Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

37 χρόνια από τη δολοφονία του συγγραφέα Ghassan Kanafani

Ο μεγάλος Παλαιστίνιος επαναστάτης και λογοτέχνης Ghassan Kanafani δολοφονήθηκε μαζί με την 17-χρονη ανιψιά του Lamees, στις 8 Ιούλη του 1972 από σιωνιστές πράκτορες οι οποίοι παγίδευσαν με εκρηκτικά το αυτοκίνητό του.

Ακριβώς την προηγούμενη μέρα η Lamees του είχε ζητήσει να μειώσει τις επαναστατικές του δραστηριότητές και να συγκεντρωθεί περισσότερο στη συγγραφή. Του είχε πει: "οι ιστορίες σου είναι όμορφες," και εκείνος απάντησε: "Να επιστρέψω στο γράψιμο ιστοριών; Γράφω καλά επειδή πιστεύω σε έναν σκοπό, σε αρχές. Την ημέρα που θα εγκαταλείψω αυτές τις αρχές, οι ιστορίες μου θα γίνουν κενές."

Στα απομνημονεύματα που η σύζυγος του Ghassan Kanafani δημοσίευσε μετά το θάνατό του, έγραψε: "Η έμπνευσή του για να γράφει και να εργάζεται ακατάπαυστα ήταν ο Παλαιστινιακός και αραβικός αγώνας ... Ήταν ένας από εκείνους που πάλεψαν ειλικρινά για τη μετεξέλιξη του κινήματος αντίστασης από εθνικιστικό απελευθερωτικό κίνημα σε παναραβικό επαναστατικό σοσιαλιστικό κίνημα, του οποίου η απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα αποτελούσε ζωτικής σημασίας συστατικό. Πάντα τόνιζε ότι το Παλαιστινιακό πρόβλημα δεν θα μπορούσε να λυθεί απομονωμένο από τη συνολική κοινωνική και πολιτική κατάσταση του αραβικού κόσμου."

Διαβάστε περισσότερα στο http://r-freepalestine.blogspot.com/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί δυο νουβέλες του Γασσάν Καναφάνι σ΄ένα βιβλίο "Άνθρωποι στον Ηλιο" και "Τυφλός και ο Κουφός". Δυστυχώς όμως οι Παλαιστίνιοι εδώ πέρα δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για το βιβλίο γιατί τους έχει τυφλώσει ο κομματισμός και έχουν πέσει με τα μούτρα στα εμπορικά προϊοντα και έχουν ξεχάσει αυτόν τον θαυμάσιο συγγραφέα που μόνο η δολοφονία του από το Ισραήλ δείχνει τη μεγάλη του αξία και μεγαλείο. Η νουβέλα Άνθρωποι στον Ήλιο" πραγματικά με συγκίνησε και ελπίδα.