Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

20χρονη κρατούμενη σε κίνδυνο

Στις γυναικείες φυλακές Θηβών κρατείται από τα 15 της χρόνια η 20χρονη τσιγγάνα Χριστίνα Κυριμοπούλου, καταδικασμένη σε ποινή 8 ετών για κλοπές που διέπραξε σε ηλικία 14 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Χριστίνα, που μοναδικός συγγενής της είναι η ηλικιωμένη γιαγιά της, δεν αντιμετωπίστηκε με τη στοιχειώδη ανθρωπιά κι ευαισθησία ούτε από την ποινική δικαιοσύνη, ούτε βέβαια από τους μηχανισμούς του κατ’ ευφημισμού σωφρονιστικού συστήματος, καθώς ποτέ δεν της παρασχέθηκε βοήθεια για την τοξικοεξάρτηση που την οδήγησε στη φυλακή, ούτε κάποιου είδους ψυχολογική υποστήριξη. Αντίθετα της χορηγήθηκαν απλόχερα προσβολές, ψυχοφάρμακα και πειθαρχικές ποινές. Η βαρβαρότητα αυτή, σε συνδυασμό με τον τραυματισμένο από τον εγκλεισμό και τη μοναξιά ψυχισμό της, την έχουν οδηγήσει σε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας. Έχει επανειλημμένα καταπιεί αιχμηρά αντικείμενα, ενώ στις αρχές του μήνα προσπάθησε να κόψει το λαιμό της.
Η απάντηση της Πολιτείας σε αυτές τις πράξεις απόγνωσης ήταν η εξής: μια σειρά από πειθαρχικές τιμωρίες για τους αυτοτραυματισμούς της, που προστίθενται στην ποινή που εκτίει και της στερούν την υφ΄όρον απόλυση, την οποία εδώ και μεγάλο διάστημα δικαιούται. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης να μεριμνήσει τώρα για την άμεση αποφυλάκιση της Χριστίνας, καθώς κάθε γραφειοκρατική καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία.
Αύριο Πέμπτη 30 Απριλίου στις 12πμ στον 3ο όροφο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών θα δοθεί συνέντευξη τύπου για την υπόθεση της Χριστίνας από την δικηγόρο της Χρύσα Πετσιμέρη και μέλη της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Πηγή: www.keli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: