Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Για το νοσοκομείο Χανίων και την υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ (Χανιά)

Το τελευταίο διάστημα οι Χανιώτες παρακολουθούν στα ΜΜΕ την εκδήλωση ενός όψιμου ενδιαφέροντος από τους εκπρόσωπους του δικομματισμού πάνω στα προβλήματα που ταλανίζουν δεκαετίες το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Η χρονική σύμπτωση αυτών των ενεργειών, προφανώς συνδέεται με συγκεκριμένες προεκλογικές σκοπιμότητες, που μας έχουν συνηθίσει τα δυο κόμματα να περιμένουμε πάντα παραμονές των εκλογών.

Η ΝΔ αφού επιρρίπτει τις ευθύνες για το όποιο πρόβλημα στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (λες και η δική τους διακυβέρνηση ξεκίνησε σήμερα), προσπαθεί να δικαιολογηθεί με τη γνωστή θεωρία της «καμένης γης». Η πραγματικότητα όμως είναι, πως στα τριάμισι χρόνια της θητείας της, η ικανοποίηση ενός δημόσιου, ποιοτικού και καθολικού συστήματος υγείας διαψεύστηκε οικτρά.

Οι πολιτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας οδήγησαν στην πλήρη απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας στην επιχειρηματική και κερδοσκοπική δραστηριότητα, στην εκχώρηση βασικών λειτουργιών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, στη «γαλάζια» κομματικοποίηση του διοικητικού μηχανισμού του ΕΣΥ και των Συμβουλίων Κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) και στη διαιώνιση της υπάρχουσας θλιβερής κατάστασης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Κραυγαλέα παραδείγματα οι περιβόητες «συμπράξεις» δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, η παραχώρηση κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε ιδιώτες, τη στιγμή που 140 έτοιμες κλίνες Δημόσιων Νοσοκομείων μένουν κλειστές.

Την ίδια διάψευση επιφύλαξε η κυβέρνηση και στα αιτήματα των λειτουργών του ΕΣΥ (γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών) για τα οποία προεκλογικά έδινε βαρύγδουπες υποσχέσεις.

Από την άλλη μεριά, η συνεχής υποχρηματοδότηση του δημοσίου τομέα υγείας με βάση τις κατευθύνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για κατάργηση όλων των στεγανών στους επενδυτές κεφαλαίου στην υγεία αποτέλεσαν πολιτικές που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που πρώτο, με πρόσχημα τα ελλείμματα των νοσοκομείων προώθησε «ρεαλιστικές» λύσεις σαν την καθιέρωση ιδιωτικού απογευματινού ιατρείου στα Νοσοκομεία, την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες συγκεκριμένων δραστηριοτήτων κ.ά. με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην άλωση τους.

Σήμερα, στο Γ.Ν. Χανίων σωρεύονται σημαντικά, χρόνια προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από την αδιαφορία, την υποχρηματοδότηση και τις παλαιοκομματικές αντιδημοκρατικές μεθόδους Διοίκησης που εφαρμόζονται. Υπάρχει ανάγκη πλήρωσης των κενών θέσεων του προσωπικού, ανάγκη λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών και γενικότερα ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας και όχι ψεύτικες εξαγγελίες και βαρύγδουπες δηλώσεις.

Στις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, στο πάγωμα των κρίσεων και προσλήψεων ιατρικού δυναμικού στην αδυναμία του Νοσοκομείου να εφημερεύει με αξιοπιστία και ασφάλεια δεν μπορούμε να συνεχίζομε να απαντούμε με τα τετριμμένα περί κακής δημοσιονομικής κατάστασης. Πρέπει απλά, η βελτίωση της περίθαλψης ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΧΟΣ και προτεραιότητα της πολιτείας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκει εύκολα πακτωλούς χρημάτων για εξοπλισμούς και να μην καταφέρνει να βρει τα στοιχειώδη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε κάθε ελληνική οικογένεια να έχει τον δικό της γιατρό.

Το τμήμα Υγείας Χανίων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ πιστεύει ότι τα προβλήματα που μαστίζουν τον χώρο της Υγείας, είναι προβλήματα κεντρικής πολιτικής επιλογής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κάθετη, μετωπική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις και τις πολιτικές που επιδιώκουν τη μετατροπή του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία σε εμπόρευμα και δίνει τη μάχη για την αναβάθμιση της Υγείας- Πρόνοιας με αντίπαλο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική υγείας-πρόνοιας που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ με την υποχρηματοδότηση και το άνοιγμα των υπηρεσιών του στην αγορά και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον χανιώτικο λαό να αντιταχθεί στην εμπορευματοποίηση της υγείας που τα τελευταία χρόνια προωθούν τα δυο μεγάλα κόμματα και να αγωνισθεί για ισότιμη, καθολική σύγχρονη Δωρεάν Δημόσια Υγεία για όλους τους πολίτες. Να αγωνισθεί για

α) διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για την υγεία

β) άμεσες προσλήψεις, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια και αξιοπιστία το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

γ) ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα υγείας και πρόνοιας που να είναι κοινωνικά προσανατολισμένο, αποκεντρωμένο, δημοκρατικό, ποιοτικό, αποτελεσματικό και δωρεάν.

ΧΑΝΙΑ 4/8/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: