Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

Απεργία πείνας από τους απολυμένους των Λιπασμάτων Δραπετσώνας

Στις 19 του Ιούνη ο Φραντζέσκος Καρακατσάνης και ο Απόστολος Παναγιωτίδης (πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του σωματείου) ξεκίνησαν απεργία πείνας, έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τους απολυμένους των Λιπασμάτων με νομοθετική ρύθμιση. Σήμερα σε συνθήκες καύσωνα η απεργία τους συνεχίζεται για 7η μέρα.......

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Λιπασμάτων που λειτουργούσε για σχεδόν έναν αιώνα στη Δραπετσώνα, πετάχτηκαν στο δρόμο τον Οχτώβρη του 1999, όταν το εργοστάσιο έκλεισε -με κρατική απόφαση- προκειμένου να γίνει «ανάπλαση» της περιοχής για την «προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων».

Πέρασαν σχεδόν 8 χρόνια και οι υποσχέσεις ότι η περιοχή θα «αναβαθμιστεί» με την Ολυμπιάδα, έχουν θαφτεί στα συντρίμμια του μισογκρεμισμένου εργοστασίου ενώ τα νέα σχέδια προβλέπουν στο χώρο ένα «διεθνές ναυτιλιακό κέντρο», δηλαδή νέους τόνους τσιμέντου. «Συντρίμμια» όμως έχει γίνει και η ζωή για τους περισσότερους από τους 380 απολυμένους των Λιπασμάτων που παραμένουν ακόμα άνεργοι, σε μια περιοχή ιδιαίτερα χτυπημένη από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία όπως ο Πειραιάς.

Το έγκλημα αυτό ενάντια στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία που άρχισε η κυβέρνηση Σημίτη, συνεχίζει τώρα η κυβέρνηση Καραμανλή. 8 χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου η απόγνωση της ανεργίας ξεχειλίζει καθώς οι περισσότεροι από τους απολυμένους δεν έχουν βρει σταθερή δουλειά, ενώ πέρσι καταργήθηκε και το επίδομα των 550(!) ευρώ που έπαιρναν όσοι απ’ αυτούς ήταν κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης.

Μαζί με την απόγνωση ξεχειλίζει και η οργή για την κοροϊδία του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης που περιφρονούν την απόφαση που μετά από μεθοδευμένες κωλυσιεργίες και αναβολές 4 χρόνων, εξέδωσε πέρσι ο Άρειος Πάγος. Απόφαση που χαρακτηρίζει τις απολύσεις άκυρες και καταχρηστικές και απαιτεί να υπάρξει μέριμνα αποκατάστασής των απολυμένων που παραμένουν άνεργοι.

Διαβάστε την ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα και του σωματείου εργαζομένων

ΥΓ: Εκτός από το εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει επίσης, η ΑΕΒΑΛ και τα εργοστάσια λιπασμάτων Θεσσαλονίκης και Καβάλας. Συμπτώσεις;...................

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ήδη ο ένας απεργός πείνας, ο Φραντζέσκος Καρακατσάνης νοσηλεύεται με συμπτώματα εξάντλησης από την πολυήμερη ασιτία. Ο άλλος απεργός, ο Απόστολος Παναγιωτίδης συνεχίζει και παραμένει στο χώρο της απεργίας στο Δημοτικό Θέατρο. Πρέπει να συμπαρασταθούμε όλοι στους απολυμένους που παλεύουν όχι μόνο για το δικό τους δικαίωμα στη δουλειά, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, για να φράξουν το δρόμο στο κράτος να κάνει κλεισίματα εργοστασίων αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους χωρίς μέλλον και χωρίς ελπίδα για δουλειά αφού με κλειστά εργοστάσια δουλειά δεν υπάρχει.
Οι απολυμένοι διαμαρτύρονται γιατί πνίγεται η φωνή τους, αφού τα κανάλια αρνούνται να ενημερώσουν το πανελλήνιο για την απεργία. Μπορούμε όλοι να κάνουμε ένα τηλέφωνο ή να στείλουμε ένα μήνυμα στα κανάλια για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στο φασιστικό αποκλεισμό.