Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Στο σφυρί 2.500 στρέμματα στα Μάταλα

Την πόρτα σε μεγαλοεπενδυτές ανοίγει ο Δήμος Τυμπακίου, βγάζοντας στο σφυρί έκταση 2.500 στρεμμάτων στην περιοχή Σιδερόπετρα.Πρόκειται για τη μεγάλη περιοχή των Ματάλων που καλοβλέπουν εδώ και δύο χρόνια Βέλγοι επενδυτές οι οποίοι πριν δύο χρόνια είχαν φτάσει ως το πρωθυμπυργικό γραφείο και είχαν αποσπάσει γραπτή δέσμευση για αμέριστη συμπαράσταση που έδινε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για επίσπευση των διαδικασιών.

Η επενδυτική πρόταση των Βέλγων, ύψους 300 εκατο. ευρώ, προέβλεπε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων 1.500 κλινών, ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας για 200 άτομα, συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων, κέντρο για σπορ, κλινική πρώτων βοηθειών, εμπορικό κέντρο σε πεζόδρομο έκτασης 16 χιλιάδων τ.μ., θεματικό πάρκο, και ένα συγκρότημα 360 κατοικιών που θα νοικιαστούν ή θα πουληθούν και θα διαθέτουν 3.000 κλίνες. Οι Βέλγοι επιθυμούσαν την εξαγορά των 500 στρεμμάτων της έκτασης και την ενοικίαση των υπόλοιπων 2.000 στρεμμάτων για 40 συν 40 χρόνια (!).

Η περιοχή όπως είχε παραδεχτεί παλαιότερα η προϊσταμένη του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, ήταν κηρυγμένη Νatura. Άλλες πληροφορίες μιλούσαν για δασική έκταση που αποχαρακτηρίστηκε. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της βελγικής εταιρείας Greenwell που παζάρευε τότε τη Σιδερόπετρα, έχει παραδεχτεί ότι «η γη στα Μάταλα είναι θαμνώδης αλλά οι γραφειοκράτες ήθελαν να την κηρύξουν δάσος. Είχαμε μεγάλη βοήθεια από τον κ. Δούκα και το γραφείο του πρωθυπουργού. Μας βοήθησαν να απαλλαγούμε από το πρόβλημα».

Ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: