Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Μέσω Ελλάδας μεταφορά όπλων από ΗΠΑ στο Ισραήλ

Πηγή: http://uk.reuters.com/

Όπως φαίνεται από έγγραφα που διαθέτει το Reuters, oι ΗΠΑ αναζητούν εμπορικό πλοίο για να μεταφέρει μέσα στο Γενάρη, εκατοντάδες τόνους όπλων από την Ελλάδα στο Ισραήλ.

Η Διοίκηση Μεταφορών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (MSC) ανέφερε πως το πλοίο θα μεταφέρει 325 τυποποιημένα κοντέινερς (των 20 ποδών) με «πυρομαχικά» σε δύο χωριστά ταξίδια από το Ελληνικό λιμάνι του Αστακού στο Ισραηλινό λιμάνι Ashod. Το αίτημα για την αναζήτηση εμπορικού πλοίου υποβλήθηκε στις 31 Δεκέμβρη, και αναφέρει πως το πρώτο ταξίδι θα γίνει αργότερο ως τις 25 Γενάρη και το δεύτερο ως τα τέλη του μήνα.
«Η μεταφορά 3000 και κάτι τόνων πυρομαχικών σε ένα ταξίδι είναι μεγάλη» αναφέρει –υπό τον όρο της ανωνυμίας – ναυτιλιακό μεσίτης και προσθέτει: «Αυτό το είδος αιτήματος)είναι αρκετά σπάνιο, και δεν έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην αγορά εδώ και χρόνια» , ενώ ναυτιλιακοί μεσίτες στο Λονδίνο, που ειδικεύονται στην μεταφορά όπλων για τον Βρετανικό και αμερικανικό στρατό, αναφέρουν πως τέτοιες ναυλώσεις πλοίων για το Ισραήλ είναι σπάνιες.
Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του Reuters την Παρασκευή με το υπουργείο αμύνης των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, το τελευταίο δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

Παρόμοια μίσθωση εμπορικού πλοίου για τη μεταφορά ενός ακόμα μεγαλύτερου φορτίου έγινε και τον Δεκέμβρη. Την μεταφορά ανέλαβε μετά από σχετική προκήρυξη γερμανική ναυτιλιακή εταιρία. Η συμφωνία ήταν για ναύλωση 42 ημερών, με ικανότητα μεταφοράς 989 τυποποιημένων κοντέινερς (των 20 ποδών) από το Sunny Point της Νότιας Καρολίνας, στην Ashdod. Το πλοίο έπρεπε να μπορεί να μεταφέρει «2,6 εκατομμύρια κιλά καθαρού εκρηκτικού υλικού» που ειδικευμένοι μεσίτες αναφέρουν πως είναι πολύ μεγάλη ποσότητα και ζητήθηκε να φορτωθεί στις 15 Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: