Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Εκδήλωση στην Αθήνα με τον Μοχάμεντ Μπάρακε

60 χρόνια από τη Νάκμπα
Εκδήλωση στην Αθήνα με τον Μοχάμεντ Μπάρακε

Ο βουλευτής Μοχάμεντ Μπάρακε, μια από τις πολύ σημαντικές προσωπικότητες του Παλαιστινιακού αγώνα, έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει σε ανοιχτή συζήτηση του Συλλόγου Ιντιφάντα. Η συζήτηση με τίτλο «1948-2008: εξήντα χρόνια προσφυγιάς για τους Παλαιστίνιους» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Γενάρη στις 6:00 μμ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, ά όροφος) και εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την Παλαιστινιακή Νάκμπα (Καταστροφή), δηλαδή την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Ο Μπάρακε είναι ηγέτης του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα και εκλέγεται στο Ισραηλινό κοινοβούλιο με τις λίστες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ. Στον υπόλοιπο κόσμο έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός από τις θυελλώδεις αντιπαραθέσεις του με τους Ολμέρτ και Σαρόν που πολύ συχνά έχουν οδηγήσει στην αποπομπή του από την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής. Για πολλούς ο Μοχάμεντ Μπάρακε είναι σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων που είναι πολίτες του Ισραήλ, για ειρήνη και άρση του σε βάρος τους απαρτχάιντ. Υπενθυμίζεται ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ υφίστανται καθημερινά εξωφρενικές ρατσιστικές διακρίσεις που τους καθιστούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας: συστηματική λεηλασία της γης τους, απώλεια ιθαγένειας για αστείους λόγους, χαμηλότερα μεροκάματα, αστυνομική βία, προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές, ακόμα και ταυτότητες διαφορετικού χρώματος…

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης από τη Νόρμα Ρισμάουι το βιβλίο του Κέντρου για τον Επαναπατρισμό των Παλαιστίνιων Προσφύγων Badil, «Επιστρέφοντας στο Καφρ Μπιρίμ» που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Σύλλογο Ιντιφάντα Το βιβλίο έχοντας ως αφετηρία ένα συγκεκριμένο χωριό πραγματεύεται τη συστηματική εθνοκάθαρση στην οποία στηρίχτηκε η ίδρυση του Ισραήλ.

Από την πλευρά του Συλλόγου Ιντιφάντα θα παρουσιαστούν οι διεθνείς πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την άρση της πολιορκίας της Γάζας, οι εξελίξεις στο κίνημα του Μποϊκοτάζ, καθώς και το κείμενο με τις υπογραφές από ελληνικούς φορείς για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα»
Δικτυακός τόπος: http://www.intifada.gr e-mail: victory@intifada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: