Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε την απάνθρωπη αντιμετώπιση αυτών των προσφύγων, που εγκαταλείπουν διωκόμενοι τις χώρες καταγωγής τους, από τις ελληνικές αρχές. Πιστεύουμε ότι, με δεδομένη τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται, έχουν δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου και χρήζουν της αλληλεγγύης και της υποστήριξης όλων μας.
Σε παρόμοιο περιστατικό, την Πέμπτη 29/3/2007 σαράντα ένας Ιρακινοί πρόσφυγες -ανάμεσα τους δύο γυναίκες- μετήχθησαν από την αστυνομία με απόλυτη μυστικότητα από τη Χίο στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, σε εφαρμογή του απαράδεκτου πρωτοκόλλου επανεισδοχής που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες μεταξύ τους παρά τη γενική κατακραυγή από τις οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων.
Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι ζητώντας επίμονα άσυλο και αρνούμενοι να μπουν στα λεωφορεία ώστε να συνεχιστεί η απέλαση τους, χτυπήθηκαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Μεταγωγών Θεσσαλονίκης. Μετά από μεγάλη και συλλογική κινητοποίηση αντιρατσιστικών, προσφυγικών, κοινωνικών και διεθνών οργανώσεων, οι αρχές προς το παρόν δέχτηκαν να παραλάβουν τα αιτήματα ασύλου.
Καταγγέλλουμε τη διαδικασία επαναπροώθησης των 41 Ιρακινών προσφύγων και τη βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών υπαλλήλων εναντίον τους και εκφράζουμε την ανησυχία μας για την εξέλιξη αυτή.
Καλούμε το υπουργείο Δημοσίας Τάξης:
· Να εφαρμόσει αυστηρά την κείμενη διαδικασία που διέπει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και τις συστάσεις της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
· Να επιτρέψει την εξέταση των προσφύγων από ιατροδικαστή και να αποδώσει τυχόν ευθύνες για άσκηση βίας από τους αστυνομικούς, ώστε να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.
· Άμεση ανάκληση της απόφασης προώθησης των ιρακινών προσφύγων στην Τουρκία
· Άσυλο στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου