Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

93 πρόσφυγες συνελήφθησαν στο Βόλο

Ενενήντα τρεις πρόσφυγες εντοπίστηκαν μέσα σε φορτηγό μετά από αστυνομικό έλεγχο χτες Παρασκευή 3/8/07 κοντά στο Βελεστίνο, οδηγήθηκαν στο κατ’ ευφημισμό Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, ένα σιδερένιο κλουβί, στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, και παραμένουν εκεί φρουρούμενοι από αστυνομικές δυνάμεις. Οι πρόσφυγες, που είχαν περάσει από τον Έβρο και προωθούνταν στη νότια Ελλάδα, είναι όλοι τους άνδρες, νεαρής ηλικίας, κουρδικής καταγωγής και προέρχονται από το Ιράκ.

Μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών παρενέβησαν ήδη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας η οποία -κατά δήλωση του εκπροσώπου της- προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα τη «συνήθη» διαδικασία. Με άλλα λόγια οι αστυνομικές αρχές προτίθενται να κρατήσουν φυλακισμένους τους 93 πρόσφυγες μέχρι την έκδοση απόφασης διοικητικής απέλασης, παρά το ότι όλοι τους προέρχονται από εμπόλεμη περιοχή, το Ιράκ, γεγονός που -σύμφωνα με το νόμο- καθιστά την απέλασή τους ανέφικτη. Για μια ακόμα φορά οφείλουμε να υπενθυμίσουμε το θλιβερό αρνητικό ρεκόρ της χώρας μας, η οποία κατέχει τα μικρότερα ποσοστά αναγνώρισης προσφύγων και χορήγησης οποιασδήποτε προστασίας σε σύνολο 148 χωρών, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Οι ούτως ή άλλως απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο χώρο κράτησης, γίνονται ακόμα αθλιότερες κατά τη θερινή περίοδο, με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Άμεσα οργανώνεται επίσκεψη αλληλεγγύης και παροχής ειδών άμεσης ανάγκης στο κρατούμενους πρόσφυγες. Η παρουσία δικηγόρων της Ομάδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου είναι δεδομένη, αφού συχνά διαπιστώνεται ότι τα δικαιώματα των προσφύγων καταπατούνται από τις αστυνομικές αρχές. Με όπλο μας την αλληλεγγύη και με την συμμετοχή των συμπολιτών μας, θα συνεχίζουμε να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο μέσο τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους που φτάνουν στην χώρα μας διωγμένοι από πολέμους, φυσικές καταστροφές, φτώχεια και εξαθλίωση.

Βόλος, 4/8/2007
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών (κίνηση Βόλου)

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η δημοκρατία στη χώρα αυτή και ο ανθρωπισμός χάθηκαν κάπου μεταξύ εθνικής παλιγένεσης και καπιταλισμού.