Κυριακή 15 Ιουλίου 2007

Ξεχειλίζει η οργή στον Κεραμεικό

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΖΩΕΣ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ούτε τα ΜΑΤ ούτε η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ μας φοβίζουν

Την περασμένη Τρίτη 10/7 ένα 19χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενο με ιλιγγιώδη ταχύτητα συρμό του Προαστιακού, την ώρα που πέρναγε τις γραμμές στο ύψος του σταθμού του Μετρό «Κεραμεικός».

Δεν ήταν ένα «μεμονωμένο» (*) ατύχημα, αλλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε καθώς ο προαστιακός περνά από εκεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η ανύπαρκτη διάβαση πεζών δεν παρέχει ορατότητα παραπάνω από 2 μέτρα, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει οι κάτοικοι της περιοχής που ζητούν υπογειοποίηση του προαστιακού.

Του ίδιου προαστιακού που την επόμενη μέρα στο σοβαρό ατύχημα που έγινε στα Σεπόλια, μέτρησε 53 τραυματίες. Του ίδιου προαστιακού που πανηγυρικά εγκαινίασε η «οικογένεια» Καραμανλή – Λιάπη – Κακλαμάνη και μεγαλοεργολάβων Μπόμπολα – Περιστέρη. Τι τους νοιάζει που μπορεί να σκοτωθούν άνθρωποι; Για την «ατσαλάκωτη οικογένεια» και το «μεταρρυθμιστικό έργο» της, δεν υπάρχουν λεφτά για τις ανάγκες των πολιτών, για το πράσινο, δεν μετράνε καν οι ζωές των κατοίκων -αυτοί προφανώς είναι «πολίτες τρίτης κατηγορίας». Φυσικά σε άλλη κατηγορία ανήκουν οι πολίτες των βορείων προαστίων. Εκεί η επέκταση του ηλεκτρικού από την Κηφισιά στον Άγιο Στέφανο, γίνεται υπόγεια. Γι’ αυτούς υπάρχουν κονδύλια, έτσι δεν είναι κύριε Αλογοσκούφη;

Μόλις ο τραυματισμός της κοπέλας έγινε γνωστός, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι που για λίγες ώρες, απέκλεισαν τις γραμμές. Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός των γραμμών έγινε και την επομένη Τετάρτη 11/7. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν την εμφάνισή τους μόλις συγκεντρώθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι προκάλεσαν την αγανάκτηση των περίοικων με αποτέλεσμα η συγκέντρωση να μαζικοποιηθεί άμεσα και τελικά τα ΜΑΤ, μπροστά στην αποφασιστική στάση των κατοίκων να μην τολμήσουν να επέμβουν.

Όμως την ώρα που η κινητοποίηση ολοκληρωνόταν και ο κόσμος άρχισε να διαλύεται ομάδα «αγνώστων», μπροστά στα μάτια της αστυνομίας και με την κάλυψη της, επιτέθηκαν με γκλόμπς και ρόπαλα, τραυματίζοντας τέσσερα μέλη της πρωτοβουλίας κατοίκων (τον έναν ιδιαίτερα σοβαρά) που είχε οργανώσει τη συγκέντρωση και διέφυγαν ανενόχλητοι παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Γιάννης Γιαννατσής, που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, περιγράφει την επίθεση στην εφημερίδα «Αυγή»: "Όλα έγιναν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Δεν είχαμε προλάβει να αποχωρήσουμε, όταν είδα 5 με 6 άτομα να κατευθύνονται προς τα πάνω μας. Ένας εξ αυτών φωνάζοντας "ρε κομμούνι" με χτύπησε με ένα σιδερένιο γκλόμπ στο κεφάλι. Όσοι ήταν μαζί μου εκείνη τη στιγμή, προσπάθησαν να τον σταματήσουν, με αποτέλεσμα να δεχτούν τα χτυπήματα των άλλων μελών της ομάδας". Τη στιγμή δε της επίθεσης, όπως τονίζει, "ένας ειδικός φρουρός, ο οποίος ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, βρισκόταν ακριβώς στό ένα μέτρο από πίσω μας χωρίς να κάνει το παραμικρό! Πραγματικά, οι άγνωστοι που -σημειωτέον- δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, δεν έδειξαν να φοβούνται από την έντονη παρουσία της αστυνομίας. Έκαναν ό,τι έκαναν και στη συνέχεια έφυγαν χωρίς να τους κυνηγήσει κανείς"!Ο Γ. Γιαννατσής, ο οποίος είναι δραστήριο μέλος σε πρωτοβουλίες τοπικής δράσης και μέλος του ΕΕΚ, περιγράφει ένα ακόμη συμβάν, που γεννά ακόμη περισσότερα ερωτηματικά. Πριν την επίθεση, λέει, "είχα πλησιάσει τον εν λόγω ειδικό φρουρό, που ήταν μαζί με την υποδιοικήτρια του τμήματος Ασφαλείας Πετραλώνων, για να τους ζητήσω να αποχωρήσουν από τη συγκέντρωση, καθώς ήταν πραγματικά δίπλα στους διαδηλωτές. Η απάντηση της υποδιοικήτριας ήταν σαφώς απειλητική, λέγοντάς μου πως 'μπορεί να συναντηθούμε κάποτε σε κάποιο τμήμα και τότε θα τα πούμε...'. Η σκαιή συμπεριφορά των αστυνομικών σε βάρος μου συνεχίστηκε και μετά την επίθεση, καθώς προσπάθησαν στην κατάσταση που ήμουν να με συλλάβουν και να με οδηγήσουν στο τμήμα. Πήραν μάλιστα δια της βίας τα στοιχεία τα δικά μου και της γυναίκας μου".

Αύριο Δευτέρα 16/ 7 στις 8 το βράδυ δίπλα στο σταθμό «Κεραμεικό» του Μετρό θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων που πέρα από την προβολή του αιτήματος για υπογειοποίηση των γραμμών θα έχει και το χαρακτήρα καταγγελίας της δολοφονικής παρακρατικής επίθεσης της Τετάρτης, που πολλοί κάτοικοι αλλά και οργανώσεις καταγγέλλουν πως έγινε από μέλη της Χρυσής Αυγής ή άλλων φασιστικών ομάδων.

(*) Η λέξη «μεμονωμένο» είναι πολύ του συρμού στις μέρες μας. Μεμονωμένο φαινόμενο οι βασανισμοί στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, μεμονωμένο ατύχημα η σύγκρουση του προαστιακού με τρένο, μεμονωμένο κρούσμα η αλλοίωση βαθμών στις πανελλαδικές ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: