Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Επιστροφή στην Κύπρο με 10 Παλαιστίνιους μαθητές

Από την κυπριακή ιστοσελίδα www.typos.com.cy

Ένα από τα δύο Ελληνικά καΐκια, με τα οποία μετέβησαν στη Γάζα 44 διεθνείς ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων, αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη με δέκα Παλαιστίνιους μαθητές, οι οποίοι έγιναν δεκτοί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ωστόσο είναι άγνωστο κατά πόσο το Ισραήλ θα επιτρέψει τη μεταφορά των μαθητών. Η Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ έγραψε ότι τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί κατά πόσον τα δύο σκάφη θα ανακοπούν για έλεγχο, όταν αποπλεύσουν από το λιμάνι της Γάζας.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που επικαλείται η εφημερίδα, εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο λαθραίας μεταφοράς Παλαιστινίων.
Ο Ισραηλινός ακτιβιστής Τζεφ Χάλμπερ, σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων κάλεσε το Ισραήλ να άρει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, αναφέροντας ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας, δεν θα πρέπει να απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση στη περιοχή.
Όσον αφορά τον ίδιο, είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα επιχειρήσει να επιστρέψει στο Ισραήλ από οδόφραγμα στο νότιο τμήμα της Γάζας. Είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να του το απαγορεύσει.
Οποιαδήποτε και να είναι η στάση του Ισραήλ, είπε, θα διαφανεί κατά πόσον η ενέργεια των ακτιβιστών έχει οδηγήσει σε αλλαγή της πολιτικής του για ελεύθερη διακίνηση, ή η ενέργεια του να επιτρέψει στην είσοδο των δύο σκαφών στο λιμάνι της Γάζας ήταν απλά μια συμβολική ενέργεια...
Εν μέσω ισραηλινών πυρών έγινε η είσοδος στο λιμάνι της Γάζας δύο ελληνικών σκαφών με 44 διεθνείς ακτιβιστές για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Όπως δήλωσε τηλεφωνικά ο Ελληνας ακτιβιστής Χρίστος Γιοβανόπουλος, αν και οι Ισραηλινοί επέτρεψαν τον κατάπλουν των δύο σκαφών και τα συνόδευσαν να εισέλθουν στο παλαιστινιακό λιμάνι στη Γάζα, έβαλαν με πυκνά πυρά προς την κατεύθυνση εκατοντάδων Παλαιστινίων που είχαν επιβιβαστεί σε βάρκες και βγήκαν στα ανοικτά για να υποδεχθούν και να συνοδεύσουν τα δύο σκάφη στο λιμάνι.
Όπως ανέφερε, κανένας δεν τραυματίστηκε, αλλά οι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο λιμάνι.
Παρά το επεισόδιο, πρόσθεσε ο κ. Γιοβανόπουλος, τα σκάφη με τους ακτιβιστές εισήλθαν στο λιμάνι χωρίς πρόβλημα και έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Παλαιστινίους.
Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι από τους ακτιβιστές θα παραμείνουν στη Γάζα με στόχο να έρθουν σε επαφή με τον Παλαιστινιακό λαό, να συμμετάσχουν σε κοινωνικά προγράμματα και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση... Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: