Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

Για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών


«Στην ενότητα η δύναμη – Στην αριστερά η ελπίδα»

Για τα αποτελέσματα.

ΑΕΙ (195 σύλλογοι)

Συμμετοχή: Ψήφισαν 101.317 φοιτητές, 956 περισσότεροι από πέρυσι. Έγκυρα ψηφοδέλτια 98224.
ΔΑΠ: 38.573 ψήφοι και ποσοστό 39,27%. Ελάχιστη άνοδος 12 ψήφων και πτώση ποσοστού κατά 0,28%.
ΠΑΣΠ: 25.477 ψήφοι και ποσοστό 25,94%. Πτώση 257 ψήφων και ποσοστού 0,54%.
ΠΚΣ: 14.686 ψήφοι και ποσοστό 14,95%. Πτώση 492 ψήφων και ποσοστού 0,63%.
ΕΑΑΚ: 7.795 ψήφοι και ποσοστό 7,94%. Άνοδος 902 ψήφοι και ποσοστού 0,87%.
Αριστερή Ενότητα: 4.096 ψήφοι και ποσοστό 4,17%. Άνοδος (σε σχέση με το περσινό άθροισμα των συνιστωσών της) 802 ψήφοι και ποσοστού 0,79%.
(Υπολογίζουμε στα αποτελέσματα την Νομική για λόγους σύγκρισης, παρόλο που το αποτέλεσμα που εκδόθηκε είναι προϊόν νοθείας)

ΤΕΙ (66 σύλλογοι)

Συμμετοχή: Ψήφισαν 49.593 σπουδαστές, 3.990 λιγότεροι από πέρυσι. Έγκυρα ψηφοδέλτια τα 48.295.
ΔΑΠ: 22.920 ψήφοι και 47,46%. Μεγάλη πτώση 2.336 ψήφοι και ποσοστού 1,94%.
ΠΑΣΠ: 13.718 ψήφοι και 28,4%. Πτώση 853 ψήφων και ποσοστού 0,1%.
ΠΚΣ: 7.361 ψήφοι και 15,24%. Μεγάλη άνοδος 1.268 ψήφων και ποσοστού 3,32%.
Αριστερή Ενότητα: 822 ψήφοι και ποσοστό 1,7%. Άνοδος 216 ψήφοι και ποσοστού 0,5%.
ΕΑΑΚ: 646 ψήφοι και ποσοστό 1,3%. Άνοδος 217 ψήφοι και ποσοστού 0,5%.

(*) Επειδή είναι της μόδας ο καθένας να δίνει τα δικά του νούμερα με την πολύ απλή μέθοδο της απόκρυψης σχολών στις οποίες δεν κατεβαίνει, εκτοξεύοντας έτσι το ποσοστό του 2-3 μονάδες, τα νούμερα αυτά είναι τα μοναδικά που αναφέρονται στο σύνολο των σχολών για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποτελέσματα. Για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα, στο www.koel.gr

Τα νούμερα κρύβουν… αλήθειες…

Για όσους θέλουν να δουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σε σύγκριση με το φοιτητικό κίνημα και την επί ένα χρόνο σύγκρουσή του με την κυβερνητική πολιτική, δεν μπορούν παρά να αναγνώσουν πολλαπλά μηνύματα:

1. Ο δικομματισμός καλά κρατεί.
Η ΔΑΠ συγκρατείται σε ψηλά ποσοστά ενώ η ΠΑΣΠ χρεώνεται περισσότερο την υποστήριξή της στον νεοφιλελευθερισμό και την αλλοπρόσαλλη τακτική της στις καταλήψεις. Μετά από ένα χρόνο παρατεταμένου αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η ΔΑΠ δεν καταδικάζεται μαζικά. Η διαφοροποίηση στα ΤΕΙ έχει να κάνει με το ότι τα ΤΕΙ για πρώτη φορά μπήκαν σε κινητοποιήσεις, έκαναν συνελεύσεις και καταλήψεις, για πρώτη φορά καταγράφηκε μια αριστερή παρέμβαση σχημάτων και παρατάξεων της αριστεράς.

2. Πολιτικές εκλογές
Οι εκλογές αυτές ήταν οι πιο πολιτικές των τελευταίων ετών. Εκφράστηκε το μπλοκ της αντικατάληψης με στήριξη στη ΔΑΠ. Ηττήθηκε η αντικινηματική αριστερά, κέρδισε η κινηματική αριστερά. Το κίνημα φυσικά και δεν μεταφράστηκε σε ψήφους (απαιτούνταν άλλα πράγματα και τολμηρές πρωτοβουλίες από την αριστερά), την ίδια στιγμή που οι επιτυχίες αριστερών ψηφοδελτίων δείχνουν τον δρόμο. Το αίτημα της ιδεολογικής-πολιτικής και δευτερευόντως οργανωτικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος παραμένει επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ. Εν κατακλείδι ισχύει ότι με πορδές δεν βάφονται αυγά. Για να ανατραπεί η εκλογική κυριαρχία του δικομματισμού απαιτούνται άλλα πράγματα από τη μεριά της αριστεράς, και όχι απλά η αναμονή της εκλογικής έκφρασης των αγώνων.

3. Κέρδισε η αριστερά του κινήματος
Η αριστερά που στάθηκε θετικά απέναντι στο κίνημα και δεν δίστασε να το υποστηρίξει (Αριστερή Ενότητα, ΕΑΑΚ) σημειώνει σημαντική άνοδο και μοιράζεται την πτώση ποσοστών της ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ. Ειδικά η Αριστερή Ενότητα αυξάνει τη δύναμή της κατά 24% (συγκρινόμενη με το περσινό άθροισμα ΔΑΡΑΣ, Αριστερά Σχήματα). Η ΕΑΑΚ αυξάνει την δύναμή της κατά 13%.

4. Έχασε η πολιτική της ΚΝΕ

Η αριστερά που στάθηκε αρνητικά, δύσπιστα, εχθρικά απέναντι στο κίνημα πλήρωσε τη στάση της με μείωση σε ψήφους αι ποσοστά. Η ΠΚΣ και η ΚΝΕ, μετά την πρωτοφανή ήττα και απομόνωσή τους πέρυσι τον Ιούνη, και αφού προσπάθησε να «διορθώσει» τα πράγματα φέτος τον Γενάρη, δεν έπεισε ότι αποτελεί την λογική επιλογή του κόσμου του κινήματος. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η πτώση αν αναλογιστεί κανείς ότι γίνεται μετά από ένα χρόνο σημαντικών κινητοποιήσεων. Το ερώτημα είναι αν θα ληφθεί το πολιτικό μήνυμα.

5. Μεγάλη επιτυχία της Αριστερής Ενότητας

Το μοναδικό καινούριο και φρέσκο σε αυτές τις εκλογές ήταν η συγκρότηση και κάθοδος της Αριστερής Ενότητας στις σχολές, που αναδεικνύεται σε έναν πόλο του 4,2% στα ΑΕΙ και τέταρτη δύναμη στα ΤΕΙ. Τα ποσοστά που συγκεντρώνει στα 106 ΑΕΙ που καταγράφηκε είναι της τάξης του 5,5% και στα 31 ΤΕΙ που κατέβηκε της τάξης του 3%. Επίσης είναι σημαντικά τα αποτελέσματα σε μια σειρά πόλεις όπως τρίτη δύναμη και ποσοστό 12,9% στο Ηράκλειο, στην Πάτρα 7%, σε Κομοτηνή 10% και στο Βόλο 6%.

6. Υπάρχουν συμπεράσματα ή τέλος καλά όλα καλά;

Η αριστερά δεν μπορεί να πανηγυρίζει για μικρές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη των σχολών. Μετά από τη πιο σημαντική χρονιά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, μετά από μια χρονιά όπου ήταν ορατές οι δυνατότητες για μια άλλη σχέση της αριστεράς με τη σπουδάζουσα νεολαία, οι δύο μεγαλύτεροι πόλοι της αριστεράς (ΠΚΣ και ΕΑΑΚ) προτίμησαν να πολιτευτούν όπως και πριν. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι αρνήθηκαν κάθε ενωτική πολιτική πρόταση πριν τις εκλογές. Έχει να κάνει και με τη στάση τους κατά τις εκλογές. Μαγαζακισμός, μικροπολιτική, μεγάλη ευκολία στην επίθεση σε άλλες αριστερές δυνάμεις με ταυτόχρονη ευκολία σε συμφωνίες με δυνάμεις του δικομματισμού. Δεν εξηγείται εύκολα, δεν μπορεί να σταθεί σε καμιά αριστερή πολιτική γραμμή το μένος ΠΚΣ και ΕΑΑΚ ενάντια στην Αριστερή Ενότητα. Με φασιστικές πρακτικές επιχείρησαν να μην καταγράφεται στα ψηφοδέλτια η ενωτική σύνθεση των δυνάμεων της Αριστερής Ενότητας (Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Αθήνα). Με μαφιόζικους τραμπουκισμούς και έξω από κάθε δημοκρατική και αριστερή πρακτική ακύρωσαν και εξαφάνισαν ψηφοδέλτια στη Νομική Αθήνας. Αυτή η αριστερά δεν κατάλαβε τίποτα από ένα χρόνο κινητοποιήσεων. Έχει χάσει το στόχο, τον αντίπαλο, το λόγο ύπαρξής της. Και στις εκλογές αυτές υπήρχε ο στόχος, υπήρχε η ευκαιρία να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης, να φάει ένα ηχηρό χαστούκι η ΔΑΠ, να πιεστεί παραπάνω η ΠΑΣΠ, να λειτουργήσουν οι εκλογές προς όφελος της αριστεράς και η αριστερά προς όφελος του κινήματος. Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για δυνάμεις που αρκούνται να παραμυθιάζονται για… «ηγεμονίες».

7. Με το βλέμμα στο μέλλον και στους αγώνες που έρχονται!

Η δημιουργία και η επιτυχία της Αριστερής Ενότητας ενόχλησε, ακριβώς γιατί επιχειρεί να ξαναφέρει την πολιτική μέσα στους σπουδαστικούς χώρους. Γιατί τώρα πια ένας υπαρκτός αριστερός πόλος μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μπορεί από καλύτερες θέσεις να πάρει πρωτοβουλίες ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Γιατί μπορεί από καλύτερες θέσεις να μετατοπίσει τη συζήτηση μέσα στην αριστερά και να επιβάλλει έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. Κάπως παράδοξα οι φοιτητικές εκλογές κατέγραψαν το μήνυμα που έστελνε επί ένα χρόνο το φοιτητικό κίνημα στους δρόμους και στα αμφιθέατρα. Και το μήνυμα αυτό είναι και μια ανάγκη. Στην ενότητα η δύναμη, στην αριστερά η ελπίδα! Και η ανάγκη αυτή πρέπει να γίνει πρωτοβουλίες για την ίδια την Αριστερή Ενότητα:

Να κάνει συνελεύσεις ανά πόλη και σχολή. Να συζητήσουν όλοι οι αγωνιστές που έδωσαν από κοινού αυτή τη μάχη, να βγουν συμπεράσματα, αλλά και να σχεδιαστεί η αναγκαία δράση ενάντια στο νόμο πλαίσιο και το νεοφιλελευθερισμό.
Να βαθύνει τη συζήτηση στο εσωτερικό της, να βαθύνει τη σχέση μεταξύ των συνιστωσών της.
Να επιμείνει, παρ’ όλες τις ασχήμιες ΠΚΣ και ΕΑΑΚ, στις ενωτικές προτάσεις σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι εδώ, ο νόμος πλαίσιο και η αξιολόγηση χρειάζονται απάντηση και κυρίως, απ’ ότι έδειξαν και οι εκλογές, το μέτωπο ΔΑΠ-ΠΑΣΠ παραμένει ισχυρό. Μια κοινή κεντρική διαδικασία όλης της αριστεράς το φθινόπωρο, στην κατεύθυνση να συζητηθούν όλα τα θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν το κίνημα (ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, ανατροπή του νόμου πλαίσιο και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών) και να υπάρξει άλλη κατάσταση στην αριστερά αντιστοιχεί στο στίγμα, στην πολιτική, αλλά τώρα πια και «στα κυβικά» της Αριστερής Ενότητας!


2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πες μου, όμως -αν και διαφωνώ στην κριτική για την ΚΝΕ- τελικά τι πρόκειται να γίνουν πολιτικά αυτές οι παραπάνω ψήφοι; Έχει σημασία να δούμε ότι η πλειονότητα των ψηφισάντων της ΕΑΑΚ τελικά επιστρέφουν -μετά την επανάστασή τους- στο πατρώο οικογενειακά ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει κάποτε και αυτό να μας απασχολήσει;

Ανώνυμος είπε...

Τα συμπεράσματα, σχετικά με την ΠΚΣ, είναι πέρα για πέρα λανθασμένα.

Πως είναι δυνατόν, να είναι σωστά, όταν στην κριτική δεν λαμβάνεται υπόψην, η πολύ μεγάλη άνοδος στα ΤΕΙ, παρά μόνο η πτώη στα ΑΕΙ;

Σε καμία περίπτωση, δεν λέω, πως "δεν χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα από την πτώση του ποσοστού στα ΑΕΙ", όμως τα πράγματα δεν είναι τραγικά όπως παρουσιάζονται.