Δύο εκθέσεις φωτογραφίας. Η πρώτη με τίτλο «ΚΟΛΟΜΒΙΑ, τα πρόσωπα της αντίστασης», παρουσιάζεται σε χώρες της Ευρώπης από συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Κολομβία. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται από το περιοδικό Resistencias και θα φιλοξενηθεί στην ΑΘΗΝΑ, στο ΝΟΣΟΤΡΟΣ (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια) όλο τον Μάη και στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια) τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η έκθεση, αποτελεί μια προσπάθεια να γίνει ορατή μια πολύ μακρινή για την ευρωπαϊκή ματιά, πραγματικότητα που σχεδόν πάντα κρύβουν καλά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Αναζητά να αναδείξει τις πραγματικές και βαθύτερες αιτίες της κοινωνικής, πολιτικής και ένοπλης σύγκρουσης που πάνω από μισό αιώνα μαστίζει την Κολομβία, χωρίς όμως να καταφέρνει να νικήσει τους ανθρώπους της. Τα πρόσωπα της αντίστασης, αποτυπώνοντας τόπους και ανθρώπους σε στιγμές της δικής τους καθημερινότητας, προσπαθούν να μεταδώσουν τη δύναμη ενός λαού που παραμένει ζωντανός, μαχητικός, δημιουργικός, ανεξάντλητος στο σαρωτικό πέρασμα του νεοφιλελευθερισμού που προσφέρει την ανθρώπινη ζωή θυσία στο βωμό του κεφαλαίου»
Η δεύτερη έκθεση με τίτλο «Σπύρος Μελετζής. Η Αντίσταση στα βουνά, 1942-1944», παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108) και θα διαρκέσει ως τα τέλη του Μάη
Για όσους δεν έτυχε να έχουν ακούσει, ο Σπύρος Μελετζής είναι ο γνωστός και ως «Φωτογράφος της Αντίστασης». Με το όπλο στο ένα χέρι και τη φωτογραφική μηχανή στο άλλο, κατέγραψε την ηρωική πορεία του Ελληνικού λαού στο δρόμο προς τη λευτεριά. Στο βουνό ανέβηκε σαν επίσημος φωτογράφος του απελευθερωτικού αγώνα. Όπως λέει ο ίδιος «... χωρίς καλά να το καταλάβω βρέθηκα μέσα στο τρένο με τον σύνδεσμο και συνοδό μου τον Γιάννη και ταξίδευα να πραγματοποιήσω ένα μεγάλο χρέος μου, ν’ αποθανατίσω τον αγώνα του ελληνικού λαού που αγωνίζονταν για το ξεσκλάβωμα της Ελλάδας»,
Η έκθεση αποτελείται από 190 φωτογραφίες που τράβηξε ο Μελετζής στο διάστημα 1942-1944 και εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην οδό Κοραή στα γραφεία του ΕΑΜ αμέσως μετά την Απελευθέρωση. Τραβήχτηκαν τον Αύγουστο του 1942, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Όλυμπο, στην Πελοπόννησο τον Σεπτέμβριο του 1943 και το Φλεβάρη του 1944 που ως επίσημος πλέον φωτογράφος του ΕΑΜ, οργάνωσε το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του στα βουνά, συγκεκριμένα στην Ευρυτανία και την Θεσσαλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου