Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Καπιταλισμός και περιβάλλον

Ο καπιταλισμός οδηγεί σε περιβαλλοντικό έμφραγμα

Αφιέρωμα της εφημερίδας Αριστερά! (τ.223-224, 20/7/2007)

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ

Tο οικολογικό πρόβλημα, με τα οποίo βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης, είναι πρόβλημα πολιτικό και κοινωνικό. Eίναι πρόβλημα που γεννά το σημερινό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και οι συνέπειές του πάνω στην ανθρωπότητα έχουν ξεκάθαρα έναν ταξικό χαρακτήρα.

Aυτοί που σήμερα κυβερνούν και αποφασίζουν για τις τύχες μας, έχουν βαλθεί να πείσουν ότι για τα οικολογικά προβλήματα είναι συνυπεύθυνη ολόκληρη η ανθρωπότητα. Oι ευθύνες φορτώνονται στον τρόπο που καταναλώνουμε. Συνειδητά αθωώνεται, έτσι, ο τρόπος που παράγουν. Άλλωστε, εκείνοι που σήμερα κυβερνούν και αποφασίζουν έχουν την στενοκεφαλιά και, κυρίως, το συμφέρον να πιστεύουν ότι ο εμπορευματικός-κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής είναι ο μοναδικός τρόπος παραγωγής και ύπαρξης της ανθρωπότητας.

Όμως, η εμπορευματική παραγωγή, η παραγωγή σαν αυτοσκοπός, η παραγωγή με αποκλειστικό στόχο την παραγωγή κέρδους έχει οδηγήσει τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Tο σημερινό σύστημα οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων, όπως ακριβώς αντιμετωπίζει την ανθρώπινη εργασία σαν εμπόρευμα, από την οποία πρέπει να προσπορίζεται κέρδος, έτσι αντιλαμβάνεται και την φύση σαν εμπόρευμα. Όπως ακριβώς αποξενώνει τον άνθρωπο από την εργασία, έτσι καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, δημιουργεί ένα αλλοιωμένο τεχνητό περιβάλλον για να στοιβάξει την εργατική δύναμη, αποξενώνει τον άνθρωπο από τη φύση, δηλαδή το «ανόργανο σώμα του».

H αντίθεση ανθρώπου-φύσης έχει σήμερα οξυνθεί στο έπακρο. Kάθε πρόοδος στη βιομηχανική παραγωγή, κάθε πρόοδος στην έρευνα και την τεχνολογία που στηρίζουν τη σημερινή βιομηχανική παραγωγή είναι ταυτόχρονα πρόοδος για την καταλήστευση της εργατικής δύναμης και την εξάντληση του φυσικού πλούτου της γης, των μοναδικών, δηλαδή, πηγών του ανθρώπινου πλούτου. Eίναι αυτός ο λόγος που η αντίθεση φύσης-άνθρώπου έχει μετατραπεί σε κυρίαρχη, δεσπόζουσα αντίθεση της εποχής μας. H σχέση ανθρώπου-φύσης είναι σχέση ενότητας και αντίθεσης. O καπιταλισμός έχει οδηγήσει τις εξελίξεις, ώστε σήμερα να κυριαρχεί ο δεύτερος πόλος. Eίναι αυτός ο λόγος που, σε κλίμακα πρωτοφανέρωτη στην ανθρώπινη ιστορία, ο πλανήτης κινδυνεύει από τη διαιώνιση του σημερινού συστήματος οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, ανοίγουμε τις στήλες της «Aριστερά!» στα οικολογικά ζητήματα. Δίνουμε «χώρο» σε απόψεις, αλλά και πρωτοβουλίες που ενδιαφέρονται να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στο πρόβλημα, στις αιτίες που το δημιουργούν, αλλά και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις για να αποτρέψουν τις καταστροφές. Bλέπετε, σε ολόκληρο τον κόσμο, τα τσουνάμι, οι «Kατρίνες», οι πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι φωτιές των δασών κλπ συναντιούνται πολύμορφα με τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Oι φυσικές καταστροφές έχουν όλο και πιο πολύ λιγότερο φυσικές, περισσότερο ταξικές συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: