέτωπο γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο όταν μέλη του καταλαμβάνουν αεροπλάνα και τα οδηγούν στην Ιορδανία. Πέρα όμως από την ιδιαίτερη μαχητικότητα του, ο Χαμπάς διακρίνεται για την επιμονή του στη σύνδεση της Παλαιστινιακής υπόθεση με τη δημοκρατική-σοσιαλιστική αλλαγή στις Αραβικές χώρες. Παροιμιώδης έχει μείνει η φράση του «ο δρόμος για το Τελ-Αβίβ περνάει από το Αμάν και τη Βηρυτό». Ταυτόχρονα, χαράσσει μια πορεία που τον απομακρύνει από τον παναραβισμό και τον φέρνει πιο κοντά στο μαρξισμό και τη Νέα Αριστερά που αναδύεται από το καμίνι του '68. Αργότερα, θα απορρίψει τη συμφωνία του Όσλο και θα επιμείνει μέχρι το τέλος στην ανάγκη συνέχισης της Αντίστασης. Δεν θα σταματήσει ποτέ να εργάζεται για την ενότητα του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα εκφράζει στην Κεντρική Επιτροπή του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τα θερμά συλλυπητήρια του για το θάνατο του Ζορζ Χαμπάς. Μπορεί η φυσική παρουσία του Ζορζ Χαμπάς να έφτασε στο τέλος της, η μνήμη του όμως δεν πρόκειται να σβήσει. Θα συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα σε όσους αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση στην Παλαιστίνη και όλο τον κόσμο.

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

http://www.intifada .gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: