Με την κατάργηση της αμερικάνικης βάσης και αργότερα, το Μάρτη του 2001, με τη μεταφορά του αεροδρομίου του Ελληνικού στα Σπάτα στην περιοχή των νοτιοανατολικών συνοικιών της Αθήνας, ελευθερώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της μια έκταση περίπου 5.300 στρεμμάτων.
Από τότε ο χώρος παραμένει ουσιαστικά κλειστός, πέρα από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (κανόε-καγιάκ και ιστιοπλοία) οι οποίες πρόσφατα παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες, και τη χρήση κάποιων παλιών κτιρίων του αεροδρομίου (που εκμεταλλεύεται η ΕΤΑ ΑΕ) για εμπορικές εκθέσεις. Με πρόχειρες εκτιμήσεις της «Κοινής δράσης» που έχουν συστήσει οι δήμαρχοι της περιοχής (Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας) «τα μισθώματα που εισπράττει το κράτος μέσω των ΑΕ του από την εκμετάλλευση αυτών των εγκαταστάσεων ανέρχονται στο ύψος των 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου το χρόνο».
Μια ολόκληρη πενταετία αρμόδιοι και αναρμόδιοι μελετούσαν το σχέδιο για την περιοχή και επιτέλους πριν ένα μήνα το ΥΠΕΧΩΔΕ παρέδωσε τμήμα της μελέτης, μιλώντας μάλιστα για το «μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης».
Αν δούμε το χάρτη που παρουσιάστηκε στην κοινή συνέντευξη της «Κοινής Δράσης» και του Νομάρχη Αθηνών πριν λίγες μέρες και στον οποίο με κόκκινο σημειώνονται οι περιοχές που θα οικοδομηθούν (συνολική δομηση 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία) είναι προφανές αυτό που υποστηρίζει η «Κοινή Δράση» πως «δεν πρόκειται για μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου αλλά μια νέα πόλη, ένας μεγάλος οικιστικός, εμπορικός, τουριστικός, ψυχαγωγικός πόλος προς χάριν της κερδοφορίας λίγων αλλά πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».
Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η Αττική ολόκληρη ασφυκτιά από την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Είναι απαραίτητο να ενωθούν όσο το δυνατόν πιο πλατιές δυνάμεις για την υπεράσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, όχι μόνο στο Ελληνικό, αλλά συνολικά στην Αττική.
Το Λεκανοπέδιο δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση. ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ.
Ας συμμετέχουμε όλοι στο κάλεσμα της «Κοινής Δράσης» για ένα «3μερο Φόρουμ για μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό». Δείτε το πρόγραμμα του τριημέρου (δεντροφυτεύσεις, συναυλίες κ.α) και της παράλληλης διημερίδας.
Περισσότερα στη σελίδα της «Κοινής Δράσης» και στο άρθρο του Πάνου Τότσικα μέλους του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών στην Ελευθεροτυπία.
1 σχόλιο:
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σουφλιά υλοποιείται άμεσα και σίγουρα ένας τεράστιος χώρος πρασίνου 6.500 στρεμμάτων σε τέσσερεις δήμους που κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένοι είναι, ενώ στα εκατομμύρια των υπόλοιπων κατοίκων των δήμων του λεκανοπεδίου αναλογούν 300 μόνο στρέμματα που θα χρηματοδοτήσουν κάποιο «Πράσινο Ταμείο» για κάποια έργα ανάπλασης και πρασίνου στην Αττική.
Θεωρώ απαράδεκτη αυτή τη κατανομή και ρωτώ τον κ. Σουφλιά με βάση ποιόν υπολογισμό κατέληξε σε αυτήν. Η απαράδεκτη αυτή κατανομή δημόσιας περιουσίας αποτελεί εμπαιγμό για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που υπόκεινται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και οι οποίοι αξιώνουν πάρκα στη γειτονιά τους και όχι σε απόσταση χιλιομέτρων από αυτήν.
Επίσης καταγγέλλω στους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά και τη στάση του Συνασπισμού του λαϊκισμού και της αναλγησίας που διεκδικεί, σκανδαλωδώς στο όνομα των μη προνομιούχων, να μην διατεθεί ούτε αυτό το ελάχιστο 5% για την ανάπλαση των περιοχών τους στην υπόλοιπη Αθήνα και Πειραιά!
Προτείνωι:
1. την πώληση με διεθνή διαγωνισμό του συνόλου της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού
2. την διανομή των εσόδων από την πώληση αυτή σε όλους τους δήμους της Αττικής και του Πειραιά με νομική υποχρέωση τους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά αποκλειστικά για αγορά οικοπέδων και τη μετατροπή τους σε πάρκα και
3. ο υπολογισμός του ποσού που θα αναλογεί σε κάθε δήμο θα βασίζεται στην αρχή της παροχής ίσου μεριδίου οφέλους για κάθε κάτοικο κάθε δήμου της Αττικής και του Πειραιά και κάθε δήμος θα λάβει, αναλογικά, το μερίδιο που του αντιστοιχεί με βάση τον αριθμό των κατοίκων του.
Δημοσίευση σχολίου