Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Εκδήλωση: "Οι εξελίξεις στην ΕΕ μετά το ΟΧΙ της Ιρλανδίας


Το περιοδικό Monthly Review και η εφημερίδα Αριστερά οργανώνουν συζήτηση
την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008, ώρα 07.00 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Εμπορικής Τράπεζας (Ευπόλιδος 12, Πλατεία Κοτζιά),

με θέμα:
Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση
μετά το «ΟΧΙ» της Ιρλανδίας


Ομιλητές:
Χρήστος Καραμάνος, μέλος της διεύθυνσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής
Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης ε.τ.
Βαγγέλης Χωραφάς, εκδότης περιοδικού Monthly Review

Συντονιστής: Κώστας Μελάς, καθηγητής Πανεπιστημίου

6 σχόλια:

Nikos είπε...

Πως γινεται μια οργανωση που κατηγορει για τα παντα σχεδον το ΚΚΕ να καλει σε μια εκδηλωση της για ενα πολυ σοβαρο ζητημα ενα τοσο προβεβλημενο του στελεχος.Ο ΣΥΡΙΖΑ το ξερει αυτο...

Ανώνυμος είπε...

από Ριζοσπάστη


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Μονόδρομος για το λαϊκό κίνημα η σύγκρουση με το κεφάλαιο

Εκδήλωση του περιοδικού ΜΟΝΤΗLΥ REVIEW και της εφημερίδας «Αριστερά» για τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά το ΟΧΙ των Ιρλανδών

«H στάση του κάθε πολιτικού κόμματος κρίνεται από το εάν αποδέχεται ή απορρίπτει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεσαίος δρόμος δεν υπάρχει». Αυτό τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσαν το περιοδικό ΜΟΝΤΗLΥ REVIEW και η εφημερίδα «Αριστερά» στην αίθουσα του συλλόγου των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας, με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά το ΟΧΙ των Ιρλανδών στο δημοψήφισμα για τη νέα Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του επισήμανε τη βαθιά περιφρόνηση της ΕΕ απέναντι στην απόφαση του λαού της Ιρλανδίας. Στη συνέχεια σημείωσε πως δεν μπορεί κανείς να δει αποσπασματικά τη νέα Συνθήκη, καθώς αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων, με θεμέλια βάση αυτή της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Η νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, υπογράμμισε, θεσμοθετεί την πιο επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, με ενίσχυση των στρατιωτικών και κατασταλτικών μηχανισμών, καθώς και την ολοσχερή επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Καταλήγοντας, τόνισε πως «η σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος για το λαϊκό κίνημα το οποίο πρέπει να αντεπιτεθεί με γραμμή ανυπακοής και ανατροπής της αστικής τάξης με στόχο σε εθνικό επίπεδο την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ΕΕ των Λαών».

Στην τοποθέτησή του ο Θέμος Στοφορόπουλος, «πρέσβης επί Τιμή», υπογράμμισε ότι «όσοι δεν τρέφουμε αυταπάτες για το γεγονός ότι η ΕΕ αποτελεί ένα ιμπεριαλιστικό φόρτωμα πιστεύουμε πως επιδιώκει σταθερά με κάθε τρόπο, μέσα και από την αποδυνάμωση των εθνικών κρατών να μειώσει τη δύναμη των λαών απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Χρήστος Καραμάνος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος της ΚΟΕ, αρκέστηκε στο να καταγγείλει την πολιτική της ΕΕ απέναντι στα λαϊκά στρώματα, αποφεύγοντας όμως επιμελώς να προσδιορίσει αν είναι κατά της κατεδάφισης του οικοδομήματος της ΕΕ. Περιορίστηκε μόνο να αναφέρει πως η ανατροπή της ΕΕ για το Κόμμα που εκπροσωπεί είναι περισσότερο ένα σύνθημα ζύμωσης για το μέλλον παρά σύνθημα δράσης.

Το λόγο πήρε και ο συνεκδότης Βαγγέλης Χωραφάς, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ.

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Νίκος: Γίνεται όταν πολύ απλά δεν έχεις την εμμονή να χτυπάς πάντα και παντού το ΚΚΕ (όπως αυτό κάνει για τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές οργανώσεις).
Η στάση της ΚΟΕ (γιατί υποθέτω πως σ' αυτήν αναφέρεσαι) δεν είναι σε καμιά περίπτωση "κατηγορούμε για τα πάντα το ΚΚΕ", αλλά αντίθετα "ενότητα και κοινή δράση της Αριστεράς" για να απαντηθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Κι ενώ σ' αυτή τη στάση το ΚΚΕ απαντά με κατηγορίες (ενίοτε και με λάσπη) από την ΚΟΕ θα δεις να προκύπτουν και άλλα τέτοια που εσένα μπορεί να σου φαίνονται "ακατανόητα".
Τέλος τί εννοείς αν το ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ανώνυμος: Κι εγώ διαβάζω Ριζοσπάστη αρκετά συχνά, και πράγματι δεν περίμενα να παρουσιαστεί διαφορετικά η τοποθέτηση Καραμάνου. Αυτά τα "αποφεύγοντας" "επιμελώς" κλπ στην ουσία υπονοούν ευνοϊκή προς την ΕΕ τοποθέτηση, κι αυτό αν θες τη γνώμη μου (που μάλλον δεν θα τη θες, αλλά τέλος πάντων) είναι πολύ πολύ μακριά από την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

θελω να μαθω τι ειπε τελικα ο κ.καραμανος που ο ριζοσπαστης οπως λες το εγραψε λαθος.ειπε δλδ να ανατρεψουμε την ε.ε?γιατι αν το ειπε πραγματικα θα γινε λαθος,αλλα μαλλον δεν θα το ειπε.

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω λοιπόν τι είπε ο Καραμάνος:
Μίλησε σε τρία θέματα:
1. Ποια είναι η στρατηγική του διευθυντηρίου της ΕΕ
2. Ο ρόλος που παίζουν στην ευρωπαϊκή "ολοκλήρωση" οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί
3. Η στάση των μαζικών κινημάτων και της αριστεράς στην ευρεία απονομιμοποίηση της ΕΕ όπως αυτή φουσκώνει τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά με το 3:
Κατά τον Καραμάνο η θέση της εφημερίδας Αριστερά! (υποθέτω και της ΚΟΕ) είναι ότι πρέπει να διαλυθεί η ΕΕ και να αποσχιστεί η Ελλάδα από αυτή. Αυτό όμως πρέπει να διακρίνουμε αν είναι σύνθημα που το ζυμωνουμε και το διεκδικούμε ή είναι σύνθημα που σήμερα μπαίνει για άμεση δράση μέσα στο μαζικό κίνημα.
Υποστήριξε ότι τα ΟΧΙ σε Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία αλλά και Δανία, Νορβηγία παλιότερα, ήταν ΟΧΙ ενωτικά που δεν είχαν όλα ολοκάθαρη γραμμή για διάλυση της ΕΕ. Παρόλα αυτά και ενώ συσπείρωναν μέχρι και δυνάμεις που την ίδια στιγμή ήταν αρνητές του Ευρωσυντάγματος αλλά ταυτόχρονα υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, λειτούργησαν θετικά.
Δεν λειτούργησαν στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης ή της καλλιέργειας αυταπατών. Ήταν χαστούκι και για όσους εξακολουθούσαν να έχουν ψευδαισθήσεις για το δημοκρατικό κλπ χαρακτήρα της ΕΕ.
Άρα πρέπει να παραδειγματιστούμε και να προβληματισμούμε όχι για το πώς θα λέμε την αλήθεια μας, αλλά για το πώς αυτή η αλήθεια θα κατακτά βήμα το βήμα καλύτερους συσχετισμούς. Για παράδειγμα στην Ελλάδα ενώ οι κλασσικές αντι - ΕΕ δυνάμεις είναι περισσότερες και μεγαλύτερες, έγιναν πολύ λιγότερα από όσα έγιναν στην Γαλλία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία κλπ κλπ.
Τα αναφερόμενα στον "Ρ" ότι απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί κλπ κλπ είναι μπούρδες και τρίχες κατσαρές. Ο ίδιος ο Παφίλης άδειασε εκ των προτέρων τις κλασσικές διαστρεβλώσεις του "Ρ" λέγοντας ότι όλοι εμείς εδώ συμφωνούμε για το χαρακτήρα της ΕΕ, για τον ιμπεριαλιστικό της ρόλο, ότι είναιένωση καπιταλιστών, άρα δεν μπορεί να μετασχηματιστεί, ΑΛΛΑ υπάρχουν και εκείνοι στην ευρωπαϊκή αριστερά και στον ΣΥΝ που ... κοκ.
Και η διαφωνία του είναι αν μπορεί να υπάρξει ενότητα στο σύνολο της γραμμής για την ΕΕ και όχι μόνο στο "όχι στην ευρωσυνθήκη - δημοψήφισμα τώρα". Εκεί ήταν η διαφωνία ΚΟΕ - ΚΚΕ

Αυτό ήταν το κλείσιμο από τον Καραμάνο, προσωπικά συμφωνώ.

Nikos είπε...

Το τι μας σερνει ο Καραμανος αστο να το ξερουμε εμεις που παρεμβαινουμε στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ,οχι επειδη εσχατως απογαλακτιστηκε η ΚΟΕ απο το ΣΥΝ για μια σειρα θεματων θα μας ανεβει και στο σβερκο...Αν διαφωνειτε τοσο πολυ σε ολα με το ΣΥΝ τι κανετε εκει μεσα???