10 χρόνια Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. 10 χρόνια συλλογικής προσπάθειας να εκφραστεί η άλλη Θεσσαλονίκη, των μεταναστών και μεταναστριών, των μειονοτήτων, των κινημάτων. Η Θεσσαλονίκη που αγωνίζεται ενάντια στη βαρβαρότητα του ρατσισμού, θεσμικού και κοινωνικού, που δεν τρώει τη ντόπα του εθνικισμού, που διεκδικεί δικαιώματα για όλους και όχι προνόμια για λίγους. Η Θεσσαλονίκη των προσφύγων και των εργαζομένων, που ξέρει να κάνει τους αγώνες της τραγούδι και γιορτή, μια γιορτή που χωρά πολλούς κόσμους.
10 χρόνια Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή πάνω από 100 συλλογικοτήτων της πόλης: σύλλογοι μεταναστών και αντιρατσιστικές κινήσεις, συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και πολιτικές οργανώσεις. Με δεκάδες συζητήσεις, με θεματικούς χώρους για τη μετανάστευση, τα σύνορα, την εκπαίδευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παιδότοπο, εικαστικές εκθέσεις και άλλες δράσεις, όλες οργανωμένες από συλλογικότητες και ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά, χωρίς κανένα όφελος ή αμοιβή, πέρα και ενάντια σε κάθε εμπορική σχέση και κέρδος.
10 χρόνια Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που μας έδωσαν και μας δίνουν την ευκαιρία να ακουστούν δυνατά τα αιτήματά μας: αληθινή και οριστική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς εξοντωτική γραφειοκρατία και ληστρικές εισφορές, με πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους, με πλήρη πρόσβαση σε δημόσια εκπαίδευση και υγεία, με πιστοποιητικά και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, με αξιοπρεπείς αμοιβές και καθολική δημόσια ασφάλιση στην εργασία. Ακόμα, άσυλο και ανοιχτά σύνορα για τους νέους πρόσφυγες, με ανοιχτά κέντρα υποδοχής αντί για τα σημερινά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα παραστρατιωτικά σώματα της «συνοριοφυλακής» τα ναρκοπέδια και τις απελάσεις. Και τέλος πραγματική ισότητα και αλληλεγγύη για τις κοινωνικές μειονότητες, ενάντια στη βαρβαρότητα του κοινωνικού αποκλεισμού.
10 χρόνια Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που χρόνο το χρόνο δείχνει πια να πετυχαίνει το βασικό του στόχο: τη συμμετοχή. Έτσι, δεν θέλουμε να καλέσουμε θεατές στις εκδηλώσεις μας: θέλουμε να έρθουν όλοι και όλες που βρίσκονται από τη δική μας πλευρά, να δουλέψουμε, να συζητήσουμε και να τραγουδήσουμε μαζί, να οργανώσουμε νέες δράσεις, να σπάσουμε τα σύνορα που μας διασχίζουν".
Στα πλαίσια της έκθεσης θα γίνουν μια σειρά ενδιαφέρουσες συζητήσεις και εργαστήρια. Ανάμεσά στα πολλά θέματα που θα ανοιχτούν ξεχωρίζουμε: Διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των παιδιών των μεταναστών και καμπάνια για πιστοποιητικά γέννησης, ενημέρωση από το Ροστόκ, εκπαίδευση και ρατσισμός, καταστολή και δικαιώματα, άτομα με αναπηρίες και κοινωνικός αποκλεισμός, μετανάστες και δημόσιο σύστημα υγείας, Μέση Ανατολή και άλλα.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που περιλαμβάνει ακόμα, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, ταβέρνα, βιβλιοπωλείο και παιδότοπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου