Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Όχι στην κατάργηση του ασύλου (Ηράκλειο)

Από το Indymedia σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Πρυτανείας του Π.Κ για την άρση του ασύλου

"Την Τετάρτη 1 Αυγούστου το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Κ) προχώρησε σε μία πρωτοφανή αντιδραστική απόφαση για τα δεδομένα του ελληνικού πανεπιστημίου. Με πρόφαση την διάπραξη εγκληματικών ενεργειών και την αδυναμία φύλαξης των χώρων της Κνωσσού αποφάσισε την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου για ένα ολόκληρο μήνα.

Μετά από ένα χρόνο νικηφόρου πανεκπαιδευτικού ξεσηκωμού ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ και την αναθεώρηση του άρθρου 16, η Πρυτανεία του Π.Κ, υπό τον Ιωάννη Παλήκαρη, καταφέρνει ό,τι δεν κατάφεραν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις: να προχωρήσει προκλητικά στην κατάργηση του ασύλου για ένα μήνα και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι αποφεύγοντας έτσι τις αντιδράσεις των φοιτητών που βρίσκονται σε διακοπές.

Η στιγμή που επιλέγει το Πρυτανικό Συμβούλιο για αυτήν την ενέργεια πρέπει να μας εξοργίζει,

Γιατί έρχεται σε μία περίοδο που συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά, που βαθαίνει την εξάρτηση της ερευνητικής δραστηριότητας στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ από τους ιδιώτες.

Γιατί έρχεται σε μία περίοδο, που η κυβέρνηση με τις προκλητικές της πρακτικές (καταστολή φοιτητικών κινητοποιήσεων, νόμο πλαίσιο) νομιμοποιεί συμπεριφορές καταπάτησης δικαιωμάτων, όπως είναι το άσυλο.

Γιατί έρχεται σε μια περίοδο, που εντείνεται η προσπάθεια το πανεπιστήμιο να χάσει όλα τα χαρακτηριστικά του και να γίνει ένας αποστειρωμένος χώρος με πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως προτείνει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Α. Μουτσιόπουλος.

Γιατί έρχεται σε μια περίοδο, όπου ο νεοφιλελευθερισμός περιορίζει την ελευθερία και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού με την ολοένα και αυξανόμενη αστυνομική βία και αυθαιρεσία, τις κάμερες και τις υποκλοπές να αποτελούν πλέον καθημερινότητα.

Με την άρση του ασύλου φαίνεται να δίνεται λύση στα όποια φαινόμενα «εγκληματικότητας» και διακίνησης ναρκωτικών, όσο αυτά υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η κατάργηση του ασύλου καμία σχέση όμως δεν έχει με την αντιμετώπιση τέτοιων κοινωνικών φαινομένων. Το άσυλο είναι ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε όχι για να βάλει σε κίνδυνο τα πανεπιστήμια, αλλά για να τα υπερασπίσει, για να υπερασπίσει το δικαίωμα στον αγώνα και στην ελευθερία της έκφρασης. Αντίθετα η κατάργηση του ασύλου, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νέος νόμος πλαίσιο, έρχεται για να θωρακίσει το πανεπιστήμιο από τους αγώνες και τις καταλήψεις, για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του ιδιωτικού κεφαλαίου στις σχολές, για να κάνει παρελθόν το συνδικαλισμό και τη συλλογική διεκδίκηση. Άραγε είναι τυχαίο ότι το ΠΚ που πρωτοπόρησε στη καταστολή είναι το ίδιο που πρωτοπορεί τόσα χρόνια στη χρηματοδότηση της έρευνάς του από ιδιώτες;

Αν η άρση του ασύλου, η τοποθέτηση φυλάκων και η παράδοση του πανεπιστημίου στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου έρχεται να λύσει το πρόβλημα της «εγκληματικότητας», τότε ρωτάμε τον πρύτανη του πανεπιστημίου αν έχει καταπολεμηθεί καθόλου η διακίνηση ναρκωτικών στη πλατεία Ομονοίας, ή μήπως και εκεί φταίει το άσυλο; Ή ακόμα και πριν μερικούς μήνες, η ύπαρξη ολόκληρου αστυνομικού τμήματος εντός ακαδημαϊκού χώρου, αποθάρρυνε το Νοτιοκορεάτη φοιτητή να δολοφονήσει δεκάδες συναδέλφους του μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο;

Αν η Πρυτανεία του Π.Κ ενδιαφέρεται πραγματικά για την έξαρση του φαινομένου των ναρκωτικών, ας αρχίσει να προβληματίζεται για τα πραγματικά αίτια που οδηγούν την νεολαία στην απόρριψη και την περιθωριοποίηση εντός και εκτός του πανεπιστημίου και ας σταματήσει να λειτουργεί για χάρη της κυβέρνησης εφαρμόζοντας τον νέο νόμο πλαίσιο.

Η πολιτική που γεννάει τα φαινόμενα που αναφέρει ο Πρύτανης είναι η ίδια πολιτική που πετάει τη «γενιά των 700 ευρώ» στο περιθώριο μετατρέποντας τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε δεξαμενές ανέργων και απαξιώνοντας τα πτυχία. Είναι η ίδια πολιτική που θέλει εμάς τους νέους αλλά και κάθε εργαζόμενο ευέλικτο και ελαστικό, καταργώντας το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις. Είναι η ίδια πολιτική που θέλει την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Τέλος, είναι η ίδια πολιτική που «βαφτίζει» το πανεπιστημιακό άσυλο ως ανορθογραφία και την έννοια του αγώνα και της διεκδίκησης ως αναχρονισμούς.

Η αντιδραστική απόφαση του Π.Κ αποτελεί από τη μεριά της κυβέρνησης μία συνέχεια των μεταρρυθμίσεων της στην Παιδεία. Από τη μεριά των φοιτητών, όμως, και των πανεπιστημιακών πρέπει να αποτελέσει την αρχή για τις νέες μάχες που θα δοθούν με απώτερο στόχο την κατάργηση του νέου νόμου πλαίσιο και την διεκδίκηση πραγματικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ"

Νέοι και Νέες του Συ.Ριζ.Α Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: