Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Αλληλεγγύη στους απεργούς οδηγούς λεοφωρείων της Βαρκελώνης

Ανακοίνωση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους απεργούς οδηγούς λεωφορείων της Βαρκελώνης

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Από τον περασμένο Οκτώβριο οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Βαρκελώνης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με σκοπό να αναδείξουν την έλλειψη ημερών ρεπό που χαρακτηρίζει τις συνθήκες εργασία τους (εργασία 6 ημέρες την εβδομάδα, 5 ρεπό το μήνα) και τις συνέπειες αυτών στην ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών που παρέχουν.
Κεντρικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι οι οδηγοί των λεωφορείων να έχουν 2 μέρες ρεπό ανά εβδομάδα (πράγμα που θα έπρεπε να ισχύει ήδη αν εφαρμοζόταν η ισχύουσα νομοθεσία). Βασικοί αντίπαλοι των εργαζομένων είναι η εταιρία Μητροπολιτικών Μεταφορών της Βαρκελώνης (ΤΜΒ), ο Δήμος της Βαρκελώνης (ελεγχόμενος από σοσιαλιστές, εθνικιστές καταλανούς και την Αριστερά) στον οποίο υπάγεται η ΤΜΒ καθώς επίσης και την κυβέρνηση της Καταλονίας (ελεγχόμενη από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις) η οποία έχει επίσης ενεργά αντιταχθεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση στους εργαζομένους.
Η πολιτική αυτή στάση ήτανε ως ένα βαθμό αναμενόμενη μια και όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουν στους παραπάνω πολιτικούς φορείς έχουν αποδεχθεί τον καπιταλισμό και τον φιλελευθερισμό ως βασικό άξονα της οικονομικής τους πολιτικής.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, έχουν ήδη γίνει μια σειρά από απεργίες καθώς και απεργίες πείνας από εργαζόμενους του κλάδου. Οι κινητοποιήσεις έχουν οργανωθεί από την το ελευθεριακό συνδικάτο CGT (Confederació General de Traball - Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας) και το κλαδικό σωματείο ACTUB, αλλά με την αντίθετη γνώμη και δράση των υπόλοιπων συνδικάτων: CC.OO. (συνδικαλιστική συνομοσπονδία της Αριστεράς) και UGT (συνδικαλιστική συνομοσπονδία των σοσιαλιστών).
Επίσης έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία τόσο σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή των εργαζομένων όσο και τις θετικές αντιδράσεις των πολιτών της Βαρκελώνης στα αιτήματα των απεργών. Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων ήταν η εξαήμερη απεργία του κλάδου την προηγούμενη εβδομάδα. Η CGT έχει ήδη ανακοινώσει νέα απεργία στα τέλη Φεβρουαρίου αν το αίτημα των δύο ημερών ρεπό δεν γίνει αποδεκτό από της εργοδοσία.
Ο Δήμαρχος και η Κυβέρνηση επέλεξαν την καταστολή απέναντι στους απεργούς εντείνοντας την παρουσία των Καταλανικών Δυνάμεων Ασφαλείας (Mossosd'Esquadra) σε κάθε έκφραση του αγώνα τους. Η καταστολή κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την σύλληψη, παρατεταμένη κράτηση και ξυλοδαρμό συνδικαλιστή της CGT στον οποίο στην συνέχεια απάγγειλαν κατηγορίες για «επίθεση κατά της αρχής».

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης
1. Διαδηλώνει την ένθερμη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων οδηγών στα αστικά λεωφορεία της Βαρκελώνης.
2. Εκφράσει την αλληλεγγύη της στα συνδικάτα που επέλεξαν την σύγκρουση και την επιθετική διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους.
3. Καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή της Βαρκελώνης και την Κυβέρνηση της Καταλονίας που επέλεξαν τον δρόμο της καταστολής και της δυσφήμησης
για να εκφοβίσουν συνδικαλιστές και να τσακίσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
4. Αναδεικνύει ότι η απεργία των οδηγών στην Βαρκελώνη δεν είναι «μακριά μας» μια και η ίδια άγρια καπιταλιστική πολιτική, συνδυαζόμενη με καταστολή και δυσφήμηση κάθε εργατικής διεκδίκησης εφαρμόζεται και από το ελληνικό κράτος και τα αφεντικά που αυτό υπηρετεί.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 21) ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Αγίου Μηνά 7) ΤΕΤΑΡΤΗ 9/1, 12 το μεσημέρι

Δεν υπάρχουν σχόλια: