Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για τους 41 υπό απέλαση Ιρακινούς

Στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη (με προσυγκέντρωση 18.00 στο Πολυτεχνείο) μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης προς τη Διεύθυνση Αλλοδαπών – ζητώντας την παροχή ασύλου – και το χώρο κράτησης των προσφύγων – καταγγέλλοντας το ξυλοδαρμό και εκφράζοντας την άμεση αλληλεγγύη μας.

Διαβάστε ακόμα κείμενο καταγγελίας από 26 φορείς

Δελτίο τύπου της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης

Άσυλο, Αλληλεγγύη, Ανοιχτά Σύνορα…για τους πρόσφυγες
του πολέμου, της φτώχειας και της καταπίεσης

Τις τελευταίες ημέρες στα κελιά του Μεταγωγών Θεσσαλονίκης παίχτηκε – και παίζεται – ένα ακόμα επεισόδιο της τραγωδίας που λέγεται «ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».

Σαράντα ένας Ιρακινοί πρόσφυγες κρατούνται φυλακισμένοι εξαιτίας του εγκλήματός τους να διαφύγουν από την κόλαση του πολέμου και να ρισκάρουν για κάτι καλύτερο.

Η προϊστορία λίγο – πολύ γνωστή: οι βάρκες τους τους έφεραν μέχρι τις ακτές της Χίου, όπου συνελήφθησαν και κρατήθηκαν περίπου ενάμιση μήνα. Εκεί, εκτός από τη «φιλοξενία» που τους παρείχαν οι ελληνικές αρχές σε ένα από τα δεκάδες άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που κοσμούν την ελληνική επικράτεια, γνώρισαν επίσης και τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και του αντιρατσιστικού κινήματος να σταθούν δίπλα τους. Σύντομα όμως άνοιξε ο δρόμος της «επαναπροώθησης» και μάλιστα με ένα πρωτότυπο τρόπο. Οι ελληνικές και τουρκικές αρχές ενεργοποίησαν για πρώτη φορά (με μαζικούς όρους) το Πρωτόκολλο διασυνοριακής συνεργασίας που έχουν υπογράψει από το 2001 και επιτρέπει την επαναπροώθηση προσφύγων τρίτων χωρών που έχουν εισέλθει από την Τουρκία. Το Πρωτόκολλο αυτό έχει καταγγελθεί γιατί επιβάλλει μαζικές απελάσεις χωρίς να εξετάζει καν εξατομικευμένα τις περιπτώσεις των ανθρώπων και χωρίς να δίνει ούτε το ύστατο δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου (για το ίδιο το άσυλο φυσικά, ούτε να γίνεται λόγος, αφού τα ποσοστά παροχής παραμένουν μηδαμινά).

Έτσι, οι 41 Ιρακινοί πήραν το δρόμο της επιστροφής, χωρίς να τους είχε δοθεί καν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση ασύλου. Στο δρόμο προς τα σύνορα όμως τους «στάθμευσαν» στο Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης για μια νύχτα (την Παρασκευή). Εκεί, η άμεση ανταπόκριση και η συνεργασία αντιρατσιστικών, νομικών και κοινωνικών οργανώσεων από τη Χίο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και η αντίσταση των ίδιων των προσφύγων μπόρεσε να ασκήσει την αναγκαία εκείνη πίεση για να σταματήσει αυτό το έγκλημα και έτσι οι πρόσφυγες μπόρεσαν τουλάχιστο να κάνουν τελικά τις αιτήσεις ασύλου που δικαιούνται. Γεγονός βέβαια που δεν εμπόδισε την Αστυνομία να επιχειρήσει – πέρα από κάθε νομιμότητα – την συνέχιση της απέλασής τους. Το πρωί του Σαββάτου οι πρόσφυγες φορτώθηκαν με τη βία στην κλούβα και οι προσπάθειες αντίστασής τους αντιμετωπίστηκαν με το συνήθη ξυλοδαρμό. Νέα σειρά παρεμβάσεων απέτρεψε ξανά την άμεση απέλασή τους.

Οι 41 Ιρακινοί είναι ένα μόνο «περιστατικό», μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες που κάθε μέρα φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανίζονται, ακόμα και δολοφονούνται από νάρκες και βουλιαγμένες βάρκες, στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν αυτοί τους όρους της επιβίωσης και της ζωής τους. Είναι όμως και 41 ξεχωριστοί άνθρωποι, που στοιχημάτισαν όχι μόνο όλη τους την «περιουσία» αλλά και την ίδια τους τη ζωή σε ένα όνειρο που έμεινε στη μέση. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι και αποφασισμένες να μην επιτρέψουμε τη βίαιη απέλασή τους, ακόμα και αν έχει προηγηθεί κάποια ταχύρρυθμη απόρριψη τους αιτήματός τους για άσυλο.

Μαζί με τους Ιρακινούς πρόσφυγες, απαιτούμε:

- Την κανονική εξέταση των αιτήσεων ασύλου με όλα τα νόμιμα δικαιώματα

- Την αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες και την παροχή ασύλου

- Την άμεση απελευθέρωσή τους

Αγωνιζόμαστε:

- Ενάντια στα Πρωτόκολλα και όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές συμφωνίες καταστολής της μετανάστευσης, για ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές κοινωνίες

- Για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τη λειτουργία ανοιχτών και φιλόξενων κέντρων υποδοχής με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας

Καλούμε:

- Την Τρίτη (με προσυγκέντρωση 18.00 στο Πολυτεχνείο) μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης προς τη Διεύθυνση Αλλοδαπών – ζητώντας την παροχή ασύλου – και το χώρο κράτησης των προσφύγων – καταγγέλλοντας το ξυλοδαρμό και εκφράζοντας την άμεση αλληλεγγύη μας.

- Την Τετάρτη το πρωί μια αντιπροσωπεία των κοινωνικών φορέων της πόλης ζητά συνάντηση με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να μεταφέρει τα αιτήματά μας (για την ακριβή ώρα της συνάντησης τηλ). Και στις δύο παρεμβάσεις καλούμε τους δημοσιογράφους για να παρουσιάσουμε όλες τις σχετικές εξελίξεις.

Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία…

…κανένας πρόσφυγας δεν θα μείνει μόνος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: