Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Συλλήψεις στελεχών του Μπατατσούνα στη χώρζ των Βάσκων

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου συνελήφθη ο Ζοσέμπα Αλβάρεζ, πρώην ευρωβουλευτής και νυν υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Μπατασούνα, του κόμματος της Πατριωτικής Αριστεράς στη Χώρα των Βάσκων. Συνελήφθη επίσης η Οϊάν Αγκίρε, εκπρόσωπος Τύπου του Μπατασούνα, και ο Αζίερ Τάπια, στέλεχος της νεολαίας.

Οι προσχηματικές και αστήρικτες «κατηγορίες» που τους αποδίδονται («εγκωμιασμός εγκληματιών» κ.λπ.) υποκρύπτουν την επιλογή του ισπανικού κράτους να αρνείται οποιονδήποτε ουσιαστικό διάλογο με ένα λαό ο οποίος έχει εκφράσει δημοκρατικά, επανειλημμένα και διαχρονικά τη βούλησή του να του αναγνωριστεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Σήμερα τα ξημερώματα είχαμε νέα, ακόμα πιο δραματική τροπή στη διαρκή (και πάντα αδιέξοδη) προσπάθεια φίμωσης και εξόντωσης της βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς, καθώς οι δυνάμεις καταστολής συνέλαβαν 22 μέλη της Εθνικής Καθοδήγησης του Μπατασούνα, με άγνωστες ακόμη κατηγορίες.

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας καταγγέλλει απερίφραστα τον πλήρη εκτροχιασμό του ισπανικού κράτους και των μηχανισμών του. Με αποκλειστική ευθύνη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Θαπατέρο, οι πολύχρονες προσπάθειες πολιτικής, δημοκρατικής επίλυσης του Βασκικού Ζητήματος οδηγούνται για μια ακόμη φορά σε ναυάγιο.

Καλούμε όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, κάθε δημοκρατικό πολίτη της πατρίδας μας, να απευθυνθούν στις ισπανικές αρχές και να καταδικάσουν αυτή τη νέα απόπειρα πολιτικής εξόντωσης ενός μαζικού κινήματος που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και στο οποίο αναγνωρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες Βάσκοι πολίτες.

Αθήνα, 5/10/2007

Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας

3 σχόλια:

Γιωργος Μανουσακης είπε...

υπάρχουν κάποια σχετικά ιστολόγια ή ιστοσελίδες;

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Δεν έχω κάτι πρόχειρο. Δοκίμασες στο Google;

Γιωργος Μανουσακης είπε...

Βρήκα αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική σελίδα στα ελληνικά:

http://clubs.pathfinder.gr/Vaskonia/416591