Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007

Καλή βδομάδα ... Το κίνημα αντέχει

Το εκπαιδευτικό κίνημα -ίσως το μεγαλύτερο σε μαζικότητα και διάρκεια που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια- που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνη από τα Πανεπιστήμια, πέρασε στην μεγάλη απεργία των δασκάλων το Σεπτέμβρη, συνέχισε με τη νικηφόρα μάχη για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 και προχώρησε αγωνιστικά ενάντια στο Νόμο Πλαίσιο, αντέχει.....
Αντέχει παρά τις Κασσάνδρες των ΜΜΕ που μετά τις συκοφαντίες του προηγούμενου διαστήματος, πέρασαν τώρα στο απόλυτο «θάψιμο» οποιασδήποτε κίνησης και διαμαρτυρίας γύρω από την εκπαίδευση. (Οτιδήποτε δεν έχει «κουκουλοφόρους», δακρυγόνα και ΜΑΤ δεν πουλάει άλλωστε στα κανάλια).
Η νέα βδομάδα, σε πείσμα αυτών που εδώ και 10 μέρες «κηδεύουν» το κίνημα, ξεκινά με περισσότερες από 220 σχολές σε κατάληψη και τους φοιτητές να προετοιμάζονται για το νέο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Βρίσκει τους φοιτητές να έχουν πετύχει να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας με το πλευρό τους, κόντρα στην εκστρατεία λάσπης για «κουκουλοφόρους» που καλύπτονται από το άσυλο, και «αιώνιους, τεμπέληδες» φοιτητές. Η κοινή γνώμη (όπως είθισται να λέγεται) σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, για την εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» εκτιμά κατά 44,2% ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν ένδειξη ενός νέου μαζικού κινήματος κατά της περιθωριοποίησης των νέων, και κατά 27,6% ότι συνιστούν συνολική έκρηξη των 18άρηδων απέναντι στο πολιτικό ή κοινωνικό σύστημα.
Δίπλα στους φοιτητές η ΠΟΣΔΕΠ συνεχίζει την απεργία της μέχρι την Παρασκευή και συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Δηλώνει επίσης τη συμπαράστασή της στους συλληφθέντες της 8ης Μάρτη και προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21/3 που θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης των 49 συλληφθέντων της 8ης Μάρτη. Τέλος καλεί τις συγκλήτους να πάρουν θέση για την απόσυρση του νόμου όπως έχουν ήδη κάνει οι σύγκλητοι του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών. Την ίδια στιγμή τα ΤΕΙ καταγγέλουν ότι έχουν μείνει χωρίς χρήματα.
Στον απόηχο της βάρβαρης αστυνομικής επίθεσης με ανελέητο ξύλο και χημικά στο συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη(δείτε αυτή την καταγγελία που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου), έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη η δίκη των 49 από τους συλληφθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ οι υπόλοιποι από τους 61 συνολικά συλληφθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ως τη δίκη τους, πλην ενός (του μόνου μη φοιτητή) που παραμένει προφυλακισμένος με βαριές κατηγορίες.

Στα δικαστήρια την Τετάρτη όπως και στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης το παρών θα δώσει και η Πρωτοβουλία γονέων που συγκεντρώνει υπογραφές ενάντια στην κρατική καταστολή στις διαδηλώσεις. Η ανταπόκριση γονέων απ’ όλη την Ελλάδα όπως ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία είναι εντυπωσιακή. Μπορείτε να δείτε το κείμενο και αν είστε γονιός να υπογράψετε το κείμενο
Τέλος την Τρίτη το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου από το συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και των φοιτητικών καταλήψεων και από την πρωτοβουλία 250 συνδικαλιστών – μελών Δ.Σ. πρωτοβάθμιων σωματείων, ομοσπονδιών και συνομοσπονδιών από δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα που στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: