Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Ένα φεστιβάλ που γιορτάζει την Αριστερά που συγκρούεται

Παρακολουθείστε, Συμμετέχετε ή Κάνετε μια βόλτα

MayDayS 2008 30-31 ΜΑΗ στο Ηράκλειο (Πάρκο Γεωργιάδη)

Η δεκαετία του 1960, αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν, έχουν καταγραφεί στη συνείδηση πολλών ανθρώπων σαν μια περίοδος ξεχωριστή, που συνδέεται με την αμφισβήτηση, την ανάπτυξη κινημάτων, την εξέγερση ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση κάθε είδους. Δεν ονομάστηκε τυχαία «περίοδος των ανολοκλήρωτων επαναστατικών θυελλών». Η υφήλιος ολόκληρη, σε κάθε πλευρά της, συνταράχθηκε τα χρόνια εκείνα. Ο σοσιαλισμός, ο ιμπεριαλισμός, οι αποικίες, τα κινήματα αλλά και οι συνειδήσεις ταρακουνήθηκαν από μικρούς και μεγάλους αγώνες που δοκίμασαν τους πάντες � από στρατόπεδα και κινήματα μέχρι στρατηγικές και πολιτικές. Ο πραγματισμός λέει πως η επανάσταση νικήθηκε. Πράγματι. Αλλά οι πραγματισμοί στα κινήματα είναι το όπλο όσων δεν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Όσων θέλουν τη στασιμότητα και το τέλμα.

Σήμερα 40 χρόνια μετά, ένας νέος κύκλων αγώνων έχει ξεσπάσει σε όλη τον πλανήτη. Από την Λ. Αμερική, το Νεπάλ και τους αντικατοχικούς αγώνες μέχρι τα κινήματα νεολαίας και το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στις χώρες της Ευρώπης. Η αμφισβήτηση κερδίζει ξανά έδαφος, ο συλλογικοί αγώνες καταφέρνουν ρήγματα στους συσχετισμούς, το όραμα για έναν ολότελα διαφορετικό κόσμο χρωματίζει συνειδήσεις και πρακτικές. «Να τολμάμε να αγωνιζόμαστε, να τολμάμε να νικάμε». «Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το αδύνατο». Και τα δύο συνθήματα του Μάη αποτελούν την κληρονομιά της δεκαετίας του ‘60. Κληρονομιά που ανήκει σε κάθε επαναστατική πολιτική και κοινωνική δύναμη που στον 21ου αιώνα σηκώνει ξανά ψηλά τη σημαία του αγώνα.

Με αυτές τις σκέψεις η ΚΟΕ σας καλεί να συμμετάσχετε στις διήμερες εκδηλώσεις, στις 30 και 31 Μάη στο Πάρκο Γεωργιάδη. Μια μεγάλη συνάντηση όλων όσων αντιστέκονται, όλων όσων θέλουν να συμβάλλουν στην αλλαγή της κατάστασης, όλων όσων πιστεύουν σ’ έναν καλύτερο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: