Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ποιός είναι ο εγκληματίας του Φοινικόδασους της Πρέβελη;

Μήπως είναι οι ιδιοκτήτες που διεκδικούσαν και διεκδικούν την εν λόγω περιοχή; Αν δεν τους ξέρετε να τους μάθετε είναι η εκκλησία, η τοπική αυτοδιοίκηση και η Νατούρα. Να δούμε τώρα ποια από αυτές τις προστάτιδες κυρίες θα αναλάβει την εγκληματική αδιαφορία και εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να χαθεί το πολυτιμότερο πετράδι του Νησιού μας.

Μήπως είναι η ΔΕΗ που με την πλημμελή συντήρηση του δικτύου της ευθύνεται για πάρα πολλές πυρκαγιές ανά την Ελλάδα, πως εξηγείται να πάρει φωτιά ταυτόχρονα σε δύο ακόμα παρακείμενες περιοχές;

Μήπως είναι κυβέρνηση που το μόνο μέλημα της είναι να υπακούσει τις εντολές των ντόπιων και ξένων αφεντικών για το ξεζούμισμα του λαού και τίποτα άλλο πέραν τούτου;

Μήπως είναι η Αντουανέτα μας Όλγα που ήρθε να τζαρκουνομαδιέται (να μπήγει τα νύχια της στα μάγουλα της μέχρις ότου ματώσουν ) και να ρίξει κροκοδείλια δάκρυα πάνω στο πτώμα του φοινικοδάσους; Πόσος καιρός είναι αλήθεια που το κόμμα της κατείχε την εξουσία και αυτή ήταν η εκπρόσωπος του νομού μας, μήπως έκανε τίποτα για την προστασία της λίμνης και δεν το γνωρίζουμε; Γιατί από όσο γνωρίζω ποτέ και από κανένα δεν έγινε τίποτε για την προστασία της. Δεν βρίσκεται τέλος πάντων κανένας να την συμβουλεύσει να μην γελοιοποιείται και να μη μας περνά και εμάς για ηλίθιους.

Μήπως είναι οι αστυνομικές αρχές και ο Εισαγγελέας που το μόνο μέλημα τους ήταν να τρομοκρατούν και να μηνίουν τους ελεύθερους κατασκηνωτές που στην ουσία ήταν αυτοί που λάτρευαν τον χώρο αυτό και για κανένα λόγο δεν ήθελαν την καταστροφή του. Αυτές οι αρχές εκτός από το να κυνηγούν και να μηνύουν τους ελεύθερους κατασκηνωτές δεν είδαν δεν κατέγραψαν την πλήρη εγκατάλειψη του δάσους από τις άλλες αρχές;

Μήπως όμως και όλοι εμείς είμαστε συμμέτοχοι στο έγκλημα; Τι περιμένουμε από ένα κράτος ανάλγητο; Τι περιμένουμε από τους χαραμοφάηδες βουλευτές και κάθε λογής εκπροσώπους, που τους εκχωρούμε το δικαίωμα να σκέπτονται και να αποφασίζουν εν λευκώ για μας; Η κοινωνία μας όπως έχει διαμορφωθεί από το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, δεν φημίζεται για τη συλλογικότητά της. Το αντίθετο μάλιστα. Ο καθένας προσπαθεί να σώσει το σπιτάκι του, την οικογενειούλα του, το τομαράκι του. Αυτός είναι ο κανόνας. Είτε πρόκειται για τη φορολογία είτε για την πλημμύρα είτε για τον σεισμό είτε για τη φωτιά. Έτσι, η κοινωνία της Καρύστου και της λίμνης Πρέβελη, αλλά και οποιασδήποτε Καρύστου στη χώρα έχει δημιουργηθεί έτσι, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός απολύτως ατομικού μοντέλου, από το οποίο λείπει ο μοναδικός παράγων, που προλαβαίνει και στη συνέχεια σώζει είναι: η Κοινωνία, της Αλληλεγγύης.. Η διαρκής κοινωνική συμμετοχή σε αυτά που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς..

Δεν υπάρχει άλλος που να μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μιας κοινωνίας εκτός από την κοινωνία την ίδια. Το μοντέλο «σε ψηφίζω, αγοράζω παντούφλες και κάθομαι στην τηλεόραση και έλα να με σώσεις», όχι απλώς δεν λειτουργεί, αλλά παραπέμπει στην αντίστοιχη σχέση προστασίας που παρέχει ο νταβατζής στο πορνείο.

Είναι ίσως η αιτία που έχουμε μια σχέση υποταγμένων διαπλεκόμενων με τις εξουσίες και τις υπηρεσίες τους. Και είναι οπωσδήποτε η αιτία που χάθηκε το φοινικόδασος στην Πρέβελη, το δάσος της Καρύστου, η Πάρνηθα, όλη η Πεντέλη, η Ηλεία και ο Γράμμος, η Σάμος, η Ρόδος ,που δεν λειτούργησαν τα πανάκριβα συστήματα πυροπροστασίας στην Ολυμπία και στη Πρέβελη, είναι η αιτία που χάνονται οι θάλασσές μας και ο καθαρός αέρας που ανασαίναμε. Δεν πρέπει να τους εμπιστευόμαστε δεν πρέπει να είμαστε υπάκουοι.

Μήπως φταίω και εγώ ατομικά; Πριν δύο βδομάδες προτού εκδηλωθεί η πυρκαγιά είχα επισπευτεί το χώρο και είχα διαπιστώσει την εγκατάλειψη και το πόσο επικίνδυνα θα ήταν τα πράγματα αν για οποιοδήποτε λόγω έπεφτε στο χώρο έστω και μια σπίθα. Επειδή καμιά από τις προαναφερόμενες υπηρεσίας δεν ενδιαφέρθηκε για την συλλογή από τα ξερά κλαδιά που κρέμονταν από τους φοίνικες προ αμνημονεύτων χρόνων, και ήταν πασίδηλο ότι θα λειτουργούσε σαν πυριτιδαποθήκη. Επειδή δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στο κράτος και την γραφειοκρατία του απευθύνθηκα σε πολίτες ενεργούς για να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Μάλιστα είχαμε βγάλει και αφίσα που καλούσαμε τους πολίτες να συμμετέχουν εθελοντικά για να καθαρίζαμε τον χώρο από τα ξερά κλαδιά και να κάναμε μια ζώνη πυροπροστασίας. Η αρχική πρόταση μάλιστα ήταν να πηγαίναμε στις 20 Αυγούστου δηλαδή δύο μέρες πριν συντελεσθεί το έγκλημα . Η συμμετοχή δεν ήταν ικανοποιητική και το αναβάλλαμε για τις 27 του Αυγούστου οπότε ήταν ήδη αργά!!. Μπήκε ο προβληματισμός μήπως μας συλλάβει ο Εισαγγελέας ή εκκλησία ή τοπική αυτοδιοίκηση ή η Νατούρα !!!και χάσαμε πολύ χρόνο γιατί δεν πιστεύουμε σε βάθος ότι πρέπει να μην είμαστε υπάκουοι στους νόμους που δεν ψηφίσαμε εμείς που δεν μας ρώτησε κανένας πρέπει να υπακούμε τη λογική το συναίσθημα και τη λογική της ταξικής πάλης που διέπει όλα όσα εξελίσσονται γύρο μας. Φταίμε λοιπόν και εμείς γιατί δεν καταφέρνουμε να πείσουμε το λαό να μην είναι υπάκουος στις αρχές πρέπει να περάσουμε από δίκη με πρόεδρο όχι τον εισαγγελέα αλλά την φύση και το λαό.

ΗΛΙΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
από το βαριά πληγωμένο Ρέθυμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: