Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Με άμεση απέλαση απειλούνται οι πρόσφυγες που συνελλήφθησαν στο Βόλο

Με ταχύρρυθμη διαδικασία η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας προώθησε ήδη στην Αλεξανδρούπολη τους 82 από τους 93 Ιρακινούς πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής που εντοπίστηκαν σε φορτηγό και συνελήφθησαν την Παρασκευή 3/8/07 κοντά στο Βελεστίνο. Στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Βόλου εξακολουθούν να κρατούνται 11, όλοι τους ανήλικοι, για τους οποίους ετοιμάζεται το ίδιο δρομολόγιο για αύριο. Ενδεικτικό της κατασταλτικής λογικής με την οποία αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος τους πρόσφυγες είναι το γεγονός ότι η προώθηση στον Έβρο έγινε παρ’ ότι πολλοί από αυτούς υπέβαλαν αίτηση πολιτικού ασύλου.

Από την Αλεξανδρούπολη οι πρόσφυγες είναι προφανές ότι θα προωθηθούν στο χωριό Φυλάκιο της Ορεστιάδας, όπου λειτουργεί ένα νέο κέντρο κράτησης, μια φυλακή με διπλά συρματοπλέγματα και κάμερες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου οι πρόσφυγες θα βρίσκονται σε απόλυτη απομόνωση, χωρίς κανένα νομικό δικαίωμα, χωρίς δυνατότητα επαφής με δικηγόρους και ανθρωπιστικές οργανώσεις, μέχρις ότου -κατά παράβαση των διεθνών νομοθετικών διατάξεων- απελαθούν με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία, όπου είναι αυτονόητο ότι η ζωή και η ελευθερία αυτών των ανθρώπων θα περιέλθει σε άμεσο κίνδυνο.

Η Ελλάδα οφείλει, σύμφωνα με τις εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις της, να προστατεύει τους πρόσφυγες, αντ’ αυτού όμως η ελληνική κυβέρνηση, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από το ελληνικό και το διεθνές δίκαιο, αγνοώντας τις ανάγκες των προσφύγων, αλλά και τις καταγγελίες αντιρατσιστικών και οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφαρμόζει ένα πλαίσιο καταστολής και ποινικοποίησης της προσφυγιάς και των προσφύγων, ανάγει τον πρόσφυγα σε εχθρό της ελληνικής κοινωνίας που θα πρέπει να τιμωρηθεί.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών καταγγέλλει τις ελληνικές αρχές που αντί να δημιουργούν νέες δομές κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες, απαντούν με ολοένα εντονότερα μέτρα καταστολής και ποινικοποίησή τους. Καταδικάζει επίσης την αδικαιολόγητη σπουδή που επέδειξε η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για την προώθηση -εν μέσω αυγουστιάτικου σαββατοκύριακου- των προσφύγων στον Έβρο, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, αγνοώντας τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου που υπεβλήθησαν, αναδεικνύοντας παντελή έλλειψη ανθρωπισμού.

Το ελληνικό κράτος παρανομεί. Η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο της μέρος σιωπά. Στον ακήρυχτο αυτό πόλεμο, είναι ανάγκη όλοι κι όλες εμείς να βρεθούμε έμπρακτα συμπαραστάτες των προσφύγων.

Βόλος, 5/8/2007
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών (Κίνηση Βόλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: