Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008

Δίκτυο των Κομμουνιστών (Ιταλία)

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αριστερά!" που κυκλοφορεί με πολυσέλιδο αφιέρωμα στην εξέγερση)

Η Αθήνα φλέγεται! Μια σπίθα που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στην Ευρώπη της κρίσης

Στην Αθήνα ένας αστυνομικός δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Ανδρέα Γρηγορόπουλο, μόλις 16 χρό­νων. Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές κονδυλίων στην παιδεία και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων πανεπιστημίων προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στην αδύναμη και διεφθαρμένη κυβέρνηση Καραμανλή και δημιούργη­σαν τις προϋποθέσεις για τη δολοφονία του Αλέξη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που βρίσκονται σε δύσκο­λη θέση εξαιτίας των κινητοποιήσεων των στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση του καπιταλισμού, προ­σπαθούν να εντείνουν την καταπίεση και τον ασφυκτι­κό έλεγχο, εμποδίζοντας την ουσιαστική εφαρμογή της δημοκρατίας. Οι μηχανισμοί ασφάλειας παραμέ­νουν στο απυρόβλητο, γιατί είναι βασικός πυλώνας απονομιμοποιημένων και αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Η ελληνική νεολαία απάντησε σ' αυτή την πολιτική δολοφονία με μία άνευ προηγουμένου εξέγερση στους δρόμους όλης της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης της ΝΔ και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Παράλληλα εκ­φράζουν και την οργή αυτών που υφίστανται τις συνέ­πειες μιας άγριας οικονομικής κρίσης, που τα προνομιούχα στρώματα πολύ θα ήθελαν να φορτώσουν στην πλάτη των εργαζομένων.

Ο Αλέξης ήταν το θύμα της αυταρχικής φιλοαμερικάνικης δεξιάς και της αυ­ταρχικής διαχείρισης των κοινωνικών αντιθέσεων που χαρακτηρίζει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, άσχετα από την πολιτική τους χροιά: οι τεράστιες πε­ρικοπές στη δημόσια παιδεία αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται σε όλες τις χώ­ρες της, από κυβερνήσεις σοσιαλιστικές, φιλελεύθε­ρες ή συντηρητικές. Δεν είναι τυχαίο που το ΠΑΣΟΚ δεν οργάνωσε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια σε μια αδύναμη και αντιλαϊκή κυβέρνηση της δεξιάς, με ο­ριακή κυβερνητική πλειοψηφία.

Έτσι, πέφτει στις πλάτες των φοιτητών και εργαζομένων το καθήκον μιας αγωνιστικής και οργανωμένης απάντησης. Η αποφασιστική και γενικευμένη απάντηση που δί­νουν οι Έλληνες σύντροφοι δεν μας εκπλήσσει: είναι αποτέλεσμα της δράσης της ταξικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που τα τελευταία χρόνια απόκτησε ρί­ζες στις ταξικές συγκρούσεις και στο λαϊκό νεολαιί­στικο κίνημα, αρνούμενη την ενσωμάτωση στο σύστη­μα.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις οργανώσεις της ελληνικής αριστεράς που επέλεξαν να απαντήσουν με κινητοποιήσεις στη δολοφονία του Αλέξη. Μαζί με τους Έλληνες συντρόφους ζητάμε την παραίτηση της κυβέρνησης, τον τερματισμό της α­τιμωρησίας των κατασταλτικών μηχανισμών, την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων στην παιδεία και την εργασία. Καλούμε τα κινήματα να συμπορευ­τούν σε έναν αγώνα που δεν μπορεί παρά να είναι κοι­νός, γιατί στρέφεται ενάντια σε κοινούς εχθρούς.
8/12/2008
Δίκτυο των Κομμουνιστών (Ιταλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: