Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

Η αναδάσωση άρχισε!

Όλοι νιώθουμε οργισμένοι για το "έγκλημα της Πάρνηθας". Η απάθεια της κυβέρνησης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή, τα κροκοδείλια δάκρυα του ΠΑΣΟΚ, που σαν συναινετική αντιπολίτευση καθόλου δεν εμπόδισε το έργο της ΝΔ, ο συνηθισμένος κυνισμός και το κυνήγι του θεάματος από τα ΜΜΕ, μόνο αγανάκτηση μπορούν να φέρουν.

Που πάμε;
Οι μικροί και μεγάλοι καταπατητές στήνουν χορό πάνω στα αποκαΐδια της πυρκαγιάς. Το δάσος για αυτούς δεν είναι χρήσιμο γιατί δεν αποδίδει κέρδη. Είναι εμπόδιο.

Οι ελεύθεροι χώροι -δάση, παραλίες, εξοχή, πλατείες- είναι εχθρός του νεοφιλελευθερισμού. Οτιδήποτε ανήκει σε όλη την κοινωνία θεωρείται άχρηστο επειδή δεν ανήκει στις επιχειρήσεις και δε φέρνει κέρδη. Οι κοινωνικές μας σχέσεις, η βόλτα μας, ο ελεύθερος χρόνος μας, το μπάνιο μας τους ενοχλεί, αν δεν το πληρώνουμε.

Μπορεί στην Κρήτη να μην έχει μείνει δάσος για κάψιμο, το ξεπούλημα όμως των δημόσιων χώρων πάει καλά. Η ξενοδοχειακή εκμετάλλευση στη Mονή Τοπλού, το λιμάνι στο Τυμπάκι, τα σχέδια για τα γήπεδα γκολφ και το ξεπούλημα της παραλίας των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά, η καταπάτηση της παραλίας του Ρεθύμνου από τον Δήμο για κατασκευή πάρκινγκ δείχνουν ότι η όρεξή τους για κέρδη σε βάρος της ποιότητας ζωής μας είναι τεράστια.

Τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" είναι πια τόσο συνηθισμένα που δε μπορούμε να τα ονομάζουμε ακραία. Οφείλονται στις πολυεθνικές και το σύστημά τους, που προκαλούν τεράστια βλάβη στην περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη και γεννούν καύσωνες, πλημμύρες και καταστροφές παντού με χιλιάδες θύματα, πάντα τους φτωχούς. Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός και η παγκοσμιοποίησή του είναι η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Ας μην ξεχνάμε ότι αν φέτος το χειμώνα είχε καταργηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος, σήμερα θα καιγόταν όλη η Ελλάδα. Υπάρχει όμως και μόλις μπαίνει σε εφαρμογή ο δασοκτόνος νόμος 3208 του 2003.

Τι κάνουμε;
Δεν ησυχάζουμε - δεν τους πιστεύουμε! Όσο αναδασώθηκε η Πεντέλη από την κυβέρνηση Σημίτη, άλλο τόσο θα αναδασωθεί και η Πάρνηθα αν δε νιώσουν κάποιοι την καρέκλα τους να τρίζει.

Συμμετέχουμε σε όλες τις μορφές διαμαρτυρίας. Συγκεντρώσεις, συναυλίες διαμαρτυρίας, πρωτοβουλίες αναδάσωσης, email και fax στα αρμόδια υπουργεία και τα κόμματα είναι τρόποι αντίδρασης στα σχέδια οικοπεδοποίησης και πρέπει να τα στηρίξουμε. Ενοχλούν την κυβέρνηση γιατί τη φέρνουν προ των ευθυνών της. Δεν είναι τυχαίο ότι η προγραμματισμένη συναυλία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ στην καμμένη Πάρνηθα απαγορεύτηκε με αστείες δικαιολογίες!

Αν δράσουμε συλλογικά και βάλουμε στο στόχαστρο τους εγκληματίες του περιβάλλοντος, μπορούμε να νικήσουμε. Το απέδειξαν πρόσφατα οι κάτοικοι του Ελληνικού που με τα ίδια τους τα χέρια γκρέμισαν την περίφραξη της παραλίας της πόλης τους για να βρουν διέξοδο στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: