Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Εσμεράλντα: Η σκοτεινή πλευρά της Λευκής Κυρίας

Φτάνει την Τρίτη στο λιμάνι του Πειραιά, όπου και θα παραμείνει για τέσσερις μέρες, το εκπαιδευτικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Χιλής «Εσμεράλντα».

(Η ιδέα για το άρθρο είναι από το σχετικό δημοσίευμα του sibilla-gr)


Μερικές φορές, ένα πανέμορφο αντικείμενο έχει και μια άλλη πλευρά, μια σκοτεινή πλευρά. Αυτό ισχύει σίγουρα για το ιστιοφόρο «Εσμεράλντα», που χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα ομορφότερα πλοία του κόσμου.
Η Λευκή Κυρία, όπως αποκαλούν χαϊδευτικά οι χιλιανοί το «Εσμεράλντα», αποτελεί σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας για τη χώρα και ταξιδεύει σ' όλο τον κόσμο ως πρεσβευτής καλής θέλησης της Χιλής.
Αλλά κάτωαπό τα ολόλευκα πανιά της κρύβεται μια σκοτεινή και ενοχλητική πραγματικότητα.

Κατά την περίοδο της αεμρικανοκίνητης χούντας του Πινοσέτ (1973-1990), το «Εσμεράλντα» χρησιμοποιήθηκε από το χιλιανό ναυτικό ως «πλωτή αίθουσα βασανιστηρίων» στην οποία μαρτύρησαν εκατοντάδες οπαδοί της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Αυτό το πλοίο θα «καλωσορίσουμε» μεθαύριο στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως σημειώνει η Χριστίνα Πάντζου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, πολλές χώρες έχουν αρνηθεί να επιτρέψουν την άφιξη του «Εσμεράλντα» στα λιμάνια τους. Συνέβη ακόμη και στη Νέα Υόρκη, το 1986, όπου βουλευτής, συνυπογράφοντας το αίτημα του δημάρχου να μην επιτραπεί στο πλοίο να μετάσχει στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου για την Αμερικανική Ανεξαρτησία, κατήγγειλε ανοιχτά:
«Αντί να αποτελεί την υπερηφάνεια του χιλιανικού έθνους, το "Εσμεράλντα" ανακαλεί μνήμες νεκρών φίλων και αγνοούμενων συγγενών, παράνομων συλλήψεων και μυστηριωδών εξαφανίσεων, κράτησης σε μυστικά κέντρα και καταστολής ενός δημοκρατικού έθνους».
Ωστόσο η Ελλάδα, που μετρά θύματα από τη δράση του ναυτικού της Χιλής, (την περίοδο της χούντας του Πινοσέτ) ενέκρινε τον ελλιμενισμό του. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί μόνο το 1967, έτος της κατάλυσης της δικής μας δημοκρατίας, όταν το «Εσμεράλντα» έγινε πρώτη φορά δεκτό στη χώρα μας.

Ο τίτλος του άρθρου, είναι από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ (2006) του χιλιανού σκηνοθέτη Patricio Henríquez

Πληροφορίες και στοιχεία: Η σελίδα του ντοκυμαντέρ «Λευκή Κυρία»
Διεθνής Αμνηστία
The "Esmeralda" ship, a symbol of criminal impunity in Chile

1 σχόλιο:

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Δικαίως σήμερα το sibilla-gr διαμαρτύρεται για τη χρήση του δημοσιεύματός του από τη δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας, χωρίς ΚΑΜΙΑ αναφορά στην πηγή ...
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/07/blog-post_5354.html