Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

Σύλληψη ... "έργου τέχνης"

Λίγα χρόνια μετά την αποκαθήλωση του «βλάσφημου» έργου του Τιερί ντε Κορντιέ από την έκθεση «Outlook» (2003), το μεσημέρι του Σαββάτου -έπειτα από ανώνυμη καταγγελία για παράβαση του νόμου «περί ασέμνων» και «προσβολή συμβόλων του Ελληνικού κράτους»- η αστυνομία, εισέβαλε στην διεθνή εικαστική έκθεση ArtAthina, και συνέλαβε (στηριγμένη σε νόμο του 1931!) ένα video-έργο τέχνης και το διευθυντή της έκθεσης που πέρασε τη νύχτα στο αυτόφωρο (ο διευθυντής, το έργο δεν ξέρω). Η δημιουργός του έργου Εύα Στεφανή -που διδάσκει κινηματογραφική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών- γλίτωσε τη σύλληψη καθώς βρισκόταν στη Γερμανία, αλλά εναντίον της όπως και εναντίον των υπευθύνων της έκθεσης έγιναν μηνύσεις και πρόκειται να δικαστούν.
Η «προσβολή των εθνικών συμβόλων» έχει να κάνει σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία με «40 δευτερόλεπτα του βίντεο, στο οποίο διακρίνεται αμυδρά, μέσα από κλειδαρότρυπα, το αιδοίο μιας γυναίκας και ακούγονται τα πρώτα μουσικά μέτρα του εθνικού ύμνου».
Αμέσως μετά το γεγονός άρχισαν να μαζεύονται υπογραφές αλληλεγγύης στη δημιουργό. Έχουν ήδη υπογράψει καταξιωμένοι δημιουργοί από όλους τους χώρους της τέχνης και η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. (Αν θέλετε να υπογράψετε στείλτε ένα mail στο με το όνομα και την ιδιότητα σας στη διεύθυνση asmasilavounolous@yahoo.gr).
«Στο Οutlook κατέβασαν το έργο, τώρα το κατάσχουν. Την επόμενη φορά θα μας τουφεκίσουν; Δεν έχει νόημα να γίνεται τέχνη υπό αυτούς τους όρους», δήλωσε στα Νέα ο εικαστικός Γιάννης Ζιώγας, ο οποίος κατέβασε τα έργα του από το περίπτερο της γκαλερί όπου εκτίθονταν και έγραψε στον τοίχο με κόκκινη μπογιά «Αυτή η έκθεση είναι λογοκριμένη».
Τέλος, σήμερα το βράδυ (8 μ.μ.) σε χώρο του Μεταξουργείου (Ιάσονος 45) ξεκινά μια αυθόρμητη έκθεση, στην οποία θα παίζεται το επίμαχο βίντεο της Εύας Στεφανή και θα εκτίθενται πολλά άλλα έργα τέχνης, ενώ το περιοδικό «Fantomas» θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα του www. fantomas.gr το έργο της Στεφανή, καθώς και τη στιγμή της σύλληψης των υπευθύνων της έκθεσης.

Δείτε οπωσδήποτε κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: