Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2007

Απαγόρευσαν τη διεξαγωγή του αντιρατσιστικού φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη

Κόντρα στην απαγόρευση και το θεσμικό ρατσισμό…

Το 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί
στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ (ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ) 6-8 Ιουλίου

Με μια πρωτοφανή απόφαση το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών απαγόρευσε στο Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων την τέλεση του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια. Το Πρυτανικό Συμβούλιο επιχειρεί να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση προβάλλοντας φόβους για δήθεν πρόκληση επεισοδίων, ενδεχόμενη ενόχληση των φοιτητών, καθώς και για… κίνδυνο πυρκαγιάς στο πανεπιστημιακό άλσος.

Το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων καταγγέλλει την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου ως μνημείο θεσμικού ρατσισμού. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται το μόνο στόχο που έχουν είναι να συγκαλύψουν τους πραγματικούς λόγους της απόφασης. Και αυτό γιατί:

Στα δώδεκα χρόνια που διοργανώνεται το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ποτέ δεν έχουν σημειωθεί πράξεις βίας. Και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς σε μια γιορτή συναδέλφωσης και αλληλεγγύης; Πραγματικά προκαλεί οργή το γεγονός ότι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (και μάλιστα με θέσεις ευθύνης στο πανεπιστήμιο) υιοθετούν το ρατσιστικό στερεότυπο που συνδέει αυτόματα τους μετανάστες με παραβατικές πράξεις βίας. Για πρώτη φορά θεσμικά όργανα υιοθετούν ανοιχτά το λόγο της Άκρας Δεξιάς και των λαϊκίστικων ΜΜΕ.

Στον ίδιο χώρο της Πανεπιστημιούπολης οργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Γιατί οι Πρυτανικές Αρχές δεν ενοχλούνται από αυτό το Φεστιβάλ; Μήπως τελικά αυτό που ενοχλεί είναι η ορατή παρουσία όσων πρέπει να παραμένουν στο σκοτάδι των μητροπόλεων;

Τα περί πυρκαγιάς τα αντιπαρερχόμαστε γιατί στερούνται σοβαρότητας και ρίχνουν το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου.

Είναι προφανές ότι οι δικαιολογίες που προβάλλει το Πρυτανικό Συμβούλιο είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί η στενή συνεργασία Πρυτανείας και Αστυνομίας αφού η πρώτη υιοθέτησε ασμένως την πρόταση της δεύτερης για διοργάνωση του Φεστιβάλ στον Ιππόδρομο (μάλλον για να αποδοθεί και ο οφειλόμενος φόρος τιμής στην αντιρατσιστική προσφορά της 21ης Απριλίου).

Έχοντας επίγνωση των οργανωτικών αναγκών του Φεστιβάλ και (κυρίως) έχοντας την πολιτική ευθύνη για την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων χωρίς χαρτιά ή με επισφαλές καθεστώς νομιμότητας, αποφασίσαμε τη διοργάνωση του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο του Άρεως). Η απόφαση αυτή ούτε απλή ούτε εύκολη είναι. Η δύναμη, όμως, του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ δεν στηρίζεται σε κάποιον θηριώδη μηχανισμό, αλλά στην ανιδιοτελή συμμετοχή και προσφορά των χιλιάδων ανθρώπων που το έχουν αγκαλιάσει όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτούς τους ανθρώπους απευθυνόμαστε και πάλι για να στηρίξουν το εγχείρημα στην πιο δύσκολη στιγμή του. Η παρουσία στην Πλατεία Πρωτομαγιάς δεν σημαίνει μόνο συμμετοχή σε μια γιορτή αλληλεγγύης που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης της Αθήνας. Είναι και έμπρακτη στάση αντίστασης στον θεσμικό ρατσισμό και τη φαλκίδευση θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων.

Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων

1 σχόλιο:

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Ανακοίνωση του Κυριακάτικου σχολείου μεταναστών:
Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, καταδικάζει ως απαράδεκτη, κατάφορα αντιδημοκρατική και ρατσιστικής έμπνευσης την απόφαση να απαγορευτεί η τέλεση του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ιλισίων, που πάρθηκε από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι αστείες δικαιολογίες Πρυτανείας και Αστυνομικής Διεύθυνσης, περί «πιθανών επεισοδίων», «ενόχλησης των φοιτητών που διαβάζουν για τις εξετάσεις», και «κινδύνου πυρκαγιάς», δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Ο ίδιος χώρος – που εκτός των άλλων προστατεύεται από το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου – διατίθεται, και σωστά, για άλλα φεστιβάλ (π.χ. πολιτικών νεολαιών) ενώ ποτέ δεν υπήρξαν επεισόδια όλα τα προηγούμενα χρόνια διοργάνωσης του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.
Είναι προφανές ότι οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και έλληνες επισκέπτες που αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερο το αντιρατσιστικό φεστιβάλ όσο περνάνε τα χρόνια, αποτελούν αντίπαλο για τη λογική του νόμου και της Τάξης που μέχρι στιγμής ξέραμε ότι πρεσβεύουν ο κ. Πολύδωρας και η Αστυνομική Διεύθυνση. Τώρα δυστυχώς προστίθεται σ’ αυτό το κλαμπ και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, που από τη θέση της θα όφειλε τουλάχιστον να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα δικαιωμάτων και ελευθεριών. Σε μια στιγμή που τα περιστατικά αστυνομικής καταστολής, ρατσιστικής βίας και αυθαιρεσίας – όπως του Α.Τ. Ομονοίας - πληθαίνουν, η νέα απαγόρευση είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για χιλιάδες έλληνες αντιρατσιστές και κυρίως μετανάστες και πρόσφυγες.
Φτάνει πια με τις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων! Καλούμε κάθε μετανάστη και έλληνα εργαζόμενο και νέο, να ενισχύσει με την παρουσία του στις 6-7-8 Ιουλίου το 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο νέο χώρο διεξαγωγής του, την Πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίο Άρεως). Να υπερασπίσουμε όλοι μαζί το αυτονόητο δικαίωμα της αντίστασης στις διακρίσεις, να διαδηλώσουμε ενάντια στις απαγορεύσεις και την κυβερνητική πολιτική του ρατσισμού και της καταστολής. Για το δικαίωμα όλων στην ελεύθερη έκφραση, τη διεκδίκηση, τους αγώνες. Για να αποδείξουμε με την αλληλεγγύη μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός!

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ