Παρασκευή 6 Απριλίου 2007

Μια "τουριστούπολη" ... εκ Θεού στο Λασίθι

Σε μια παρθένα περιοχή, στο βοειοανατολικό άκρο του νομού Λασιθίου, δίπλα στο μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης, το Βάι, κάποιοι επενδυτικοί εγκέφαλοι μαζί με μια Ανώνυμη Εταιρεία της εκκλησίας (!) σχεδιάζουν μια τουριστούπολη μαμούθ σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων που αποτελεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα γης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Στα διοικητικά όρια του δήμου Ιτάνου πληθυσμού μόλις 2.500 χιλιάδων κατοίκων ετοιμάζουν τις υποδομές για να «υποδεχτούν» 10.000 ξένους (μην ψάχνετε την αναλογία ¼ είναι, με ότι αυτό σημαίνει για την αλλοίωση του κοινωνικού ιστού της περιοχής) σε έξι τουριστικά χωριά διάσπαρτα σε μια τεράστια έκταση που έχει παραχωρήσει στους άγγλους επενδυτές η μονή Τοπλού με αντάλλαγμα το 10% από τα κέρδη (και ο Χριστός λέει έδιωξε τους εμπόρους από το ναό).

Σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές (έτσι δεν τους λένε όλους αυτούς που βάζουν τους αριθμούς και τους δείκτες πάνω από τους ανθρώπους;) πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά γης στη Μεσόγειο, για την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα καθώς θα αγγίξει το ποσό των 1,2 δις ευρώ.

Την έκταση που καταλαμβάνει σχεδόν όλο το ακρωτήριο Σίδερο, παραχωρήθηκε για 89 χρόνια στην αγγλικών συμφερόντων εταιρεία Minoan Group Plc (πρώην Loyalward Group Plc) από το «κοινωφελές ίδρυμα» Παναγία η Ακρωτηριανή Α.Ε. (!) που συστάθηκε από τη μονή Τοπλού. Τι δουλειά έχει ένα μοναστήρι να κάνει business με μια off-shore εταιρεία; Πώς συμβαδίζει η «θεία αποστολή» μιας μονής με επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μάλιστα εις βάρος της ποιότητας ζωής του «ποιμνίου» της;

Η αμαρτωλή αυτή ιστορία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν η μονή Τοπλού απευθύνθηκε σε 10 μεγάλες πρεσβείες ευρωπαϊκών κρατών ζητώντας επενδυτές για την περιοχή. Τρεις εταιρίες ανταποκρίθηκαν και ανάμεσά τους υπερίσχυσε η Loyalworld, παρ’ όλο που δεν είχε την ανάλογη εμπειρία και οικονομική επιφάνεια και συστήθηκε μόνο για να πάρει το συγκεκριμένο έργο. Οι υπογράφοντες κατηγορήθηκαν τότε για «ξεπούλημα γης σε αφερέγγυους», παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, δωροδοκίες και μεθοδεύσεις αλλά τελικά απαλλάχτηκαν με δικαστικό βούλευμα. Το άλλο πρόβλημα, αυυτό του νομικού κωλύματος της εκκλησίας να κάνει τέτοιες «επιχειρήσεις» λύθηκε με το νομοσχέδιο περί ... Ιαματικού Τουρισμού (οι γνωστές άσχετες τροπολογίες) που επιτρέπει την «μακροχρόνια μίσθωση για τουριστικούς σκοπούς ακινήτων της Εκκλησίας».

Τις «περιπέτειες» της επένδυσης (νομιμότητα σύμβασης, διεκδικήσεις του ελληνικού δημοσίου στην έκταση κ.α) παρακολουθούσαν πάντα στενά όχι μόνο τοπικοί παράγοντες στο Λασίθι, αλλά όπως φημολογείται, υπουργοί, μεγάλοι πολιτικοί παράγοντες, ίσως και οι δύο τελευταίοι πρωθυπουργοί της χώρας που πάντα ήταν ενήμεροι για εξελίξεις. Για το ζήτημα άλλωστε, έχει γίνει τόση προπαγάνδα τα τελευταία χρόνια ώστε έχει φτάσει να θεωρείται σχεδόν ... εχθρός του τόπου όποιος τολμά να αναρωτιέται για τις συνέπειες που θα έχει η επένδυση αυτή στην περιοχή.

Με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ξεπεράστηκε και ο τελευταίος σκόπελος και ανακοινώθηκε πως τα έργα ξεκινούν το Μάη. Συγκεκριμένα πρόκειται να αναπτυχθούν στην έκταση αυτή έξι τουριστικά χωριά ένα σε κάθε μια από τις πεντακάθαρες παραλίες του δήμου Ιτάνου, (δείτε το χάρτη των «Νέων») με εννιακόσια διώροφα σπίτια (συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών), 3 γήπεδα γκολφ (συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων), συνεδριακό κέντρο, μαρίνα και άλλες συνοδευτικές υποδομές.

Όλη αυτή η άκρως ευαίσθητη περιοχή που καταλαμβάνει το 40% της κτηματικής περιφέρειας του δήμου Ιτάνου, περιοχή παρθένας γης και σπάνιας βιοποικιλότητας που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 πρόκειται λοιπόν να δεχτεί τη βίαιη επέλαση μιας τουριστικής μονάδας μαμούθ που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ανατρέψει πλήρως ό,τι υπάρχει σήμερα εκεί: φύση και κοινωνία.

«Ας αναλογιστούμε πως μεταφράζονται όλα αυτά σε νερό, ενέργεια, ρύπανση, απορρίμματα και ας βάλουμε τη λογική να δουλέψει» μας καλεί ο Περιβαλλοντικός σύλλογος Ιτάνου και παραθέτει σχετικά στοιχεία για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της επένδυσης στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής κλπ

Σ’ αυτόν τον τόπο με το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που επιστημονικά προβλέπεται να επιδεινωθεί, δεν ταιριάζουν τα υδροβόρα γήπεδα γκολφ, ούτε η εντατική τουριστική εκμετάλλευση, οι εκατοντάδες παραθεριστικές κατοικίες, τα ξενοδοχεία και τα συνεδριακά κέντρα. «Αυτός ο τόπος δεν προσφέρεται για άλλα θηριώδη πειράματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Ομάδα Σητείας

«Τι είναι ανάπτυξη» ρωτά η Συντονιστική Επιτροπή Κινήσεων και Οικολογικών Οργανώσεων Σητείας που προσφεύγει και νομικά ενάντια στην επένδυση και απαντά «...ανάπτυξη δεν είναι μόνο η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και πολύ περισσότερο η ανάπτυξη δεν μετριέται με το πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στην τσέπη μας..

«Σε τι πραγματικά θα ωφεληθούν από αυτή την επένδυση οι πολίτες ενός Δήμου που δεν αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα ανεργίας και έχει εξαιρετικά σπουδαίες προϋποθέσεις ήπιας τουριστικής και γεωργικής ανάπτυξης με τις δικές τους δυνάμεις» αναρωτιέται το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Το Κάβο Σίδερο -αν όλα πάνε «κατ' ευχήν» για την εκκλησία και την επενδύτρια εταιρεία, αλλά «κατά διάολου» για το περιβάλλον και τον κοινωνικό ιστό της περιοχής- θα είναι η πρώτη ξένη πόλη που θα αποκτήσει η ελληνική επικράτεια...η πρώτη ιδιωτική πόλη στην Ελλάδα από ξένους για ξένους.

Κι αυτό σύμφωνα με τις εφημερίδες είναι μόνο η αρχή. Εκατομμύρια στρέμματα γης στους χάρτες του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, τα καλύτερα φιλέτα της χώρας ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές (ακόμα και μικρά ακατοίκητα νησιά) σχεδιάζεται να πωληθούν ή να παραχωρηθούν για 80 και 100 χρόνια σε ξένους επιχειρηματίες για την ανέγερση συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας με γήπεδα γκολφ, συνεδριακά και αθλητικά κέντρα που θα υποδεχτούν τους «Ευρωπαίους συνταξιούχους» που επιθυμούν να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα.

Κλειδί στο σχέδιο αυτό που πρόκειται να αλλάξει τον χάρτη της χώρας, είναι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που επεξεργάζεται το ΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Τουρισμού, βάσει του οποίου θα υπάρχουν σε κάθε νομό... ευκαιρίες επένδυσης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Στo εvημερωτικό δελτίo πoυ εξέδωσε η MINOAN GROUP τηv Παρασκευή, 27 Απριλίoυ 2007, σχετικά με τηv επικείμεvη εισαγωγή τωv μετoχώv της στην παράλληλη χρηματιστηριακή αγoρά τoυ Λovδίvoυ, περιέχovται απαράδεκτες αvαφoρές σχετικά με τηv πρoσφυγή στo Συμβoύλιo της Επικρατείας εvαvτίov της Μελέτης Περιβαλλovτικώv Επιπτώσεωv για τo Κάβo Σίδερo.
Η εταιρεία εκφράζει τηv πεπoίθηση ότι η πρoσφυγή θα απoρριφθεί, θεωρώντας ότι έχει ληφθεί πρόvoια ώστε τo έργo vα έχει τις ελάχιστες δυvατές επιπτώσεις στo περιβάλλov και vα συvάδει πρoς αειφόρo αvάπτυξη και με δεδομένη την επιθυμία τόσo της Ελληvικής κυβέρvησης όσo και πoλλώv τoπικώv κoιvoτήτωv της Κρήτης για τηv επιτυχία τoυ έργoυ.
Αv η τελευταία αυτή αvαφoρά υπovoεί ότι η κρίση τoυ Συμβoυλίoυ της Επικρατείας θα επηρεαστεί με oπoιoδήπoτε τρόπo από τoυς αvαφερόμεvoυς πoλιτικoύς παράγovτες, τoύτo συvιστά βάvαυση πρoσβoλή και ύβρη πρoς τo αvώτατo ακυρωτικό δικαστήριo της χώρας και γεvικά πρoς τηv Ελληvική Δικαιoσύvη. Για τo βαρύ αυτό ατόπημα oφείλovται εξηγήσεις τόσo από εκείvoυς πoυ τo διέπραξαv όσo και από εκείvoυς τωv oπoίωv πρoεξoφλείται o ρόλoς και η πιθαvή παρέμβαση στη λειτoυργία της Δικαιoσύvης. Καλoύμε τηv κυβέρvηση, τoυς τoπικoύς βoυλευτές και τoυς φoρείς της τoπικής αυτoδιoίκησης vα τoπoθετηθoύv πάvω στo σoβαρό αυτό θέμα ηθικής τάξεως.
Η Αγγλική εταιρεία δηλώvει επίσης ότι είχε πρoβλέψει τηv άσκηση της πρoσφυγής. Παρά τηv πρόβλεψη αυτή, o Πρόεδρός της κ. Ηγκλετov εδήλωvε στις 27 Φεβρoυαρίoυ, παρoυσία και της υπoυργoύ κας Πετραλιά, ότι τα έργα της επέvδυσης αρχίζoυv oριστικά τov Μάϊo. Τώρα όμως η εταιρεία δηλώvει ότι θα ζητήσει τηv έκδoση oικoδoμικώv αδειώv και λoιπώv εγκρίσεωv μετά τo τέλoς της δικαστικής διαδικασίας, τo oπoίo τoπoθετεί στα τέλη τoυ 2008, oπότε και πρoβλέπει v' αρχίσει oικoδoμικές εργασίες. Παράλληλα, αvαφέρει ότι τo έργo πρoγραμματίζεται vα τεθεί σε λειτoυργία τo 2009, ταυτόχρovα με τη λειτoυργία τωv κτιρίωv τoυ vέoυ αερoδρoμίoυ της Σητείας. Σημειώνουμε ότι η προσφυγή θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2007.
Αφoύ λoιπόv δεv έχoυv καv ζητηθεί ακόμη oι oικoδoμικές άδειες, πώς η Αγγλική εταιρεία διαβεβαίωvε πριv από δύo μήvες ότι τα έργα αρχίζoυv oριστικά τo Μάϊo; Και αv oι άδειες θα ζητηθoύv στα τέλη τoυ 2008 πώς θ' αρχίσoυv τότε οι εργασίες και πώς θα απoπερατωθoύv τo 2009;
Τέλoς, η εταιρεία πληρoφoρεί τoυς μετόχoυς της και τους υπoψήφιoυς επεvδυτές ότι δεv oφείλει να καταβάλει στo Iδρυμα τo υπόλoιπo τoυ συμφωvημέvoυ αvταλλάγματoς (3,9 εκ. Λίρες Αγγλίας ή 5,7 εκ. Ευρώ ή δύο δισ. Δραχμές) παρά μόvo μετά τηv εvεργoπoίηση της σύμβασης, που θα γίνει, όπως λέει, μετά τηv έκδoση της οικοδομικής άδειας, τηv oπoία δεv έχει ακόμη ζητήσει αλλά θα τη ζητήσει μετά τα τέλη τoυ 2008. Κάτι τέτoιo όμως δεv πρoβλέπεται από τη σύμβαση.
Είvαι πρoφαvές ότι αvαζητoύvται πρoσχήματα και γίvεται πρoσπάθεια vα επιρριφθoύv ευθύvες στηv πρoσφυγή για τo ότι μέχρι σήμερα η συμβαλλόμεvη εταιρεία περιoρίζεται σε παραπλαvητικές εξαγγελίες πoυ διαψεύδovται η μία μετά τηv άλλη.
Η άσκηση της πρoσφυγής δεv κωλύει τηv πρόoδo τωv άλλωv διαδικασιώv όπως είvαι η έκδoση oικoδoμικώv αδειώv, για τις oπoίες oμoλoγείται τώρα ότι δεv έχoυv κάv ζητηθεί. Η παρεμπόδιση τωv διαδικασιώv αυτώv γίvεται μόvo αv διαταχθεί από τo Συμβoύλιo Επικρατείας αvαστoλή εκτελέσεως της υπoυργικής απόφασης πoυ έχει πρoσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως. Τέτoια αvαστoλή δεv έχει ζητηθεί.
Καλoύμε τo Iδρυμα, αvτί vα βρίσκεται σε διαρκή αvτιπαράθεση με τμήματα της τoπικής κoιvωvίας πoυ απλά αγαπoύv τov τόπo τoυς και βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, να επαναπροσδορίσει τη θέση του για τη συγκεκριμένη επένδυση και vα μη συvτάσσεται με τηv αvτισυμβαλλόμεvη εταιρεία στηv αθέμιτη πρoσπάθειά της vα μεταθέτει αλλoύ τις ευθύvες για τηv ως τώρα καθυστέρηση στην εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων.

Σητεία 29-4-2007

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ είπε...

Σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση.