Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Ισπανική Πρεσβεία


Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΟΕ εδώ

Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ: Κάτω τα χέρια από το Μπατασούνα

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου συνελήφθη ο Ζοσέμπα Αλβάρεζ, πρώην ευρωβουλευτής και νυν υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Μπατασούνα στη Χώρα των Βάσκων. Συνελήφθη επίσης η Οϊάν Αγκίρε, εκπρόσωπος Τύπου του Μπατασούνα, και ο Αζίερ Τάπια, στέλεχος της νεολαίας.

Οι προσχηματικές και αστήρικτες «κατηγορίες» που τους αποδίδονται («εγκωμιασμός εγκληματιών» κ.λπ.) υποκρύπτουν την επιλογή του ισπανικού κράτους να αρνείται οποιονδήποτε ουσιαστικό διάλογο με ένα λαό ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούλησή του να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του.

Tην Παρασκευή 5 Οκτωβρίου τα ξημερώματα είχαμε νέα, ακόμα πιο δραματική τροπή, καθώς οι δυνάμεις καταστολής συνέλαβαν 22 μέλη της Εθνικής Καθοδήγησης του Μπατασούνα, με την κατηγορία της «παράνομης συνάθροισης».

Το Συντονιστικό Αθήνας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ καταγγέλλει αυτήν την αδιέξοδη και βαθιά αυταρχική εκτροπή της κυβέρνησης Θαπατέρο, που για μια ακόμη φορά οδηγεί σε ναυάγιο τις πολύχρονες προσπάθειες πολιτικής, δημοκρατικής επίλυσης του Βασκικού Ζητήματος.

Το Συντονιστικό Αθήνας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ ζητάει από τις ισπανικές αρχές την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και την απόσυρση των κατασκευασμένων και αστήρικτων κατηγοριών. Καλεί όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, κάθε δημοκρατικό πολίτη, να απευθυνθούν στις ισπανικές αρχές και να καταδικάσουν αυτή τη νέα απόπειρα πολιτικής εξόντωσης ενός μαζικού κινήματος που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και στο οποίο αναγνωρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες Βάσκοι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: