Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2007

Καταψηφίστηκε η αναθεώρηση του άρθρου 24

Η επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση (δείτε στα πρακτικά την τραγελαφική κατάσταση που επικράτησε κατά την ψηφοφορία) απέρριψε τη δασοκτόνο πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Αιτία στάθηκε το ρήγμα που εμφανίστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Έξι βουλευτές της διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική πρόταση. Οι πέντε Ν. Λέγκας, Ν. Δένδιας, Γ. Ιωαννίδης, Χ. Καρύδη και Κ. Μητσοτάκης δήλωσαν παρών (αν και στην πρώτη ψηφοφορία –μάλλον- είχαν ψηφίσει κατά, έπειτα υπαναχώρησαν στο παρών κάτω από ισχυρές πιέσεις), ενώ η Έλσα Παπαδημητρίου μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον ανεξάρτητο Στ. Μάνο και τους εκπρόσωπους του ΚΚΕ ψήφισαν κατά της αναθεώρησης. Οι δύο βουλευτές του ΣΥΝ (Φ. Κουβέλης και Ν. Κωνσταντόπουλος) ψήφισαν παρών.
Βέβαια, η πρόταση της Επιτροπής για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 24 δε δεσμεύει την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία έχει τη δυνατότητα, εάν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων, να προχωρήσει στην αναθεώρησή του.
Η ψηφοφορία έγινε μέσα σε πανδαιμόνιο, καταγγελίες και διαδοχικές καταμετρήσεις. Η διαδικασία όπως καταγράφεται στα πρακτικά ήταν από επεισοδιακή ως γελοία (δείτε τα πρακτικά)
Ο τελικός λόγος ανήκε στην στην Ολομέλεια της Βουλής όπου θα έρθει το ζήτημα στις 15 Φλεβάρη. Θα ακολουθήσει 22 - 28 του Φλεβάρη η πρώτη ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα και 22 - 28 του Μάρτη η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία. Το πιθανότερο πάντως είναι οι «γαλάζιοι αντάρτες» να μην αλλάξουν στάση οπότε από θα απαιτηθούν 180 ψήφοι από την επόμενη βουλή προκειμένου να αναθεωρηθεί το άρθρο 24.
(Και για να μη χαιρόμαστε πολύ –και άδικα- στην ίδια συνεδρίαση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία ψήφισαν θετικά για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Καταψήφισε το ΚΚΕ και οι Ε. Βενιζέλος και Σ. Κοσμίδης, από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Α. Λοβέρδος δήλωσε «παρών», όπως και οι βουλευτές του ΣΥΝ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: