Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Σε λυόμενα τα νηπιαγωγεία

Από την Ελευθεροτυπία (1/8/2007)

Για όσα νήπια δεν μπορούν να φοιτήσουν σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, το υπουργείο Παιδείας βρήκε τη λύση ώστε όλα τα παιδάκια της τρυφερής ηλικίας των πέντε ετών να παρακολουθήσουν -από φέτος- την υποχρεωτική πλέον προσχολική εκπαίδευση: ενισχύει δημόσια και δημοτικά νηπιαγωγεία με λυόμενα! Η αλλιώς «κουτιά» άδεια, που δεν εξασφαλίζουν ούτε καν τη στοιχειώδη θέρμανση ή ψύξη ή, κατά την περιγραφή του ΥΠΕΠΘ, «ελαφρές αίθουσες».

5 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άργησες να γράψεις, αλλά τα έβαλες όλα μαζεμένα. Πού να προλάβουμε βρε να τα δούμε όλα; Άφηνε τα κανα-δυο μέρες το καθένα.

Πάντως όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει το νηπιαγωγείο εν μία νυκτί (να παρουσιάσουμε και λίγο έργο ενόψει εκλογών) στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σημαίνει ουσιαστικά ότι όχι πρόχειρα έγινε, αλλά και αδιαφορώντας για την Γ΄βάθμια εκπαίδευση. Αντί να εισάγουν στην υποχρέωση το λύκειο και να το διαμορφώσουν ώστε να παράγει σωστή τεχνική κατάρτιση και κριτικό πνεύμα -μορφώνοντας μαθητές στην ουσία- προτίμησαν την εύκολη λύση του νηπιαγωγείου προς ένα έτοιμο -από το ΠΑΣΟΚ ακόμα- και οργανωμένο καλά δημοτικό.

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Άργησα όντως να γράψω γιατί βρέθηκα λίγες μέρες χωρίς υπολογιστή πράγμα που θα ξανασυμβεί μια δυο φορές μέσα στον Αύγουστο για τεχνικούς λόγους. Έτσι -έχεις δίκιο- είχα πολλά να πω και τα 'πα μαζεμένα γιατί η οργή φίλε μου δεν συγκρατιέται εύκολα.(Εκκρεμεί και κάτι για τις πυρκαγιές, μάλλον αργότερα απόψε).

Επί του προκειμένου λοιπόν γενικά συμφωνώ ότι πρόκειται για απόφαση εν μία νυκτί, χωρίς υλικοτεχνική κάλυψη. Για το πόσο όμως το δημοτικό είναι έτοιμο και καλά οργανωμένο (και μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ) θα μου επιτρέψεις να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εντάξει, δεν είναι τέλειο. Τα κενά του είναι στις βάρδιες και τις βιβλιοθήκες, αλλά στην παιδαγωγική του φιλοσοφία είναι έτοιμο. Αυτό είχα κατά νου τονίζοντας ότι αντί να βελτιώσουν κάτι δημιούργησαν κάτι δεδομένο.

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Για την παιδαγωγική φιλοσοφία στο δημοτικό νομίζω ότι αρκεί να δει κανείς το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ τάξης. Πέρα από αυτό αν θες συζήτησέ με κανέναν δάσκαλο που διδάσκει στην πρώτη τάξη. Διάφοροι φίλοι ως τώρα μου έχουν μιλήσει για έναν απίθανο αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψουν την τεράστια ύλη κυρίως στα μαθηματικά (αλλά και στη γλώσσα). Προσωπικά δεν γνωρίζω καλά το ζήτημα......

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Ύλη μεγάλη δεν υπάρχει ούτε στη γλώσσα ούτε σε πολλά μαθήματα. Στα μαθηματικά ναι και το έχω ήδη κατακρίνει. Βέβαια δεν είμαι απολογητής του ΠΑΣΟΚ -κάθε άλλο.